индийско оръжие срещу целулита

Манодж Тивари е хитовият масажист на дерматологичен лазерен център Пандерма. Може да го приемете и като екзотично допълнение към хай тек апаратите за отслабване и разкрасяване, както искате. Индиецът прави масаж на чакрите, чрез който освен балансиране на енергиите постига и често естетичен ефект – победа, ако не пълна, то поне частична над целулита.

Ваня Шекерова 27 April 2009

Манодж Тивари е хитовият масажист на дерматологичен лазерен център Пандерма. Може да го приемете и като екзотично допълнение към хай тек апаратите за отслабване и разкрасяване, както искате. Индиецът прави масаж на чакрите, чрез който освен балансиране на енергиите постига и често естетичен ефект – победа, ако не пълна, то поне частична над целулита. Проклетия целулит! Опитай, казва ми приятелка, която вече е пробвала уменията му и ми показва поувисналия си на дупето панталон. Е при такава препоръка как да не си запишеш час!

Предупредена съм, че масажът на Манодж е толкова разбиващ (в смисъл отпускащ), че е добре да бъде направен в края на деня, за да можеш след това да релаксираш у дома. Заковавам час след работно време. Тъмнокожият Манодж ме сразява още на вратата на студиото с усмивката си. Оставяйки ме в кабината да се приготвя, отбелязва: „Ти май притеснява”. Ще притеснява, как няма притеснява, мисля си, когато се налага да се разхвърлям почти напълно пред абсолютно непознат мъж, при това в цялата прелест на запуснатото ми през зимата тяло. Успокоявам се обаче, че според наблюденията на една приятелка на място в Индия, жените там не се свенят да показват гърдите си, според тяхната религия и култура срамно е да се разголваш от кръста надолу. Нас пък там ни е силата – да си демонстрираме краката. Така че намъквам прашките и лягам на кушетката със стиснати очи.

Индиецът забива пръсти в точки на глезените, под коленете, на китките ми. Наясно съм, че прави някаква диагностика, но си мълча. Той ме пита за моментни и хронични здравословни проблеми. Нямам, а, имам всъщност и предлагам да ги обясня на английски – Манодж е само от две години в България и не е много сигурен в българския си.

Ръцете му умело следват меридианите, по които, според източната медицина, протича жизнената енергия. Първо по гърба, започвайки от ходилата, после по корема, започвайки от пръстите на краката. Задържа се с леки и затоплящи движения върху определени точки, пита дали натискът е поносим. Казва да се обърна първо на едната страна, после на другата със сгънат в коляното горен крак. Масажира вътрешната страна на долния и външната страна на горния крак, завършвайки чак под мишницата. И въобще не пести ароматната смес от няколко етерични масла – усещам цитрус, лавандула, той подсказва за гроздови семки. Маслата, освен че подхранват кожата, улесняват приплъзващите движения на ръцете на Манодж – за първи път ми се случва да ми правят масаж не само с длани, а и с частта от ръката между китката и лакътя. Лежа си аз с препоръката му да се отпусна напълно и да изчистя съзнанието си, а усещам, че той е капнал. Поглеждайки го обаче, виждам, че е усмихнат като ангел.

Манодж е йогин от Бомбай. Казва, че масажът на чакрите, който е научил в родината си, е комбинация от две йога практики – ащанга и тантра. При по-продължително прилагане помага за разрешаването на различни здравословни проблеми, причинени от застой на енергиите. Впрочем само с лек натиск върху точка на корема ми Манодж установява, че обичам хляб. Ами обичам, какво да правя, без хляб не ми е вкусно! Индиецът не ме спира, само препоръчва да не пия вода преди да е изтекъл поне един час след храненето. Продължава с това, че според него сладкото не е много застъпено в менюто ми – вярно, дори кафето си пия без захар. Така в диагностициране на съществуващи и латентни болежки, в масаж до върховете на космите по главата неусетно е изминал час и половина.

Изтриването на маслата със суха хавлиена кърпа е продължение на удоволствието, тялото ми приятно пламти, сякаш разглобено и моделирано наново. Как си? пита Манодж. Толкова ми е хубаво, че едвам успявам да кажа: Като новородена. След третия сеанс забелязвам, че наистина портокаловата кожа е поизгладена, а полата се е поохлабила на отделни места. Препоръката е да се направят най-малко 6, за да се види ефектът. Я да звънна да си запиша час за следващия преди да се е разчуло за този екзотичен вълшебник и да са го налазили женорята... 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР