Целулит, любов моя или списъкът на Боди

Колкото и да те обичам и да съм свикнала с теб, не мога да не участвам в заговора, целящ свалянето ти. Сега и завинаги...

Свобoда Сидерова 24 February 2009

Колкото и да те обичам и да съм свикнала с теб, не мога да не участвам в заговора, целящ свалянето ти. Сега и завинаги...

Край, омръзна ми сутрин да се въртя пред огледалото, избирайки дреха, която ще ме направи по-стройна. Но не мога да се заставя да се храня по часове. Не искам и да се лишавам от емоционалния допинг – блокчето шоколад. Този сезон, n-ти по ред, обаче твърдо съм решила да нокаутирам целулита. Знам, че е опасен противник. Неслучайно го наричат one way ticket или билет в едната посока. Което значи, че в мастните клетки постъпват нови и нови липиди без да намерят обратен път. За да побере цялото това „богатство“ (само си представете – клетките-гаднярки могат да увеличават обема си до 60 пъти!!!), кожата се разтяга. В резултат се нарушава гладкостта й и се пръкват трапчинки. Надявам се да успея. Не, не става дума да вегетирам над лист салата, да си направя липосукция или да нощувам във фитнес залата, а за нещо разумно и най-вече изпълнимо. Ето моят списък точка по точка.

Изчисляване на ИТМ

Не съм комплексарка на тема килограми, но всяко подмятане, че този или онзи панталон не е за мен, ме довежда до нервен срив. За начало решавам да сверя часовника си с индекса на телесната маса – килограмите, делени на ръста в метри, на квадрат. Аритметика показва 60:(1.65 х 1.65)=22. Ура, в норма съм – границите са от 19 до 25. Е, поизлъгах с 2 кг, но те не променят съществено резултата. Нищо, тъкмо ще имам мотив. Хвърлила съм око на една рокля, която леко ми се опъва в ханша.

Масаж до дупка

От личен опит гарантирам, че на масажната кушетка фигурата се извайва далеч по-добре от фитнес залата. Упражненията задействат не всички групи мускули, докато опитният масажист ги размачква поотделно. Казват, че след 10 сеанса класически спортен масаж настъпва синдромът на отмяна. Привикналите на натоварване мускули започват да работят самостоятелно. Това продължава 3 месеца. Последното ми откритие е индийският чакра масаж. За разлика от другите видове, където повече се набляга върху кожата и мускулите, при чакра масажа се работи по меридианите, вените и точките на тялото. Още след 1-та процедура се чувствам „отпушена“ и произвеждаща енергия като малка турбина, а след 7-та – тотално изгладена.

Кардио плюс силови тренировки

Сигурно се чудите защо спортът е преди диетата в моя списък. Много просто. Опитите ми да ликвидирам целулита с диета се оказаха кауза пердута. Мазнините трябва да се изгарят, а не да се ограничават само калориите. Преди да се жалвате от бавния метаболизъм, завържете по-тясна дружба с личния треньор. Не се мъчете да го шашнете с физическа издръжливост. Мастните натрупвания се разграждат при пулс 135-145 удара в минута. Над 150 само натоварвате сърцето. Тъй като не съм фенка на фитнеса, нито на тренажорите, а още по-малко на Киро Скалата, клякам. Вярно е, че не мога да стигна отличничките Виктория Бекъм и Кейти Холмс, които го правят по 200 пъти на ден, но и 50 стигат. Други лесни упражнения са: каране на колело, ходене с бърз и бавен темп по пътека, бягане във вода. Някъде четох, че трябват 1000 крачки на ден. Дали да не си купя крачкомер?

Задължително сменяйте натоварването. Мускулите имат памет и в един прекрасен ден престават да реагират. И още: не се опитвайте да решите всички проблеми наведнъж. Започнете с “видимите“ – коленете или ръцете да речем.

Дневно меню 1200 ккал

Отслабваш, ако ядеш по-малко. Факт. Ако имате претенции към биологичния дизайн, отправяйте ги към Създателя. 800 ккал на ден обаче водят да забавяне на метаболизма и постоянна неудовлетвореност. В резултат се натъпквате и килограмите отново се връщат. Другият капан е, че се „топят“ не само мазнините, а... мускулите. Ето защо съм заклет противник на гладните диети – и досега нося по кожата последиците от йо-йо ефекта. Най-рационална е диетата, непревишаваща 1200 ккал. Само не изпадайте в антивъглехидратна истерия. Експертите твърдят, че води до увеличаване на мазнините, а оттук и до напълняване. Да не говорим, че някои от въглехидратите са полезни. Калцият в картофите например (без пържените и чипса) подпомага елиминирането на излишната течност. Това пък откъде го знам? Но сигурно е вярно. Ако искате да се избавите от 2 кг за един ден, по-добро средство от супата от бялата част на праз лука няма. Преработвайки я, организмът губи повече калории, отколкото има в нея. Спестявате и 100 ккал, които не се наваксват после.

Релакс със SPA процедура или среща с високотехнологично чудо

Трябва да изберете – наслада или бърз ефект. Не че не харесвам ароматното отслабване, особено с пластифициращата маска със сауна ефект от терапията Aromatic на Guinot, но мисля, че целулитът не разбира от добро, а от машина. Моя колежка опита последната модификация на LPG Lipomassage и е супер доволна. Напоследък нашумя радиофреквенцията (как само звучи). На практика радичестотни вълни затоплят тъканите в дълбочина, предизвикват оптимален лимфодренаж и разбиват мастните депа. На същия принцип работят апаратите Accent XL в дерматологичен център Panderma и ThermaLipo в клиника Derma Vita. Въодушевяващ е VellaSmooth в клиниката по естетична хирургия и дерматологична козметология Aesthe Clinic. Четворната комбинация – инфрачервени лъчи (нагряват повърхностно), радио вълни, вакуум (усилва притока на кръв и разглажда кожата) и ролки (гарантират допълнителен лимфен масаж) разкатават... на целулита. Пардон, не исках да съм толкова груба!

Процедурен речник

вакуумен метод – с вакуум между 2 ролки кожата се засмуква толкова силно, че мастните клетки се пукат

електролиполиза – протичащият по електроди под формата на игли слаб ток активира разграждането на мазнините и клетките намаляват обема си

миостимулация или пасивна гимнастика – импулсен ток предизвиква честа контракция на мускулите. Води до приток на кръв и лимфа към тъканите

обвивания – когато за работа се хващат кафявите водорасли, другите средства почиват. Именно недостигът на йод води до нарушена обмяна на веществата

пресотерапия или механичен лимфодренаж – дозирано въздействие върху проблемните зони чрез сгъстен въздух

ултразвук – трептенията увеличават пропускливостта на клетъчната мембрана. В резултат клетките усвояват по-добре активните съставки

За домашно

Ако си мислите, че с масажи и процедури работата приключва, дълбоко се лъжете. Същинската част започва в банята. Познахте, става дума за пилинга. Последният писък са ексфолиращите ръкавици. Например абразивната ръкавица от комплекта с пилинг-пяна Plasticitу Body Beautifying Micro-Peel на Dior и двойната (от едната страна – ексфолираща, от другата – антицелулитна) Exfoliating Slimming Anticellulite Glove на Collistar жулят не по-зле от любимото на нашите баби кесе. Опитайте още:

Оръжия за масово поразяване

Козметолозите са убедени, че противникът не може да се пребори с голи ръце. Съвременните оръжия едновременно стимулират разграждането на липидите, предотвратяват отлагането им и стимулират синтеза на колаген. Действието на Plasticity на Dior специалистите сравняват с това на липосукция. Lipo-Metric на Vichy пък „подлага” мастните клетки на диета. Освен технологиите-капани, козметолозите наеха и професионални убийци. Един от най-известните е кофеинът, активиращ клетъчната дейност и намаляващ мастните натрупвания. В концентрата Morpho-Slim на Lieraс например той е рекордно висок – цели 10%. Другите наемници – ретинолът, подобряващ еластичността, и L-карнитинът, подпомагащ преобразуването на мазнини в енергия, също са безпогрешни. Оризовият пептид в Celluli-Pro на Sisley пък стимулира изразходването на енергия като при физическо натоварване.

Гащите на Бриджит Джоунс - най-добрите приятели на момичетата

Не се смейте, дори и звездите не се срамуват да ги носят. Всичко започна от култовата сцена във филма „Дневникът на Бриджит Джоунс“ когато Хю Грант откри под черната рокля на Рене Зелуегър стягащо бельо. Бионсе също не се поколеба да демонстрира суперплътни гащи, украсени с пайети, по време на последното си турне. Нищо чудно, че звездите обръщат гръб на прашките в полза на страстоубийките. Еластичната материя извайва перфектна фигура от коленете до гърдите, стяга и повдига апетитно дупето и оформя секси талия без паласките отстрани, приличащи на превтасало тесто. Моите фаворити са антицелулитните чорапогащи с масажиращ ефект от 50 den нагоре.

Five o’сlock по китайски

На китайците трябва да благодарим не само за ориза, но и за чая wu-yi, известен на източните красавици отпреди 400 години. По принцип съм против диуретиците. Те могат да доведат до сериозни нарушения на водно-минералната обмяна. Но въпросният чай пъти увеличавал обмяната на веществата. Сигурно е вярно, след като обявиха диетата с него за най-добрата за 2007 г. Само да можех да попитам Дженифър Гарднър, която, както разправят, стопила с него килца след раждането. Я по-добре да пиша на Опра Унфри. Тя пък преди няколко години отслабна 20 кг с хапчетата Metabospeed на Lab 88 на основата на южноафриканския кактус худиа гордони. Кой знае, като на колежка, може и да ми отговори...

Вместо балон в стомаха – ягодов коктейл или таблетки от памперс

Казвала ли съм ви, че си падам по хапчетата с лифтинг ефект? Някой може да ме помисли за наивна, но твърдо вярвам, че действат. Любимата ми марка Inneov създаде страхотна отслабваща напитка с вкус на ягоди. Смятам да си поръчам по net-а. Вече се виждам – лежа на дивана, подръпвам сладко от коктейла, а в същото време калций, екстракт от зелен чай и от кора на бор и морска съставка „копаят” целулитните залежи. Италианците пък измислиха уникално хапче от памперс. Попадайки в стомаха, малкото топче набъбва да размера на топка за тенис и премахва чувството за глад. Специалистите побързаха да обявят вълшебното желе за алтернатива на силиконовия балон, който се поставя в стомаха.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР