красив ум

С ръка на сърцето признайте, че вярвате в митове от рода на „Синди Кроуфърд е като приятелката от съседния апартамент, която пробва крема Х и се подмлади с 10 години.“ Защо сме толкова доверчиви? Заради натрапчивата реклама, която ни омайва с термини като „абсолютно натурално“ и „ексклузивно“?

Свобoда Сидерова 26 January 2010

Или защото вярваме в приказки, където офисната Пепеляшка винаги дочаква своя принц, стига да ползва точните продукти и да спазва определени правила. Ако се доверим на изследванията и на разума, ще видим, че някои твърдения са далече от логиката и реалността.  


1 токсинът на ботулизма временно отстранява бръчките,  но не по-добрява състоянието на кожата
Уви, също както при фейслифтинга, „увяхването” на кожата продължава независимо дали сте си правили инжекции с ботокс или не. В този смисъл подмладяваща е мезотерапията. Коктейлът от витамини, хомеопатични препарати и хиалуронова киселина влияе на регенерацията на клетките. 
2  ботоксът води до атрофия на мускулите
След инжекциите се блокира само медиаторът, който подава сигнал от нервите към мускулите, което пък води до намаляване на контракциите. При това се запазват кръвоснабдяването и храненето на мускулите. Затова дори и при многократно боцкане, няма риск от атрофия.
3 гимнастиката на лицето стопира появата на бръчки
Бръчките са в резултат на намален синтез на колаген. За съжаление упражненията не могат да предотвратят процеса. Но все пак дават някакъв резултат, укрепвайки мускулите.
4 херметичната опаковка спестява консерванти
Факт е, че в кремовете се добавят повече консерванти. Съдържанието на спрейовете на практика е недостъпно за въздуха. Следователно не подлежи на разлагане. Междинна позиция между бурканчетата и аерозолите заемат флаконите ново поколение с кремообразна текстура. Херметичните им уплътнители гарантират запазване на активните съставки като ретинол и витамин С до момента на нанасяне.
5 само високата концентрация на ретинола (с риск от негативни реакции) е ефективна
Колкото по-активен е ретинолът, толкова по-малко количество е необходимо. За да няма нежелани реакции при чувствителната кожа, първо, формулата се стабилизира и второ, чрез специфична система се транспортира директно до ядрото на клетката.
6 алфахидрокси киселините ускоряват стареенето
В известна степен. Излющвайки горния слоя на кожата, AXA откриват свежите слоеве. Кожата изглежда по-млада и не толкова сбръчкана, но е абсолютно беззащитна пред UV лъчите и вредната околна среда. Затова козметиката със SPF и антиоксиданти е задължителна.
7 серумът може да се използва самостоятелно
Серумът е катализатор на крема. При едновременна употреба  оптимизира действието на последния. Серумът може да се използва и като мигновено средство SOS за възстановяване на пораженията от вредната околна среда или при смяна на сезоните. Т.е. нищо не пречи да го използвате на курсове няколко пъти годишно, без да го комбинирате със съответния крем. 
8 съвременните кремове могат всичко 
С едно малко уточнение – стига да не сте над 40. Продуктите подобряват структурата на кожата и изглаждат бръчките, но не могат да възстановят контура. Даже най-високотехнологичните лифтингкремове действат само докато ги ползвате или най-много месец-два след употреба. Спрете ли ги, влиза в сила законът на гравитацията.
9 глицеринът изсушава кожата
Глицеринът е хигроскопичен, т.е. поглъщайки влага, съдейства за натрупването на воден резерв. Благодарение на малкия размер на молекулите той прониква в кожата и я насища с вода. Дехидратация е възможна само ако нанесете на лицето чист глицерин. Но в козметиката той винаги се използва в разреден вид.
10 натуралните масла също имат недостатъци
Действително растителните масла са биологично активни и са източник на незаменимите мастни киселини за поддържане на защитната бариера на кожата. Най-големите им минуси са бързата оксидация, която в даден момент ги прави токсични, и немного комфортната текстура. Ако последната е приятна на вид и на пипане, лесно се разпределя и мигновено попива и след нея кожата не изглежда мазна, бъдете сигурни, че съдържа и „химия“.
11 в органичната козметика няма консерванти
Някои продукти действително не съдържат. Ролята на консерванти играят витамин Е, масла от семената на морков, розмарин и жожоба. В други има консерванти, но в минимална концентрация, разрешена от Ecoсert - френска организация за контрол на производството и сертификация на стандарти, потвърждаващи биологичната и екологичната чистота на продукцията.
12 органичната и биокозметиката са синоними
Има разлика. Биокозметиката може да съдържа съставки от кожата на риба или други обитатели на морето, докато органичната - само екстракти от растения, отглеждани без химични торове, пестициди и хербициди в екологично чисти райони. 
13 кафето е враг на фигурата
Независимо че потиска апетита и стимулира обмяната на веществата, от него не се отслабва. Обратното. Кофеинът активира синтеза на стресовия хормон кортизол. Той повишава равнището на захарта, която впоследствие се преобразува в мазнина. Антицелулитните кремове с кофеин и ексфолирането на тялото с утайка от кафе обаче са друга работа.
14 честата употреба на скраб за тяло заплашва с целулит
Прекаленото усърдие не само нарушава защитната бариера на кожата, но и забавя обмяната на веществата. В резултат клетките се стремят да „задържат” максимум вещества, сред които и липиди, за да възстановят ресурсите. За да не се чудите защо целулитът се завръща, правете пилинг 1-2 пъти седмично.
15 типът коса не се променя през целия живот
Променя се и още как. При това обикновено от по-мазна към по-суха. Обратният вариант се среща рядко. По-мазна косата става в резултат на стреса, който предизвиква повишена активност на мастните жлези. Гривата реагира още на хормоналния фон, UV лъчите и на процедури като боядисване, изрусяване, химическо къдрене.
16 признаците, по които  се определя типът коса, са нормална, мазна и суха
Работата е по-сложна. Косата може да е тънка, права, слаба и суха, а може да е твърда, чуплива, къдрава и също така суха или мазна. Т.е. типът зависи още от диаметъра и формата на косъма.
17 причината за пърхота е неправилният шампоан
До известна степен. Причина за белите снежинки по раменете може да е още и постоянната смяна на миещото средство. Въпреки че доста по-често – в 70% от случаите, неприятното явление се дължи на вътрешни нарушения в организма.
18  лакът, нанесен на мокра коса, заменя стилизиращия гел
Няма как да стане. Всяко средство гони различна цел. Обвивайки косъма, гелът оформя прическата. Лакът пък закрепва получения резултат. А при мокра коса няма какво да се фиксира.
19 силиконът в средствата за коса е вреден
Натрупвайки се в косъма, силиконът действително може го утежни, което води до лесно начупване. Страничните ефекти са резултат на висока концентрация. Според някои марки умерената доза не само гарантира невероятен блясък, но и реставрира повредените участъци.
20 хлорът в басейна прави косата зелена 
Причината за странния оттенък е медта, която понякога се натрупва в косата, особено ако е светла. Използването на шампоан с нисък рН неутрализира действието на елемента.
21 белите петна по ноктите са от недостиг на калциий 
Светлите точки свидетелстват, че нокътят е повреден. По някои признаци действително може да се съди за проблеми в организма. Ако краят на ноктите леко се огъва навътре, значи липсва желязо. Браздите по нокътната плоча пък означават недостиг на цинк и витамини от група В.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР