тропически дъжд

Защо жените на мъгливия Албион са с невероятно красив цвят на лицето и изглеждат много по-млади от връстничките си от Испания или Гърция например?

Свобoда Сидерова 24 January 2010

 

Защо жените на мъгливия Албион са с невероятно красив цвят на лицето и изглеждат много по-млади от връстничките си от Испания или Гърция например? Още повече, че англичанките не си падат по супер козметика. Тайната е във влажния прозрачен въздух, в безкрайните мъгли и дъждове. Това накара козметолозите да създадат проста, но много ефективна формула: за да бъде кожата млада и красива, трябва да е добре хидратирана.

Ако в плановете ви не влиза да смените географския пояс, отделете повече внимание на хидратацията на кожата, без да я замествате с полагащите се 8 чаши вода на ден. Съвършеното овлажняване е постоянно предизвикателство към козметолозите. Но не всичко е толкова просто. Представете си какво ще стане, ако сложите стафиди във вода.

Няма да се превърнат в грозде, но безспорно ще набъбнат и ще са по-сочни. Ако ги сложите на слънце, пак ще се сбръчкат. Затова учените насочиха усилията си към създаването на нови, супер хидратиращи средства, които не само снабдяват кожата с влага, но я принуждават да се самоовлажнява, като регулират водния запас и предотвратяват загубата на влага. Свърши наливането с 3 л вода на ден, както досега препоръчваха козметолозите. Последни изследвания сочат, че работата не е в количеството, а в това дали кожата задържа ценната влага. На същото мнение е и д-р Хауърд Мурас от Лос Анжелис. Можем да му се доверим, тъй като дамите, за които се грижи - Луси Лиу и Брук Шийлдс - са доказателство, че е прав.

 

Кои са механизмите за овлажняване на кожата?

вода, привнесена отвън
На пръв поглед едва ли има нещо по-естествено. Ставате, измивате се и нанасяте овлажняващо средство. Изследванията обаче доказват, че колкото и да "поливате" кожата, ефектът не е дълготраен. Дори и в най-благоприятни условия, кожата губи всеки ден 800 мл влага. При стрес цифрата нараства до 1500 мл. Именно това накара Biotherm да събере в едно полезните съставки на над 294 минерални извори от 24 страни и да ги предложи на кожата под формата на чист термален концентрат Source Therapie. Водният и невероятно свеж гел, коктейл от стимулиращи бикарбонатни йони и 7 жизнено важни олигоелементи, както твърдят производителите, само за 5 минути прави кожата кадифено мека, а за 5 дни я преобразява тотално. При това усещането за хлад е истинско. Кой казва, че живата вода съществува само в приказките? Главният коз на крема за екстремна хидратация AquaСreme 24 h от серията Bio-Elita на Ingrid Millet е, че отстранява моментално чувството за дискомфорт и спасява "положението", активирайки вътрешните механизми на овлажяването.

Съставките синхронно се разпределят до всички нива в епидермиса и кожата "тегли", каквото е нужно: хиалуронова киселина и хитин (черупки от морски ракообразни) за хидратация, масло от кайсиеви ядки и авокадо или екстракт от водна лилия и метличина за защита. Следващия път, преди кожата да почне да се "държи" лошо с вас, предвидливо се запасете с бурканчето. В последно време с голяма популярност се ползват натуралните овлажнители. Например лактозата, т.е. млечна захар. Ще я откриете във формулата на Hydra+Destressant на дермокозметичната марка RoC. Дневният и нощният крем възвръщат свежия тен и блясъка на кожата като след продължителен сън. И още едно предимство: продуктите са така освежаващи и релаксиращи, че може да се ползват и за околоочния контур, за който по принцип се изисква друг крем.

Бариерната функция на кожата напомня добре обучена служба "секюрити" с големи пълномощия: кого да пускат, кого да не пускат, какво да наблюдават и съответната реакция в случай на пожар. Разглезените от екзотика козметични умове от Yves Saint Laurent, в желанието си да предложат нещо по-така, избраха лечебното растение болдо от Чили да спира нежеланите "гости". Извлечено от него вещество в защитния и хидратиращ Ideal Defense SPF 8 се справя с всякакъв дисбаланс, включително и бактериоза, и то в течение на половин час. Кремът (предлага се и лосион) поддържа "капитала на младостта", а лекият цветен аромат с топъл прасковен оттенък е като утринна симфония. Други фирми се опитват да подсилят службата, привличайки външни агенти - в случая липиди. Например масло от карите плюс супер специален хидратиращ комплекс в последния от линията Impactive крем за суха кожа на Lancome преобразява на минутата. Другите "телохранители" - активни вещества в нанокапсули, сред които и ликопен от домати, стимулират защитните й сили. Ден след ден белезите на умора и фините линии от дехидратацията изчезват и тя възстановява младежкия си вид.

На изграждане на изтънелия хидролипиден слой, както и на предотвратяване загубата на влага разчитат и италианците от Korff. Интересни са овлажняващото сухо олио за тяло и душ-олио за чувствителна кожа от серията Hydraenergy, като последното няма аналог на пазара. Масло от нощна иглика, авокадо, зехтин и хидратиращ комплекс пълнят "водохранилището", откъдето кожата черпи ресурси. Вече имате повод да почерпите. Тялото, възвърнало младежкото си очарование, е неустоимо съблазнително за партньора. Образуваният на повърхността на кожата водонепропусклив филм който не позволява на влагата да се изпари, може би е най-старият метод на хидратация. Специалистите от Еstee Lauder го доразвиват с откритието, че живеещите в сухата Аризона са с по-хидратирана кожа от тези в променлива среда като Ню Йорк. В основата на гамата Hydra Complete е адаптацията на кожата към променящата се околна среда.

Формирайки тънък слой върху кожата, интелигентна система я изолира от влагата отвън. "Напомпана" отвътре, тя възстановява плътността си и ефектът се усеща цели 12 часа. Липиди от кактусово цвете, минерално обогатена био-вода, масло от муру-муру учат кожата да не зависи от капризите на времето. Ароматът на морски корал от Мадагаскар повдига настроението й. Някои компании насочват усилията си към използване на собствените ресурси на кожата и преразпределяне на съществуващата влага. Пример са френските лаборатории Galenic, които откриха, че ключът за естествената хидратация е клетъчното дишане. Специалистите загърбиха козметичния снобизъм и "паднаха" до равнището на екстракт от горски плодове.

Свежата и деликатна текстура на серията D'Hydratation Fondamentale възстановява и оптимизира клетъчното дишане. При това изглежда като йогурт с горски плодове. Човек трудно би се ориентирал на кое да заложи: дневен крем (има и гел за комбинирана кожа) или нощен крем. И двата. Кожата 24 часа се нуждае от хидратация. С подобно действие е и хидратиращият спрей за лице от гамата Moisture Surge Face Spray на Сlinique. Био-вода, активирана с алое, подпомага движението на влагата през клетъчните мембрани и достигането на оптимален хидратиращ баланс. Благодарение на това сухотата отстъпва и лицето засиява, напоено с живителна течност. Не е за чудене, че визажистите първи хукнаха да го купуват.

"Въздушният" облак не само не разваля грима, но дори го фиксира и освежава. Стюардесите, които страдат от сухотата на въздуха в самолета при продължителни полети, първи се запасиха с него, за да имат портативен овлажнител.

микроциркулацията играе особена роля в подобряване хидратацията на кожата. От нея зависи блясъкът и свежестта. Ако повърхността е неравна или капилярите са стеснени, кожата трудно пропуска светлината и тенът е землист. На това мнение са и специалистите от Vichy. Оригиналната комбинация - марган и полифруктол в хидратиращата гама Oligo 25, активира циркулацията и ексфолира епидермиса. Последният продукт от серията - почистваща вода-пяна, изненадва с новаторска технология. Пълният с вода флакон отделя мека освежаваща пяна и прави тена прасковено-розов.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР