ринг свободен

Ще победят ли борците антиоксиданти свободните радикали? Отговорът е „да”, особено след епохалните открития в генетиката, молекулярната биология и електромагнитната физика...

Свобoда Сидерова 13 May 2009

Ще победят ли борците антиоксиданти свободните радикали? Отговорът е „да”, особено след епохалните открития в генетиката, молекулярната биология и електромагнитната физика...


Знаете ли, че посипвайки капучиното с канела, забавяте процеса на... стареене. Именно до този извод стигнаха учени от САЩ. Една чаена лъжица от ароматната подправка съдържа пъти повече антиоксиданти, отколкото има в ½ чаша боровинки или 1 чаша сок от нар. Откритието е доста обнадеждаващо. Няма козметолог или дерматолог в света, у когото думата свободни радикали (не ги бъркайте с политиците!) да не предизвиква тих ужас. Не случайно активните молекули кислород се смятат за враг № 1 на младостта. Оксидантите, както още ги наричат, са като свободната любов. Загубата на постоянен партньор, в случая електрон, ги кара да встъпват в реакция с всичко по пътя си. Само си представете – след като желязото ръждясва, какво остава за клетките?


оксидантен стрес

Печалната тенденция е резултат от натрупването на свободните радикали в кръвта. Което на свой ред води до поява на бръчки, загуба на еластичност и дори до гибел на клетките. За щастие има действена защита - молекули, наречени антиоксиданти, които блокират окисляването. Някои (аминокиселини, ферменти, женски полови хормони, коензим Q) се изработват от организма. Други се набавят с храната. Най-добрите антиоксидантни групировки - полифеноли или биофлавоноиди, се съдържат в растения, живеещи в суров климат или екстремални условия. Например ракитник, бор, кедър, бяла ела, цикория, морски водорасли и микроорганизми.


отличници

ликопен – незаменим при възстановяването на клетките. По антиоксидантното си действие превъзхожда бета-каротина 3 пъти

витамин Е – ангел пазител на липидите, подхранващи клетъчните мембрани. Предотвратява изтъняването на кожата

витамин С – освен че неутрализира свободните радикали, стимулира синтеза на колаген и изравнява тена. Не се произвежда от организма 

екстракт от гроздови семки – предотвратява разрушаването на междуклетъчното пространство и повишава еластичността

зелен чай – действа противовъзпалително и успокояващо и предотвратява намаляването на хиалуроновата киселина в кожата

полифеноли от какао – защитават клетъчните мембрани и генетичната информация. По ефект надминават „колегите“ в червеното вино с 50%


радикалите вън

скандира кожата, уморена от лошата екология и UV лъчите. Ако прибавите в списъка стреса, пушенето, алкохола, диетите и дори преяждането, няма да сбъркате. Да-да, преработката на повече хранителни вещества, отколкото е необходимо на организма, също нарушава енергийния потенциал на клетките. Въпросът е дали трябва да нанасяте антиоксиданти, след като ги приемате вътрешно с храната? И дали трябва да приемате таблетната им форма? Що се касае до първия въпрос, две мнения няма: антиоксидантната козметика е задължителна. Уви, колкото и да се наливате със зелен чай или да хрупате моркови, кожата получава трохи от трапезата, богата на полезните молекули. Ето защо холивудският ас сред дерматолозите д-р Никълас Перикуон създаде продукти-ловци,  които залагат капан на свободните радикали, и ги кръсти на свое име.  Ключов елемент е алфа-липоевата киселина. Уникалните й свойства – разтваря се във вода и в мазнини, благодарение на което прониква по-дълбоко и намира проблемните зони, и мощният ефект (тя е 400 пъти по-силна от витамин Е и С, взети заедно) са като манна небесна за изтерзаните клетки.


Според датски учени пък тоталната вманиаченост към хранителни добавки е, меко казано, неоправдана. Основните полезни вещества най-добре се извличат от храната. Ако въобще ги има, но това е друга тема. Някои специалисти са на мнение, че хапчетата лошо се усвояват от организма и често коефициентът на полезното им действие се движи около 10%. В същото време спецовете не отричат, че в определени случаи – например бременност или менопауза, хранителните добавки са полезни. Главното е да не изпадате в зависимост и да не замествате с тях храната. Така че за по-сигурно наблягайте на плодове и зеленчуци и си „носете“ новите кремове антиоксиданти, вашата застраховка „красота“.

 



Борба на всички фронтове  

Антиоксидантите предотвратяват образуването на свободни радикали и отстраняване на вредите. Те са предпочитана съставка в овлажнителите, слънцезащитните средства и възстановяващите продукти след пилинг или след UV изгаряне. Шестте антиоксиданта в серума Primordiale Сell Defense на Lancome например блокират на 99% (!!!) опасните молекули. Darphin се е подсигурил двойно. През деня защитният лосион Vitalprotection SPF 15, а вечер едноименният успокояващ лосион, който неутрализира зачервяването и дискомфорта. Ексклузивна система от UV филтри в All Day All Year на Sisley защитава кожата в течение на 8 часа, и то на 90%. Така кремът е ефективен от сутрин до вечер и може да се използва целогодишно, тъй като филтрите не проникват в кожата. La Prairie отново демонстрира висш пилотаж. Екстрактът от соя във възстановяващия нощен крем Cellular Resurfacing “ремонтира” ДНК-то и отдалечава програмираната смърт на клетките. Но черешката на тортата е съставка, предпазваща колагеновите влакна от оксидация. Благодарение на мощната подкрепа на още 3 защитници естественият процес на зарастване е гарантиран на 100%. Учени откриха не само гена на дълголетието, но и вещество, нормализиращо жизнения цикъл на клетките.



Доказано е, че за да се активира въпросният ген, трябва да ограничите калориите до 1000 на ден. Далеч по-приятно решение е мощният антиоксидант ресвератрол от люспи на червено грозде. Имитирайки лъжлива тревога като при гладуването, той помага на клетките да отблъснат агресорите. Ще го откриете в серума Anti-Aging Longevity на La Prairie. Estee Lauder също доказа лидерството си с анти-ейдж овлажнителя Re-Nutriv Ultimate Youth. Ноу хауто на марката е уникалната молекула на младостта ресвератрейт от корен на китайско растение, далеч по-концентрирана и по-стабилна от предшественика си. Производителите гарантират 6-кратна защита от вредната околна среда и почти удвояване броя на оцелелите клетки. Което означава, че и след 10 години ще изглеждате, както сега. Овлажнителят Continuous Rescue Antioxidant на Clinique презастрахова кожата с комплекс от 8 антиоксиданта. Сред тях е необикновеният борец юкарион-134, който самостоятелно се обновява и продължава да премахва последствията от окислителния стрес, преди да са се появили видими щети. 25-годишният опит в изследването на антиоксидантите отвежда Dior в шато Икем, известно с изключителните си лозя. От сока от филизи красивите умове създават уникален комплекс от 10 полифенола. Серията L’Or dе Vie (златото на живота) учи кожата да живее по законите на растението, постоянно обновявайки жизнените й сили.


решаващият фактор

По подобие на SPF в скоро време и факторът за защита от вредната околна среда ще стане задължителен. Lancaster вече се отчете. Всички продукти от слънчевата серия съдържат RPF (Radical Protection Factor). Благодарение на 6 екстракта: ангелика, череша, вид индийски бук, барбадоска череша, зелен чай и зелено кафе, 80% от агресорите са неутрализирани. Преди време Clarins откри нова ера в бюти индустрията, като предотврати последствията от дългото стоене пред монитора. Революционният комплекс Expertise 3P гарантира пълна защита срещу всички замърсявания, включително и електромагнитните вълни. Микроорганизъм, живеещ на 2000 м дълбочина в океана, розова родиола от Сибир, бял чай и цикория неутрализират излъчването на компютъра, телевизора и GSM-a.

 


Фенките на техническия прогрес могат да са спокойни. Има кой да бди над „екологията“ на кожата им.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР