нов живот за кожата

Свободни радикали и окислителен стрес. Козметолозите зачеркнаха страшните думи от речника на красотата...

Свобoда Сидерова 27 April 2009

Свободни радикали и окислителен стрес. Козметолозите зачеркнаха страшните думи от речника на красотата


Удължаване живота на клетките

 

И да не сте внимавали в часовете по биология, сигурно знаете за свободните радикали - високоактивни химични съединения, образувани в резултат на UV лъчение, възпалителни реакции… Главната им черта е, че умират да «общуват». Т.е., встъпвайки в контакт с клетките, се държат като слон в стъкларски магазин, разрушавайки всичко по пътя си. Благодарение на защитните системи, кожата се справя с повредите, но до време. Това накара Estee Lauder да насочи усилията си за удължаване живота на клетките. На базата на генa на дълголетието, открит от учени от Харвад, беше създаден кремът Re-Nutriv Ultimate Youth (1). В основата му е молекулата на младостта, съдържаща антиоксиданта резвератрол от китайско растение. Обработен по специален начин и в 5-кратна концентрация, той активира въпросния ген. Ето епохалното значение на молекулата в цифри: 6 пъти повече защита от увреждания. В резултат времето за възстановяване на клетките нараства 6 пъти и броят на оцелелите почти се удвоява. Рамо в подмладяващия процес удря и фермент, добит от 2000 м под морското равнище. Имитирайки защитните функции на микроорганизми, живеещи в изключително токсична среда, той запазва младостта. И не само това. Кожата получава мощен заряд енергия благодарение на "мегаволтовата батерия" от креатин.

 



Кислородът – нашият любим враг

И децата знаят, че кислородът е важен за всяко живо същество. Но ако се комбинира с UV лъчи, замърсяване, пушене или стрес, отключва стареенето като засяга всички структури – от мазнините и протеините до ДНК на клетъчните ядра. Образно казано - кожата „ръждясва”. Като експерт с над 30-годишен опит в битката с окислителните процеси, Lancome създаде Primordiale Cell Defense (2) – серум, който блокира до 99% действието на всекидневните агресори. Защитата е поверена на 3 производни на витамин Е и витамин С, доказани борци срещу свободните радикали, полифеноли от грозде и екстракт от пшеница. Продуктът има опция за равномерен тен.

Настъплението на козмецевтиката

Дълго време козмецевтиката беше спящата красавица на бюти индустрията, но накрая се събуди. Един от предните постове на анти-ейдж фронта е поверен на пилинга. Само ще припомним – алфахидрокси киселините бяха несъмненият хит на 90-те. Вече 20 години нежната революция продължава победоносния си ход. Сега обаче вниманието се дели поравно между максимална толерантност и максимална ефективност. Lierac изненадва с дермокозметичния Comfort Peel (3). Противостареещото му действие се дължи на 1% салицилова и 4% гликолова киселина. Бръчки, сивкав тен, загрубяла и дехидратирана кожа. Я пак повторете! Лифтингът връща на кожата младежкия вид, но не я прави по-млада. Тя ще продължи да губи еластичност, както и преди операцията. И макар стягащият ефект на кремовете да не е толкова видим, те несъмнено подобряват качеството й. На това мнение е и Givenchy. Radically No Surgetics (4) е вдъхновен от естетичната медицина. Задачата му е да изглади овала и да придаде блясък на лицето. Отново салицилова киселина (бетахидрокси киселината нашумя преди алфахидрокси, някъде през 70-те) за заличаване на неравностите и африканска бреза за стимулиране на фибробластите, клетки, отговорни за синтеза на колаген.

 

Ванилия, арганово масло или мамаку

Натуралните екзотични съставки винаги са предизвиквали възторг. Chanel не прави изключение с основната регенерираща маска Sublimage (5). Чрез полифракция (извличане на най-ценната суровина), анти-ейдж молекулите в екстракта от ванилия планифолия от Мадагаскар са 42 пъти повече от тези обикновения. След подобна цифра едва ли има съмнение в резултата – уплътняване на кожата, възстановяване на блясъка, интензивно хидратиране и изравняване на тена. В състава на маската е добавен екстракт от лотос и магнезий (действат антистресово) и масло от арган (придава комфорт). Ценното масло от ядките на мароканско дърво, известно с богатото си съдържание на ненаситени мастни киселини и витамин Е, ще откриете и в Argane (6) на Galenic. Кремът за дълбок лифтинг ефект за зоната на очите и около устата дава цялостен отговор за подхранване, регенериране и ревитализиране на кожата. Съдържанието на Life Pearl Cellular Eye and Lip (7) на Helena Rubinstein прилича на ботаническа енциклопедия. Освен екстракт от черна перла срещу белезите на хормонален недостиг, има още концентрат от мамаку (новозеландска папрат), стимулиращ клетъчния метаболизъм, гъбата на дълголетието шитаке, екстракт от жасмин, оптимизиращ междуклетъчната информация, и омекотяващо масло от лотос. Сенките и бръчките под очите и насеченият контур на устните нямат шанс.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР