сеанс по нежност

За жените от Страната на изгряващото слънце „чистотата е втората добродетел след благочестието”. Докато в 19 век гейшите разполагали само със захар на пудра и белтък за почистване и избелване, днешните красавици с порцеланова кожа използват цели 7...

Свобoда Сидерова 24 February 2009

 

Или защо японките овладяват почистващия ритуал преди още да се научат да смятат


За жените от Страната на изгряващото слънце „чистотата е втората добродетел след благочестието”. Докато в 19 век гейшите разполагали само със захар на пудра и белтък за почистване и избелване, днешните красавици с порцеланова кожа използват цели 7 продукта, които са, внимание!!!, еднакви при грижите вкъщи и в салона. При това всички те имат лек излющващ ефект, който прави скраба излишен. За разлика от азиатките, европейките не са толкова „добродетелни”. Статистиката е ужасяваща - 70% от жените си лягат гримирани, с което лишават кожата от задължителната доза нежност. Резултатът е гибелен за красотата - червени петна, раздразнени участъци, пъпки…

 

Как да превърнеш рутинната процедура в увлекателно занимание? Защо тоникът се оказа ябълката на раздора за дерматолозите? Как да освежиш тена? Какво представлява почистващата вода? Всичко това в

 

20 ЧИСТИ ПРАВИЛА

1 Оправдания от рода на: “Вече е късно”, “Уморена съм”, “Страшно ми се спи” не се приемат. Усвои простия навик – като се прибереш вкъщи, свали макияжа. Другата често допускана грешка е еднократното почистване на лицето. На сутринта също трябва да елиминираш натрупалите се през нощта токсини от клетъчния обмен. Иначе ще сведеш до нула действието на дневния крем.

2 Никога не мий лицето с тоалетен сапун, тъй като алкалната реакция разрушава естествения защитен слой на кожата, правейки я уязвима. Така не само ще хлопнеш вратата под носа на бактериите и ще спасиш кожата от дехидратация, но и ще отдалечиш срещата с бръчките.

3 Ако не си представяш ритуала по почистването не само без вода, но и без сапун, обърни внимание на оригиналния “сапун без сапуна”. На практика това е твърд гел за измиване. Класически пример за подобен продукт е Dove, въпреки че производителите го наричат крем-сапун и почистващата пенлива паста Pate Moussante Phyto-Aromatique Nettoyant Sans Savon (1) на Sisley.

4 Ако си с мазна или проблемна кожа, със сигурност ще оцениш ясно изразения излющващ ефект на гела или пяната. Ако си със суха, от чувството за стегнатост ще те спаси тоалетното мляко или почистващият крем. Деликатната пяна пък е подходяща за всеки тип кожа, включително и за чувствителната. Водоустойчивата козметика и демакияжът на очите и устните изискват специални средства. Без аналог е почистващият балсам Take the Day off Cleansing Balm (2) на Clinique. При контакт с кожата се превръща в копринено масло, което разтваря дори водоустойчив грим.

5 Пяна или мус? Продуктът е един и същ, различни са търговските наименования. На практика това е гел. Ако е в опаковка с помпа, при натискане на дозатора се превръща в пяна. Ако е във формата на аерозол, обикновено го наричат мус. Ако е в туба, например Gel Nettoyant Moussant (3) на RoC или Foam Cleanser (4) на La Prairie, първо се разпенва на дланите

6 Твърдението, че почистващият крем не се мие, е подвеждащо. Най-често грешката допускат жените със суха и чувствителна кожа. Справедливо смятайки, че водата от крана изсушава кожата, те го свалят с памучен тампон. На практика почистващият крем се използва вместо сапун, а не вместо вода. Ако остане на лицето, може да запуши порите. В краен случай, поне използвай тоник

7 Тоалетното мляко можеш да нанесеш по 2 начина. Като обтриеш кожата с напоен памучен тампон или като масажираш с емулсията няколко минути лицето, както правят професионалистите. Когато тя стане лепкава и започне да се тегли, това е сигнал, че порите са свободни от замърсявания и можеш да я измиеш. В случая подходящо е Biosource Clarifying Cleansing Milk (1) на Biotherm с олигоминарали или Lait Demaquilant Aux Lantes (2) на Nuxe с екстракт от праскова, вода от портокалов цвят и масло от пореч.

8 Едва ли е нужно да ти напомняме за ползата от тоника – той не само възстановява рН на кожата за 5-10 минути (без него процесът продължава 2 часа), тонизира и възстановява хидролипидния й слой, но и “затваря” порите. Според някои дерматолози правилно подбраният тоник усилва действието на крема с 25-30%. Други са на мнение, че е излишен, тъй като има опасност да алергизира кожата. Ти постъпи по соломоновски – използвай млякото Demaq’Expert (3) на L’Oreal, което на кожата се превръща в тоник, или Eau de Bienfait Clarte (4) на Lancome – почистващ продукт за лице, очи и тоник.

9 Дори и при мазна кожа и широки пори, специалистите не препоръчват тоник със спирт, тъй като пресушава кожата и активира дейността на жлезите с мастна секреция. Трябва ти средство със салицилова киселина, регулиращо производството на себум. Нашият избор: гел маската 2 в 1 Visibly Clear (5) на Neutrogena, почистващата пяна Cleansing Foam (6) на Clinique, излющващият гел NormaDerm на Vichy, стягащият порите и балансиращ лосион Astringent Toner (7) на Nature’s.

10 Безцветната вода (не бъркай с тоника), например Azahar Cleansing Micellar Water (8) на Darphin, Purete Thermale (9) на Vichy, Sensibio H2O на Bioderma или L’Eau Demaquillante на Uriage е пълноценно почистващо средство, при това абсолютно безопасно за кожата. Думата Micellaire в името означава, че специални молекули притеглят замърсяванията като магнит, без да нарушават епидермиса. С нея можеш да изтриеш дори следи от флумастер. Среща се във вариант, както за суха и чувствителна, така и за мазна кожа.

11 Изгря и звездата на почистващото олио - манна небесна за сухата, грапава или белеща се кожа. Благодарение на високото съдържание на мазнини – 50%, отнема деликатно замърсяванията без излющване. Дори и най-сухата кожа след това се чувства като намазана с крем. Препоръчваме ти Amande Pomme Cleansing Oil (10) на L’Occitane с масло от бадем и ябълка и подмладяващото за зряла кожа Lift Touch Rejuvenating Cleansing Oil на Lumene.

12 Цвета на лицето ще освежиш още при почистването със средства, подобряващи микроциркулацията. Тоникът Pure Clarifying Tonic (11) на Juvena разчита на комплекс витамини, а пяната Oligo 25 на Vichy и хидратиращият лосион Tone it Tender (12) на Givenchy съответно на манган и магнезий, незаменими за правилното функциониране на клетките. Тоникът за експресно почистване 2 в 1 One-Step Facial Cleanser (13) на Clarins пък дължи тонизиращото си действие на екстракт от портокал. Интересен е и енергизиращият лосион за блясък Activateur Eclat (14) на Chanel с екстракт от водорасли и витамини, който възстановява свежия вид на тена.

13 Не се притеснявай от тъмния цвят на памучния тампон, напоен с лосион. Това не е мръсотия, а нормално количество мазнина, което потъмнява от контакта с почистващото средство и въздуха.

14  Ако ти предстои пътуване и не искаш да мъкнеш много багаж, запаси се с влажни кърпички. Те не само почистват, но и прекрасно овлажняват кожата, без да предизвикват раздразване. Някои от тях например са подходящи за демакияж на очите, други дълбоко почистват порите (Deep Cleansing Cloths (15) на Avon), трети освежават (Serum Vegetal на Yves Rocher). Uriage пък предлага кърпичките за лице и очи L‘Eau Demaquillante (16), нопоени с почистваща вода, за коята стана дума по-горе.

15  Първо се сваля макияжът от очите. Преди употреба не забравяй да разклатиш двуфазното почистващо средство. Ако нямаш под ръка демакиянт за водоустойчив грим, използвай… най-обикновено растително масло. Нанеси го на памучен тампон и внимателно изтрий миглите от корените към краищата. В никакъв случай не използвай за очите гел, предназначен за проблемна кожа.

16  Не прекалявай с количеството. При използването на тоалетно мляко в повечето случаи е достатъчна една чаена лъжица. Порцията от почистващия крем е с големината на лешник. При средствата с дозатор няма как да сбъркаш – едно натискане на помпата стига.

17  Пенещото се почистващо средство е недостатъчно за сваляне на трайното червило. Трябва ти или специално за очи и устни, например Secret de Purete (17) на Guerlain или гелът за тотално почистване на водоустойчив грим Take it Away (18) на Estee Lauder, или почистващо олио, може и детско. Притисни за 5 секунди устните с намаслен тампон и отнеми грима в посока от ъгълчетата на устата към средата.

18  Движенията при свалянето на всеки, в т.ч. и водоустойчив макияж, са леки и попиващи (иначе може да “набиеш” в порите разтвореното тонално средство) и вървят по масажните линии - от центъра на челото към слепоочията, от ноздрите покрай скулите и от брадичката към месестата част на ушите

19  Дерматолозите са категорични – почистващото средство не трябва да се държи на лицето повече от 20 секунди. В противен случай ще пресушиш кожата

20  Изследвания сочат, че действието на хлора в леда е сведено до минимум. Което значи, че наред с минералната и преварената вода, разтопената също става за миене, да не говорим, че лесно преминава през мембраните на клетките и предпазва кожата от изсушаване. Ако искаш да получиш пречистена вода като от алпийски връх, преди още да е замръзнала съвсем, излей утайката с вредните примеси. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР