Парола: без амоняк

или как боите последно поколение предотвратяват пъклен заговор срещу косата

Свобoда Сидерова 14 May 2010

Понякога, за да се почувствате красиви или да освежите тена, е необходимо съвсем малко. Например да смените цвета на косата. Според статистиката всяка трета жена е убедена в това. Добрата новина е, че вече не се налага да търпите компромиси със здравината на косъма, както и дискомфорта във фризьорските салони от рода на неприятна миризма, дразнене и парене на скалпа. Причината е съвсем прозаична. Ерата на безамонячните бои настъпи.

малко теория
Налага се, ако искате да разберете какво толкова лошо прави амонякът с косата и защо е обявен за персона нонграта. Разрушавайки структурата на косъма, безцветният газ с рязка миризма помага на пигментите да проникнат в сърцевината му. Но бедите никога не идват сами. Липсата му пък усложнява задачата по прикрепването на оцветяващите вещества вътре в косъма. Ако няма какво да ги задържи, възмутени „напускат“ и се отправят на пътешествие в канала. Другият зъл гений в боите за коса е окислителят (наричан още оксидант), който разрушава натуралния пигмент на косъма, правейки по този начин  възможно изсветляването му и промяната на цвета с няколко тона. Отсъствието му би свело до нула търсения ефект. Ето защо производителите се примиряват с по-малкото зло, като само намаляват процентното съдържание на съдържащата се кислородна вода. От своя страна елиминирането на амоняка води до по-малко термоядрено, но и до по-нетрайно боядисване и непълно покритие на белите корени. Поне доскоро беше.

 

развод ми дай
Времето на тониращите шампоани отдавна отмина. Тяхното място заеха безамонячните бои за домашно ползване, които развенчаха мита, че трайното боядисване е невъзможно без амоняк. С подобна екстра могат да се похвалят няколко марки. Навремето боята тон върху тон Casting на L’Oreal предизвика фурор. Вариантът й, крем-боята Casting Creme Gloss, е не по-малко интересен. Трите цвята от новата колекция  Miels Glossy – меден кестен, меден кехлибар и медно слънце, както и пчелното млечице в състава са истинско изкушение за притежателките на кестенява и руса коса. Формулата на HerbaShine на Garnier пък не само съдържа заздравяващ косата сок от бамбук, но и действа само за 10 минути. Тайната на Color&Gloss на Palette е подхранващо масло от макадамия. Овесените и житни протеини и високият процент растителни екстракти в Herb Balsam Hair Colorant на Korres галят слуха на истинските ценители на натурална козметика. Но въпросните бои не са онова средство, което ви трябва, ако искате радикална промяна на цвета на косата или изсветляване с няколко тона.

 

нов стандарт в професионалното боядисване
Може би знаете христоматийната история на империята L’Oreal. В кухнята-лаборатория химикът Йожен Шулер създава новаторската за онова време синтетична боя Aureole. Годината е 1909. Век по-късно L’Oreal Professionnel лансира салонната боя на бъдещото Inoa (от Innovation No Ammonia). Безпрецедентна система на базата на масла засилва действието на оцветяващите съставки, включително и на алкалния агент, заместващ амоняка, като ги „доставя“ в сърцевината на косъма. Помислено е и за състава на оксиданта. Към обичайната кислородна вода са прибавени две козметични съставка за защита и изглаждане на косъма. Липсата на неприятна миризма прави ненужна парфюмерийната композиция. Което означава, че освен комфорта при нанасяне Inoa е с 45% по-толерантна към косъма и скалпа в сравнение с класическата боя. Но чудесата не свършват дотук. Макар че не съдържа амоняк, Inoa изсветлява косата до 3 тона, потъмнява я и покрива на 100% белите кичури. Изборът на цветове е безкраен благодарение на предварително дозираните минитубички с оцветител. А текстурата е толкова богата и нежна, колкото на луксозен крем. Ако посетите най-близкия салон, където работят с L’Oreal Professionnel, ще се убедите, че всички приказки дотук не са маркетингов ход, а самата истина и че нежната революция в боядисването съперничи по значимост с iphone.


цветни сънища
Що се отнася до актуалния цвят на косата този сезон, спецовете от Wella Professionals съветват да мислите в посока интерпретация, а не просто в посока. Т.е. ако искате червен цвят, той трябва да е правилното червено, което ви отива. Според Anna Sui, Burberry Prorsum, Christian Dior, Jil Sander, Lanvin и Michael Kors перхидролките  командват парада. Блондът е по скандинавски естествен и едновременно дързък. Преобладават деликатните като дантела тонове на млечна царевица, шампанско и ванилена перла. Използват се сложни техники за боядисване и различни ефекти – „слънчеви зайчета“ или допълнителен обем за сметка на слоеве с различни оттенъци. Брюнетките се асоциират по-скоро с фатални, уверени в себе си жени като на дефилетата на Versace, Thakoon, Roberto Cavalli, Ralph Lauren, Prada. Пикантните багри – кестеняво, светлоорехово, шоколадово и горена канела, както и черно, което кара полутоновете да искрят, са повече от добре дошли за къса прическа без обем. Абсолютно неочакван вариант са сивите кичури, по който залитнаха Proenza Schouler, Rue du Mail, Dolce&Gabbana, Giles, Jeremy Scott, Gareth Pugh. Вместо да придава на момичетата вид на по-възрастни, пепелното е неочаквано подмладяващо. Причината стилистите да се решат на подобен рискован експеримент са звездите от киното, надхвърлили балзакова възраст, от рода на Хелън Милър и Мерил Стрийп. Рижият цвят също няма намерение да отстъпва, макар че малко промени тоналността си, като стана по-благороден и заприлича на стара мед с червеникави отблясъци. За справка виж Alexander Wang, Carolina Herrera, Chloе, Jil Sander, Vivienne Westwood.


без неприятни сюрпризи
Изберете цвета на боята, след като предварително сте определили преобладаващия оттенък на косата – син, червен или жълт, на ярка слънчева светлина. Например пепелният нюанс на боята прави жълтеникавата коса... зелена. Ако задачата ви се вижда трудна, купете боя с тон по-светла от желания цвят или се доверете на професионалист в салон.


показатели, по които се оценява една боя
трайност, интензивно и естествено боядисване, по-малко вреда за косата, перфектно покритие на белите корени, приятно преживяване за сетивата

 


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР