Пролетен хранителен режим срещу зимните дефицити
19 March 2025

След зимния период организмът често страда от недостиг на важни витамини и минерали. Пролетта е идеалният момент да обновим хранителния си режим и да се заредим с енергия.
Зеленолистни зеленчуци
Спанак, лапад, коприва, маруля и рукола са богати на желязо, магнезий, витамин С и фолиева киселина. Те подпомагат имунната система, повишават тонуса и помагат за изчистването на организма.
Свежи пролетни зеленчуци
Репичките, зеленият лук, зеленият чесън и аспержите са богати на антиоксиданти, витамини от група В и витамин К. Те подпомагат храносмилането и дават свежест на менюто.
Кореноплодни зеленчуци
Морковите, цвеклото и ряпата са отличен източник на бета-каротин, витамини А и С. Те подобряват състоянието на кожата, подпомагат зрението и действат укрепващо на организма.
Плодове с високо съдържание на витамин С
Ягодите, черешите, кивито и цитрусите зареждат тялото с антиоксиданти и стимулират производството на колаген, което прави кожата здрава и сияйна.
Билки и подправки за детокс
Магданозът, копърът, глухарчето и джинджифилът са известни с пречистващите си свойства. Те подпомагат работата на черния дроб и помагат за изхвърляне на токсините от тялото.
Леки протеини
Пилешкото месо, рибата, яйцата и бобовите култури осигуряват необходимите протеини за възстановяване на мускулите и дават дълготрайна енергия.
Ядки и семена
Орехите, бадемите, тиквените семки и чиата са богати на омега-3 мастни киселини, магнезий и цинк, които подпомагат мозъчната функция и нервната система.
Повече вода и билкови чайове
Билковите чайове от коприва, лайка и зелен чай спомагат за хидратацията и прочистването на организма. Пиенето на достатъчно вода също е ключово за доброто здраве и тонус.
Включвайки тези храни в ежедневното си меню, ще компенсирате зимните дефицити и ще подготвите организма си за активния пролетен сезон!