Да се изправиш срещу неправдата

Документалният филм “Небето над Зеница” дава гласност и се бори за цяла общност

Станислава Айви 07 October 2024

Режисьорите на "Небето над Зеница" Нанна Франк Мюлер и Златко Пранджич пристигнаха в България, за да представят филма си пред родна аудитория. Темата за човешките права е фокус на петото издание на "София ДокуМентал" и в синхрон с нея акцентната HBO Original предпремиера.

"Небето над Зеница" представя реална история, случваща се едва на няколко стотин километра от нас. Филмът дава глас и видимост на борбата за глътка чист въздух на цяла общност, чийто живот буквално зависи  от функционирането на фабрика на международна корпорация в един от най-замърсените босненския градове. 

В град Зеница ракът и детският диабет са често срещани. Гражданите гледат с подозрение към гигантския завод за стомана и кокс, който заема една четвърт от града и е най-големият работодател в района. Чрез организацията „Еко форум“ те настояват за промяна и измервания, за да установят дали подозренията им са основателни.

Но подобно на гръцка трагедия, конфликтът на интереси е по-голям от всички участници. Гражданите се нуждаят от храна на масата, политиците трябва да осигурят работни места и чуждестранни инвестиции, за да бъдат преизбрани, докато Европейската банка за възстановяване и развитие на ЕС предоставя заеми за нова електроцентрала, работеща с емисии от коксохимически завод, успоредно със заем за нови велоалеи, за да се обяви Зеница за зелен град.

Режисьори на филма са дуото Нанна Франк Мюлер и Златко Пранджич. Срещаме се да ми разкажат как успяват да направят историята при положение, че е имало толкова натиск тя да не се случва. Екип на BBC преди тях не успява да я завърши, сериозно заплашен от адвокатите на корпорацията.

Златко е родом от Зеница, но не се е прибирал повече от 20 години. Когато разбира обаче колко е страшна ситуацията, двамата с половинката му Нана знаят, че трябва да направят този филм. В името на хората, които нямат възможност за тази гласност и в името на истината. Сблъскват се с много хора, които искат да им попречат тази истина да излезе.

“Винаги сравнявам Зеница с Макондо на Маркез от “100 години самота” – никой не знае за съществуването на това място и каквото се случва там, се замита под килима и на сутринта хората се питат дали е било истина или е във въображението им. Така беше и в Зеница”, разказва Златко.

“Преди да се срещнем с кмета”, допълва Нанна, “бяхме заобиколени от хора, които ни тестваха и на първата ни среща му казахме – “ние правим този филм, работим със Самир Ламеш, който е и ваш опонент и от вас зависи как ще изглеждате в историята.”

“Имахме амбицията не само да покажем на зрителите, но и те да усетят как се живее до такава фабрика, да бъдеш жител на това градче, където влиза огромна корпорация и си прави каквото си поиска”, казва Златко.

Усилията на двамата и историята, която правят, в крайна сметка дава резултат – заводът е затворен и жителите без глас най-после са чути.

“Небето над Зеница” е достъпен в платформата Max от ноември

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР