Глория Петкова и новото й предизвикателство

Какво е Club Moda?

Станислава Айви 28 September 2024

Познаваме я като жена с много таланти! Глория Петкова се е занимавала с почти всички страни на модата, големия и малкия екран и е успешен диджей. Тя обаче не е от жените, които не обичат постоянно да предизвикват себе си и преди две години й идва идеята за място, в което да събира талантливи български дизайнери и да ги среща с публиката. Така се ражда Club Moda - платформа, която на 27-и и 28-и септември ще бъде открита в клуб Carrousel и което тази вечер ще завърши с мащабен пърформънс. Срещам се с Глория да ми разкаже повече за идеята, за сайта и колко често ще събира дизайнерите от платформата физически.

Как се чувстваш и какво се случва тук в момента?

В момента долу се случва първото събитие на Club Moda - Поп ъп базар, който събира част от най добрите български дизайнери. За съжаление, локацията не позволява да събера всички. Може да е странно за някои, които не са запознати с творчеството на българските дизайнери, но има страшно много творци и то много добри в работата си. Творят в България, шият в България, проектират в България и целият този процес е на световно ниво. Разбира се, много чужди марки също шият в България.

Как се роди идеята да ги събереш на едно място?

Случи се преди две години. Бях водеща на мероприятие, подобно на конкурс за български дизайнери с награден фонд. Помня, че когато излязох след събитието, си дадох сметка, че няма някаква платформа, някакъв сайт, който да ги събере всички тези прекрасни хора на едно място. Не бях чувала за много от тях и си казах: "Това е абсурдно, Трябва всички да знаят за тези хора. Тогава започнах да работя по сайта. Процесът е много бавен, не зависи само от мен. Ако зависеше от мен, отдавна да сме го пуснали. Но когато работиш с други хора, трябва се съобразяваш с графиците им и може би сложността на проекта. Платформата, която създавам, няма да е първият български сайт, но ще е първият сайт със селекция. Няма да се допускат марки, които не шият в България и такива, които купуват дрехи от Турция и сменят етикета. Има подобни, при това много популярни. Това ще бъде различното от други такива подобни проекти и сайтове. През двете години, в които се работих по този проект, търсих и рових под дърво и камък и намерих млади дизайнери, които са за съжаление изключително непознати на широката аудитория. И съм много доволна!

А всъщност идеята е, че сайтът си е постоянен - там си се качва селекция от моделите на тези български дизайнери, Колко често ще правиш събитието?

Имайки предвид колко кръв и пот отиде, мисля да го правя не повече от два пъти годишно. Дизайнерите не правят повече от две колекции на година. Няма смисъл да се повтаряме. Няма смисъл да правим изтъркани неща. Няма смисъл да правим битпазар, за да изкараме някакви пари. Много е грозна сцената на поп ъп базарите в България. Прави се без никаква логика, селекция или концепция. Опитвам се да направя нещо различно, което да изглежда на европейско ниво, защото дизайнерите са на такова и е грехота да нямат платформа, чрез която да се покажат.

Стартирахме с друго име, но впоследствие се превърна в Club Moda. И то е не толкова във връзка със събитията, които ще се случват. В началото не планирах да има изобщо събития, но се случи естествено, тъй като съм диджей и човек, който се интересува от мода. Правя го с подкрепата на семейство, приятели и асистентката ми и ми лепна перфектно.

Дизайнерите как реагират, когато им предложиш да бъдат част от проекта?

Повечето са обнадеждени и ми имат доверие, което много ме радва! Цял живот работя, за да може хората да ме свързват с думи като лоялност, коректност, работна етика и съм вложила много енергия в различни аспекти на изкуството. Работила съм много пъти без парична награда, тъй като съм вярвала с някаква цел. Това сега се отплаща, хората ми вярват. Българската мода, качествената българска мода е на много високи ниво и трябва някой да застане и да го покаже!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР