спиралата: великата илюзия

правило № 1 на топ визажистите: "Без червило и руж може да излезете от къщи, но никога без спирала."

Свобoда Сидерова 03 September 2009

 

правило № 1 на топ визажистите: "Без червило и руж може да излезете от къщи, но никога без спирала."

Пред аниматорите на филма "Шрек" изниква проблемът как да отличат особата от женски пол от тази в мъжки. Единственият изход, който измислят, е да й направят 2 реда извити до небесата мигли. Без да искат, художниците уцелват мечтата на всяка госпожица. Само едно пърхане с тях и всички принцове ще паднат в краката й.

от саждите с вазелина до миглите от лисица

 От първообраза на спиралата ни делят почти сто години. През 1913 г. 19-годишният студент Тери Уилямс смесва въглищен прах с вазелин. Сестра му Мейбъл, в чиято чест е наречена първата и най-известна спирала в света - Maybelline, е запленена от нововъведението. След година Max Factor пуска черен восък, който се размеква и се нанася на крайчетата на миглите като капки. В началото на 40-те Хелена Рубинщайн създава първата водоустойчива спирала за трупа по воден балет. Разцветът е 2 десетилетия по-късно. Жените направо полудяват по вълшебните пръчици, още повече, че на мода излиза макияжът "много слоеве спирала плюс очертаване на очите с очна линия". Образът е запазена марка на Туиги, за чиито мигли казват, че са "най-дебелата част от тялото". През 2001 г. Дженифър Лопес разбива всички, когато се появява на връчването на Оскарите с мигли от кожа на лисица, създадени специално за нея от компанията Shu Uemura. Кралицата на поп-музиката Мадона също не остана по-назад и за миналогодишното си турне поръча на фирмата 30 комплекта от норка. Хубавото на средствата последно поколение е, че някои включват 3 функции наведнъж - дължина, обем и извивка, а технологията им направо съперничи с космическата - полимери удължават косъма, магнитно поле предотвратява образуването на бучици, молекулярна памет принуждава миглите да "държат" ъгъла.

за обем (volume)
По-гъстата текстура с копринени влакна, натурални восъци и силиконови смоли обвива миглите и ги прави не само по-обемни, но и пухкави. Up the Volume на Bourjois е първата спирала за ефект на мигли размер D. Последната й модификация Pump Up the Volume е с "повдигащ" ефект от корените до върха на миглите. Формулата на MagnaScopic на Estee Lauder с микро-гъби, напоени с оцветяващ гел, е революционна. При нанасяне частичките освобождават боята и се разширяват. Volumissine x 4 на L'Oreal гарантира увеличение на обема 4 пъти. Опитайте още Maximeyes на Christian Dior, Lash Architect на L'Oreal и Volume Absolute на Revlon. По-голям обем може да постигнете и като нанесете 2-3 слоя. Внимание: за да не се сдобиете с тел на очите, след първия слой отстранете излишъка от четката. После нанесете втория, докато първият е още влажен.

удължаваща (lash)
Първата удължаваща спирала на Нelena Rubinstein Long Lash с право може да се нарече спирала на 3 поколения. По-долу ще прочетете защо наричат последното творение на марката Lash Queen "кралица на спиралите". Другите хитове са Long'Optic на Christian Dior, Longueur Intense на YSL, Double Lash на Clinique. Идеята за специалната спирала с двоен флакон, едновременно удължаваща и уплътняваща миглите, е заимствана от театъра. Не случайно първата, създадена от Bourjois, носи името Coup de Theatre. От едната страна е бял гел със синтетични влакна или натурални от целулоза, които прилепват към миглите и ги удължават, от другата страна - база с оцветяващи пигменти и восъци за обем. Последваха я L'Oreal и Avon.

извиваща (сurl)
Косъмчетата на четката са поставени така, че да изтеглят и извиват миглите. Специален комплекс полимери и твърди растителни восъци фиксира получената съвършена извивка. Така около всяка мигла се образува еластичен филм, който й пречи да се върне в предишното положение. Почетни членове на семейство "извиващи" са Illusionist Maximum Curling на Estee Lauder, Divinora на Guerlain, Sky High Curves на Maybelline.

водоустойчива (waterproof)
Препоръчва се за жени, които се занимават със спорт, както и за плачещите над поредния сапунен сериал. Специални вещества обвиват миглите във водонепропусклив филм, който не позволява спиралата да се размазва и рони. Почти няма фирма, която да не предлага водоустойчива спирала. Такива са Aqua Dior на Dior, Aqua Lash на Max Factor, Gentle Waterproof на Clinique, Extreme Cils Waterproof на Chanel, Lash Advanced Waterproof на Oriflame. Дори да нямате под ръка, не е проблем. С прозрачния фиксиращ гел Fix'Mascara на Clarins сълзите не застрашават красотата. Нанесете го върху обичайната спирала и ще я направите водоустойчива. Внимание: водоустойчивата спирала е по-агресивна от останалите и може да раздразни по-чувствителните очи. Тя се премахва само със специални дегримьори за водоустойчив грим.

трайност

не може да не споменем майстора на супер устойчивите спирали - Max Factor. LashFinity, макар че не е водоустойчива, е "желязна", и то по време на снимките на "Дневникът на Бриджит Джоунс", където пороят, сълзи направо може да ви удави. От трайните позиции не отстъпва и Revlon. Colorstay Overtime Lash Tint издържа до 3 дни, без да се размазва, да оставя следи и да дразни очите. След това спиралата сама пада или се почиства със средство за сваляне на грим, съдържащо масло. (Ако искате да свалите останалия грим, използвайте обичайното тоалетно мляко.) Цветната MagiCils на Lancome бие рекорда по ефикасност. Блестяща и гладка, не се разтича 12 часа. За да я отстраните, е нужно само да намокрите пръстите с вода и да разтъркате миглите.

безцветен гел
Предназначен е за щастливките с дълги, гъсти и тъмни мигли, които се нуждаят само от "разресване", и им придава красива форма и леко ги извива. Може да се използва и като основа под обичайната спирала за допълнителен обем. За дамите, ощетени от природата, е лечебният гел или серум, т. нар. храна за мигли под формата на спирала. Съдържащите се полезни вещества - пшенични и соеви протеини, сок от листата на авокадо, екстракт от водорасли, витамини и подхранващи масла (най-често рициново, зехтин и масло от жожоба и авокадо) укрепват "слабите" мигли, стимулират растежа и им придават блясък. Estee Lauder се отчете с подхранващия серум Lash Therapy, Korff с хидратиращия EyeLash Moisturising, Avon с укрепващата спирала Lash Renewal.

извиване на миглите
Колкото и да е странно, най-съвършената извивка се постига със специалните щипки. Например с марката Solingen, Beter Elite. Сложете ги, колкото се може по-близо до корена на миглите, и стиснете леко за 10 секунди (силният натиск ги извива под неестествен ьгъл). За по-траен ефект предварително леко нагрейте щипките със сешоар. Внимание: едва след това се нанася спиралата. Иначе миглите могат да прилепнат и да ги изскубнете при отварянето на щипките. Най-надеждният начин за супер ъгъл от почти 30 градуса е трайното извиване, например с продуктите на германската фирма Wimpernwelle в козметичен център "Мая Тачева". Размерът на ролките зависи от дължината на миглите и от ъгъла на извиване. Ролката се поставя върху основата на миглите и се завива със специална четка и лепило. Миглите се обработват с гел-фиксатор, изчаква се 30 минути и след това се намазват с втори стабилизиращ гел. Ефектът е до 40 дни. След седмица може да се боядисат със специална боя за мигли. Въпреки че геловете са офталмологично тествани, процедурата се препоръчва да се прави с прекъсване от 2-3 месеца.

малки хитрости за мигли-мечта
дръжте четката хоризонтално и с леки зигзагообразни движения нанесете съдържанието от корените към връхчетата на миглите първо по външната страна на горните мигли, после по вътрешната. Долните мигли само леко се докосват вертикално

  • не акцентирайте на долните мигли, ако сте уморени или имате тъмни кръгове
  • силно извитите нагоре мигли правят очите кръгли
  • подчертаните в ъгъла на окото мигли ("изтеглени" към слепоочията) правят погледа "котешки"
  • ако прекалено силно боядисате горните и долни мигли, ще заприличате на Барби
  • за по-голям обем предварително "напудрете" миглите
  • ако горните мигли опират в клепача, изберете водоустойчива спирала
  • неутрален оттенък на горните (черен или кафяв) мигли плюс цветна спирала в тон с очите на долните прави погледа отпочинал
  • синята спирала придава сияещ оттенък на бялото на очите
  • цветната стои добре на дълги, гъсти и тъмни мигли. Късите и светли се нуждаят от черна
  • на опаковката на спиралата задължително трябва да пише, че е минала офталмологичен контрол. При чувствителни очи или контактни лещи изберете спирала с надпис sensitive или със забележката "без консерванти и ароматизатори"
  • очите трябва периодично да почиват, затова им устройте поне един "разтоварващ" ден през седмицата
  • "животът" на спиралата е кратък. Не повече от 2-3 месеца. Причината е проста - от редовната употреба текстурата се сгъстява. Не се опитвайте да я разреждате, а си купете нова.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР