Ася Панджерова - щастието x 4

Теодора Николова 21 August 2024

Определя себе си като човек, който много добре планира времето си и знае какво иска. Казва, че независимо от обстоятелствата работи с голяма мотивация, любов и ефективност, за да постигне целите си. Голямото ѝ предизвикателство е това, че е много взискателна към себе си. Ако трябва да се определи с три качества, то това ще бъдат организираност, пунктуалност и надеждност.

Ася Панджерова е доцент, доктор в Университета за национално и световно стопанство, в катедра „Икономика на туризма“. Освен преподавателската си дейност, успешно управлява Апартхотел „Лъки Банско“ и хотел „Парадизо Дриймс“ в Несебър. Щастливо омъжена и майка на 4 деца – две двойки близнаци.

Ася, какво е да имаш две двойки близнаци? Вашите деца са като приказни геройчета. Щастието е огромно, сигурна съм, но предполагам и трудностите не са малки.  

Ще го определя с две думи – огромна отговорност. Но тя някак си не е водеща на фона на щастието, което преживявам всеки момент, когато ги погледна. Трудностите не са малки, но това е нищо в сравнение с любовта, която изпълва сърцето ми. Да имаш две двойки близнаци, означава четири пъти повече целувки, четири пъти повече прегръдки, четири пъти повече милувки и четири малки съкровища за обичане.

Менажирате два хотела – „Лъки Банско“ и „Парадизо Дриймс“ Несебър. Вас самата кое повече ви привлича – планината или морето?

Намирам както планината, така и морето за прекрасни и вдъхновяващи. И двете имат своята уникална красота и предимства. Планината ме привлича със своята величественост, тишина и покой. Усещането за близост с природата, планинските пейзажи и възможността за пешеходни преходи ми доставят огромно удоволствие. Морето ме очарова със своята безкрайност, енергия и терапевтична сила. Шумът на вълните, гледката на хоризонта, хладният бриз – всичко това ми дава чувство за свобода и релакс. Морските пейзажи са особено впечатляващи при изгрев или залез. Така че нямам ясно предпочитание. Сякаш и планината, и морето са призвани да допълват и обогатяват живота ми по различни начини.

Играя с имената на хотелите и ви питам – кога мислите, че сте имали най-голям късмет? А кога сте се чувствали като в рая?   

Може би неслучайно имам късмета да управлявам хотели именно с тези имена (казва го с усмивка). Със сигурност, най-големият късмет за мен бе моментът, в който срещнах съпруга си, с него към момента сме и партньори в бизнеса. Той е най-големият ми мотиватор, коректив на всичко, което правя, и опора, на която безгранично разчитам. Това е човекът, с когото не само се обичаме и разбираме, но и споделяме обща визия за живота и постигаме мечтите си заедно. А в рая съм „попадала“ два пъти, когато родих двете си двойки близнаци – най-вълнуващото и трансформиращо преживяване за мен. Това са моменти, изпълнени с любов, която трудно може да се опише с думи. Именно това щастие ми дава сила и вдъхновение.

Да имаш хотел в планината и на първа линия на морето изглежда като извоюване на перфектна позиция в сферата на ваканционния туризъм. Така ли е?   

Наистина е така. И двата хотела предлагат перфектна локация и уникална концепция. Ние инвестираме в качество на обслужването и цялостно изживяване на нашите гости. Силното ни онлайн присъствие, както и гъвкавостта ни спрямо променящите се тенденции и предпочитания на туристите позиционират и двата хотела на лидерските места във ваканционния туризъм.

Живели сте в София. Заради бизнеса се премествате в Банско. С лекота ли го направихте? Как семейство с 4 деца се премества от София в Банско?

Както аз, така и моят съпруг сме родени в София и сме прекарали живота си в столицата. Заради бизнеса ни се наложи да се преместим в Банско, което не беше леко решение, именно заради децата ни. Но и двамата със съпруга ми считаме, че домът на човек е там, където е семейството му. Банско е красиво и спокойно място за живот, с отлична инфраструктура, предлага множество възможности за спорт, релакс и забавления. Имаме щастието да се будим целогодишно с впечатляваща гледка, която разкрива пълното великолепие на пиринския пейзаж.

Когато поехте менажирането на тези два хотела, на какво стъпихте, каква беше най-важната ви цел и с какви предизвикателства трябваше да се справите?  

Добре знаехме, че няма да бъде лесно. Най-важната ни цел бе да продължим да осигуряваме висококачествено преживяване на нашите гости, което да отговори напълно на очакванията им. А относно предизвикателствата – те са ежедневни – от това да прилагаме и да се адаптираме към най-новите технологични тенденции в бизнеса, до това да формираме екипи от професионалисти и да ги мотивираме да се развиват в туризма.

Как успявате – децата, лекциите, хотелите?

За мен няма невъзможни и непостижими неща. Всичко е въпрос на много добра организация и планиране на времето. Както вече споменах, съпругът ми е партньор в бизнеса, а без неговата безгранична подкрепа в отглеждането и възпитанието на децата ни не бих могла да се справя. Истината е, че успявам благодарение на любовта, която получавам в семейството си – водеща сила и мотивация за мен.

На какво най-вече искате да научите студентите си по туризъм?  

Водещ мой принцип при обучението на студентите в УНСС, където преподавам, е да ги науча да мислят аналитично, да познават не само теоретичните постановки, но и принципите на бизнеса, за да бъдат по-адаптивни към постоянно променящата се туристическа индустрия.

Къде и как почивате вие шестимата – как прекарвате вашата перфектна ваканция?

Независимо къде се намираме, перфектната ваканция за нас е, когато сме всички заедно. Използваме всеки момент, за да бъдем с децата си. В същото време обаче със съпруга ми се стараем да не пренебрегваме собствените си потребности заради потребностите на малките. Винаги, когато можем, използваме възможността да си почиваме само двамата, без да изпитваме чувство за вина. Твърдо убедена съм, че по този начин децата наблюдават нашите хармонични взаимоотношения и се учат как трябва да се отнасят с бъдещите си партньори и какво да очакват като отношение.

Как си представяте предстоящия сезон в двата хотела?

Надявам се, пълен с доволни и щастливи гости, които ценят качествения хотелски продукт.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР