SPF върху грим?

Люба Вангелова 02 August 2024

Заглавието провокира съмнение. Но дерматолозите казват, че може. Чуваме го постоянно, но е добре да се повтаря: за правилна слънцезащита трябва да нанасяме SPF отново и отново, и отново. По-конкретно, трябва да коригираме слънцезащитния си крем на всеки два часа, ако сме навън, а дори и по-често, ако плуваме.

Звучи достатъчно лесно, в случай че сме на плажа цял ден или у дома на двора. Но ако сме гримирани, се появява проблем: как да нанесем повторен слой слънцезащитен крем върху фон дьо тен, руж или бронзант? В Калифорния знаят как. Според д-р Азади Шираз от калифорнийската клиника La Jolla Dermatology дори трябва да изберем крем с по-плътна текстура, който е по-ефективен в сравнение със спрейовете и осигурява по-равномерно покритие. Разбира се, това невинаги е ефективно при силен грим.

Ефикасността на слънцезащитното покритие намалява с времето. След като се изтрие или попие в кожата, то не предпазва от вредното въздействие на UV лъчите на слънцето така, както в първите два часа след нанасянето. Ето защо подновяването му е толкова важно, дори в облачно време. Докато има дневна светлина, кожата ни е изложена на UVA лъчи, които могат да проникнат дори през прозореца. Добрата новина е, че има начин да подновим SPF защитата дори и върху грим. Но никоя от следващите предложени опции не може да замести основното покритие от слой широкоспектърна защита с минимум SPF 30, който нанасяме върху почистена кожа и в достатъчно количество. Има някои начини как да осигурим защита на кожата въпреки грима и пак да изглеждаме добре.

Минерална пудра с SPF

Точно както използваме фиксиращата пудра, за да запазим грима, можем да направим същото и с SPF версията ѝ. Този вариант е предпочитан, ако не харесвате омазняването, което остава от лосионите. Компактната пудра е идеална за мазна кожа, но и когато има нужда да бъде абсорбирана излишната влага по лицето. Важно е да нанесете минералната пудра върху цялото лице, като я разнесете с четка.



Ретуш с прозрачен SPF стик

Може да не сте се сетили, че в чантата си е добре да имате освен пакет дъвки и балсам за устни, също и SPF стик за лице. Тази лека и удобна за нанасяне формула е идеална за ретуш в движение. Просто плъзнете стика по лицето си и разнесете с чисти пръсти или с козметична гъба. Може да го нанасяте и с потупващи движения, за да не развалите грима.

Напръскайте с SPF спрей

Да си признаем, колкото и да осъзнаваме важността му за здравето на кожата, нанасянето на тежък слънцезащитен крем винаги изглежда досадно. А повторното му нанасяне понякога наистина е невъзможно. Вероятно затова са измислени спрей продуктите. Леките им формули са добро решение, но избирайте такива без съдържание на масла и аромати (за да не запушват порите или да не предизвикат дразнене на кожата). Разклатете добре бутилката и пръскайте от леко разстояние, за да обхванете добре цялата повърхност. Правете го бавно, за да сте сигурни, че всяка част от лицето ви получава адекватна слънцезащита. Колкото и да е удобна тази формула обаче, наистина не е достатъчно, а само временно решение за корекция през деня при крайна нужда.

Освежаване с хибриден грим

За да предпази кожата от вредното въздействие на UV лъчите, обикновеният фон дьо тен трябва да включва SPF във формулата си. Днес пазарът предлага изобилие от продукти за тен – BB крем, CC крем, тонирани серуми, капки и др. Но винаги търсете опции с SPF 30 или по-висок. И отново напомняме – този вид защита от слънцето не може да бъде основна, а само временно решение.

Независимо коя форма на рефреш на слънцезащитата върху грима изберете – спрей, прах, течност или стик, – най-добрият вариант е този, който ще носите постоянно. Изберете това, което е подходящо за кожата и за начина ви на живот. Важно е да я използвате всеки ден, през цялата година и да я нанасяте редовно.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР