6 малки италиански града, в които влюбването от пръв поглед е неизбежно

Насладете им се, после ще ни благодарите

Десислава Найденова 03 July 2024

Обичаме Италия с нейните la dolce vita и dolce far niente. Изобщо там всичко е сладко, но и солено, едновременно горещо и прохладно. Тази страна предлага очарование, на което човек трудно може да устои, не може и да се насити.

А за да изживеем всичко пълноценно, за да се потопим в атмосферата и начина на живот там, все по-често бягаме към малки и не толкова популярни дестинации. Там и снимките стават по-хубави.

Симпатичен списък с италиански градчета сме ви подготвили. Насладете им се, после ще ни благодарите.

Сан Джиминяно, Тоскана

Малко са градчетата с толкова емблематичен силует като този на Сан Джиминяно с неговите 13 средновековни къщи-кули. Историческият център, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, е заобиколен от каменна стена, в която посетителите ще намерят много примери за романска и готическа архитектура. Отвън полегатите хълмове са покрити с горички от маслинови дървета. Градът е известен и със своето джелато.

Позитано, Кампания

Не би ви хрумнало заради туристите през натоварения сезон, но населението на Позитано е под 5000 души. Тук са снимани доста романтични филми, а Стайнбек пише през 1953 г.: „Позитано оставя дълбока следа. Той е място мечта, което не е съвсем реално, когато сте там, и става примамливо реално, след като си тръгнете“. Можете да си наемете лодка, за да достигнете до сини пещери, или да се разхождате покрай лимонови горички. Не забравяйте да посетите и църквата Санта Мария Асунта, разположена на живописно място.

Салуцо, Пиемонт

Само на час път с кола южно от Торино ще откриете лежерния средновековен град Салуцо с неговите покриви с червени керемиди, камбанарии и древни кули, подкрепени от заснежените Алпи. Акцентите тук включват La Castiglia, замък от 14 век, и Casa Cavassa, ренесансов дворец, превърнат в музей, който приютява впечатляващи картини и фрески.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Visit Lazio (@visit_lazio)

Сперлонга, Лацио

Девствените плажове на малкото градче, богатата зеленина и близостта до Рим (само на час път с влак) го превръщат в идеалното място за уикенд бягство. Сперлонга разполага и с отличен музей, Museo Archeologico di Sperlonga, който е разположен сред древните руини на старата вила на император Тиберий. Крайбрежната кула Torre Truglia, разположена на върха на носа, върху който е построен градът, предлага най-добрите панорамни гледки.

Вернаца, Лигурия

Вернаца е най-стръмното и красиво от петте селища в Чинкуе Тере. По улиците му са наредени характерните цветни къщи и достатъчно сладкарници, за да направите своя собствена дегустационна обиколка. Самият град се спуска към малък пясъчен плаж и единственото естествено пристанище на Чинкуе Тере. Въпреки че гледките към морето се разкриват на всяка крачка, ще откриете най-впечатляващите в Belforte, емблематичен ресторант за морски дарове в замък от 11 век.

Монополи, Пулия

Монополи е очарователен крайбрежен град с боядисани в бяло къщи. Често остава незабелязан от туристите, защото е сгушен между по-големите градове Бари и Бриндизи. Наблизо са и Алберобело и Полиняно а Маре. Монополи е успял да запази автентичната си атмосфера, за разлика от по-популярните съседни градове. Това е място, където все още усещаш вкуса на южноиталианското ежедневие и dolce far niente.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР