На 83 си отиде Роберто Кавали

Един от най-големите в модата от средата на 90-те години насам, с магазини по целия свят и звездни почитатели като Лени Кравиц и Синди Крауфорд

13 April 2024

В лекция, която изнася в Оксфорд, Роберто Кавали обобщава: "Мода, която не е луда, не е мода."

"Молто секси, молто анималистичен, молто италиански" описват стила му модните критици. Един от най-големите италиански дизайнери на ХХ в. е роден през 1940 г. във Флоренция. Губи баща си на четири години. Отгледан е от майка си, която се занимава с шиене, баба си и дядо си Джузепе Роси, известен художник от движението Макияйоли, чийто картини са изложени в Галерия Уфици.

Учи в Академията за мода във Флоренция, специализира текстил. Научава се да печата върху тениски и пуловери и през 60-те години на ХХ в. продава на клиенти като Hermès. През 1970 г. създава и патентова техника за печат върху лека кожа и велур и показва първата си колекция (която включва вечерна рокля от розова кожа и бански костюми) на годишния Salon du Prêt-à-Porter в Париж. Това е големият му пробив. 

През 70-те Кавали създава сака, дънки и мини рокли, изработени от пачуърк деним и продава луксозните си хипи рокли в собствения си бутик Limbo в Сен Тропе, на френската Ривиера, на актриси като Бриджит Бардо и София Лорен. През 90-те години преоткрива луксозния деним, слага ликра в дънките, за да ги направи по-прилепнали и по-секси. Прилепналите дънки жънат незабавен успех, което го вдъхновява да пусне специална линия - Cavalli Jeans, по-късно преименувана на Just Cavalli.

От средата на 90-те Роберто Кавали е едно от най-големите имена в модата, с магазини по целия свят, звездни почитатели като Лени Кравиц и Синди Крауфорд. Облича Дженифър Лопес, Бионсе, Кристина Агилера, Шакира, Spice Girls и Ким Кардашиян.

Коментирайки животинските щампи, толкова характерни за стила му пред сп. Vogue, Кавали казва: „Харесвам всичко в природата. Когато осъзнах, че дори рибите имат фантастична цветна „рокля“, както и змията, и тигърът, започнах да разбирам, че Бог наистина е най-добрият дизайнер. Така че започнах да копирам Бог."

Кавали разширява модната си империя. Прави бельо, очила, бижута, обувки, часовници и парфюми. Следват стоки за дома, облекло за домашни любимци, водка в бутилка, покрита със змийска кожа, вина, ресторанти и клубове.

Богатата му естетика включва и пищни щампи, вдъхновени от екзотичната флора и фауна, и високи подгъви, и по-ниска талия, и е абсолютно безапелационно секси.

Начинът му на живот също е охолен. Винаги е с идеален бронзов тен, пуши пури, пилотира собствения си лилав хеликоптер, плава по Средиземно море с лилавата си яхта и живее със семейството си в старинна селска къща в имение в Тоскана, с големина 13 хектара, с лозе, състезателни коне, ферарита и животни, сред които - папагали, игуани, персийска котка, маймуна и тигър. 

През 2014 г. бизнесът му отчита загуби и семейството продава 90% от дела на италианската компания за частни капиталови инвестиции Clessidra, а през 2019 г. компаниятa е купена от базираната в Дубай Vision Investment Company.

Кавали има шест деца от три жени. Последното - синът му Джорджо, кръстен на убития му от нацистите баща, се роди миналата година и негова майка е шведската моделка и актриса Сандра Нилсон, с 38 години по-млада от Кавали. 

На 12 април 2024 г. Роберто Кавали почина в дома си, след боледуване, стана ясно от публикацията в официалния профил на едноименната марка в Инстаграм.

Прочетете повече за историята на Роберто Кавали на: 

https://eva.bg/article/37188-Roberto-Kavali-reshava-da-umre

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР