Аликс Депон-Рейнис не се страхува да бъде щастлива

До Аликс Депон-Рейнис ме отвежда чиния от колекцията ѝ Orsini, видяна случайно. Изяществото ѝ ме подтиква да разбера повече за създателката ѝ. Откривам марката Alix D. Reynis и попадам в свят, който ме очарова със своята изтънченост, безвремие, елегантност

Калина Константинова 13 April 2024

Заглавието би могло да е и „Аликс и богът на дребните неща“, но такава откровена заемка на заглавието от романа на Арундати Рой би ме притеснила.

А френската дизайнерка, основателка на марката Alix D. Reynis, е контраст на всичко, което би могло по някакъв начин да притеснява. Знам го със сигурност, след като съм била в интимното пространство на нейния бутик и ателие на улица Jacob в Париж.

До Аликс Депон-Рейнис ме отвежда чиния от колекцията ѝ Orsini, видяна случайно. Изяществото ѝ ме подтиква да разбера повече за създателката ѝ. Откривам марката Alix D. Reynis и попадам в свят, който ме очарова със своята изтънченост, безвремие, елегантност. Така се запознавам и с Аликс, която веднага ме впечатлява с излъчването и грацията си. Поканена съм в бутика ѝ в квартал Saint-Germain des Pres, където се потапям в творческия ѝ свят. Бутикът е разделен на две – посрещат ме колекциите порцеланови предмети и декорация за маса, а в отделна зона са изложени бижутата. 

Мястото е чаровно, като уютен дом. Тук винаги кипи творческа енергия, защото всичко се изработва на място в две ателиета.

Разбирам, че професионалният път на Аликс е бил сякаш предначертан, но не и очевиден. След гимназията тя започва да учи право, най-вече поради желанието да покаже на родителите си, че се насочва към стабилна професия. Но творческият ѝ дух не се чувства на мястото си и след шест години и вече с едно дете напуска Юридическия факултет, за да се насочи към скулптурата. Това е вдъхновяващ  творчески период, в който се запознава с различните материали – камък, глина, метал, гипс…

След още шест години, поради семейни причини и със силното желание да бъде самостоятелна финансово, решава все пак да завърши образованието си. Получава диплома за нотариус и започва работа в кантора. Вече майка на три деца, отново променя професионалния си път и в продължение на две години се занимава със строителство. На 35 ражда четвъртото си дете и решава сериозно да се замисли накъде би искала да се насочи в професионално отношение.

„Бях разбрала, че единствено творчеството ме кара да се чувствам щастлива. Желанието да творя ме е придружавало от детството ми. Като малка учих в училище Decroly (доста сходно със системата Монтесори); баща ми, нотариус по професия, има диплома по дърводелство и аз много съм му помагала в изработката на различни предмети; а майка ми ме е научила да шия, готвя, тъка, да поставям тапети и още много практични неща…“, споделя Аликс.

Декорацията за маса е също нещо, което винаги ѝ е харесвало и тя решава да започне да изработва съдове от порцелан. Не след дълго реализира и идеята си за изработка на бижута. Създава марката Alix D. Reynis през 2011 г. Изчистеният и елегантен стил бързо ѝ носи известност.

„Избрах да работя с порцелан, защото е очарователен и благороден материал. Той е взискателен и труден за овладяване, но харесвам прозрачността и белотата му. По отношение на формите, исках „да избърша праха от сервизите“, предлагани от производителите на порцелан от десетилетия. В началото не ме приемаха много добре, тъй като моите творения не бяха перфектни, но аз се стремях именно към това. Опитах да създавам и бижута от порцелан, но не се получи, така че започнах работа със сребро. Вече се чувствам много по-уверена и работя със злато и скъпоценни камъни.“

Стилът на Аликс е класически и рафиниран, а декоративните изкуства от 18. и 19. век са нейният неизчерпаем извор на вдъхновение. Цветът е използван изключително пестеливо.

„Въпросът за цвета е нещо, върху което мисля много. Правя различни опити, но все още не съм намерила тоналностите, които ми допадат, още повече че изпичането на продуктите променя нюансите им. Така или иначе по-ярките цветове бързо ми омръз-ват, харесвам ги в декорацията на дома, но не и на масата.“

Цвят се появява в колекцията Orsini, която ме отведе при Аликс. Тя е вдъхновена от елементи от Голямата маса на Orsini, датираща от времето на Италианския ренесанс, истинско произведение на изкуството, което се намира в Националния природонаучен музей на Франция. Тази маса с внушителни размери, плот от карарски мрамор, бронзови крака и инкрустации от скъпоценни камъни е един от шедьоврите на музея. Чиниите и декоративните предмети от колекцията Orsini са орнаментирани с красиви птици, пеперуди и растения, заимствани от декорацията на масата.

Сред очарователните предмети, които Аликс изработва, освен сервизи и съдове, има свещи, абажури, декоративни отливки, тефтери, текстил… Помислено е за всеки кът от дома.  

Тръгвам си окрилена от срещата с Аликс и нейния свят, изпълнен с красота.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР