Coperni представи чанта, съдържаща 99% въздух

Гръцкият изследовател Йоанис Михалудис представи в сътрудничество с модния бранд Coperni нов модел чанта, използвайки произведен от НАСА силициев аерогел

eva.bg 24 March 2024

Изключително леката чанта беше представена на ревюто на Coperni есен-зима 2024 по време на парижката Седмица на модата.

Направена е от силициев аерогел, който според Михалудис е „най-лекият материал на Земята“. Този материал образува обвивката, докато вътрешността е съставена само от въздух. Това означава, че общият обем на чантата се състои само от един процент твърд материал.

Чантата Air Swipe е с размери 27/16/6 см и тежи 35 грама. За да се оформи се излива в калъп от неръждаема стомана при много специфичен процес на сушене, по време на който се използва точно определена температура и налягане.

Михалудис споделя, че чантата е деликатна, но не крехка и че материалът може да издържи на голям натиск и на висока температура. Свойствата на силициевия аерогел са разработени за първи път от учения Питър Цу.

Светлосиният цвят на материала се дължи на "нанопорите" на повърхността му и начина, по който пречупват светлината.

Михалудис е работил с НАСА дълги години по различни проекти и е бил в екипа, изследващ материала и неговите приложения.

Coperni са известни с високотехнологичните си търсения в сферата на модата. Миналогодишната им пролетна колекция изненада всички с Fabrican- патентования материал за пръскане, който се втвърдява във вид на текстил и с който на живо пред публиката беше създадена рокля върху Бела Хадид.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР