Домът през обектива на Ани Лейбовиц

Известната фотографка заснема 25 дома и техните обитатели в различни краища на света като специален проект за IKEA

eva.bg 23 March 2024

По време на Седмицата на модата в Париж беше показана изложба от 25 фотографии, заснети от Ани Лейбовиц в сътрудничество с IKEA. Идеята за емоционалния проект датира още от пандемията, когато шведската марка се свързва с фотографката и й предлага да документира домовете на обикновени хора по света.

Лейбовиц споделя, че е било изключително вдъхновяващо да открие толкова различни дефиниции за дом и семейство като например нещо като комуна, трима родители на едно дете, млада двойка, живееща с възрастна вдовица…“В началото мислехме, че ще покажем домове, но всъщност показваме живота на хората в тях“.

Фотографката, която започва кариерата си в началото на 70-те, правейки снимки за Rolling Stone, казва, че продължава да е удовлетворена и развълнувана от професията си. „Едно от нещата, за които не се говори достатъчно е, че с годините става много по-интересно, просто знаеш какво правиш!“.

Освен фотографиите на Лейбовиц в изложбата бяха показани и снимки на нейни ученици, които също са работили по темата за дома. Особено впечатляващи са кадрите на Елена Калиниченко от Украйна, изобразяващи нейна приятелка пред руините на собствения си дом.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР