Наградите на SAG'2024: „Опенхаймер“ е големият победител в кино категориите, а „Мечката“ – в телевизионните

За първи път шоуто бе излъчено на живо по Netflix. Марго Роби, Кери Мълиган и Бри Ларсон – сред най-добре облечените (повече - в галерията ни). Легендата Барбра Стрейзънд получи наградата за цялостно творчество.

eva.bg 25 February 2024

Тази нощ в Ел Ей се проведе церемонията по връчването на наградите на Гилдията на филмовите актьори (Screen Actors Guild Awards). Освен че бе юбилейна – 30-а поред – церемонията се превърна в истински празник за актьорите, които се събраха за първи път след почти двугодишна стачка на техния профсъюз. Както е известно актьорите постигнаха в голяма степен исканията си като се пребориха за по-добро заплащане и защитиха интересите си в ситуацията на бясното нахлуване на изкуствения интелект и в киноиндустрията.

Ето и победителите в основните категории като изненади определено не липсваха, макар и всички до една да бяха… изненади в рамките на очакваното:

Биографичният епос за бащата на атомната бомба „Опенхаймер“ на режисьора Кристофър Нолан спечели наградите за актьорски ансамбъл, за главна мъжка роля – Килиън Мърфи, за поддържаща мъжка роля – Робърт Дауни джуниър.

Една от изненадите на вечерта може би бе наградата за най-добра главна женска роля, която отиде при Лили Гладстоун за превъплъщението си в забележителния филм „Убийците на цветната луна“ на Мартин Скорсезе, вместо при Ема Стоун за „Клети създания“ на Йоргос Лантимос, както очакваха повечето от наблюдателите на тазгодишния сезон на наградите.

Наградата за най-добра поддържаща женска роля отиде при зашеметяващата Да’Вин Джой Рандолф за ролята си във филма „Заседнали“ (The Holdovers) на Александър Пейн.

Педро Паскал получи наградата за главна мъжка роля в драма сериал – за „Последните оцелели“ (The Last of Us) – побеждавайки Кийран Кълкин и Матю Макфейдън, номинирани за сериала „Наследници“.

Елизабет Дебицки грабна статуетката за главна женска роля в драма сериал за „Короната“.

Сериалът „Мечката“ (The Bear) взе трите основни награди в категориите за комедиен сериал – за най-добър актьорски ансамбъл и за най-добри главна мъжка и женска роли.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР