15 истории за успеха

Теодора Николова 19 December 2023

Има истории, които променят света, като променят съдбата на един човек или на една общност от хора и отварят пътища към миналото и бъдещето, към връзките помежду ни, към връзките ни с красотата на дадено място и оттук към по-добрия живот и по-добрите версии на самите нас. Разказваме ви 15 такива истории от различни краища на България.

Наскоро в разговор с талантливата преводачка Анджела Родел – носителка на Международен „Букър“ за превода на романа „Времеубежище“ на Георги Господинов и изпълнителен директор на българо-американската комисия „Фулбрайт“ – стана дума за изследвания, които доказват, че има култури, обърнати към бъдещето, и култури, гледащи повече към миналото. Американската култура е пример за първото, българската – за второто. На това се дължи оптимизмът на първата и носталгичността на втората. Взаимодействията на двата типа култури могат обаче да отключат много позитивна и градивна енергия. Това е сърцевината и на философията на фондация „Америка за България“, която, заставайки зад неправителствени организации, платформи, програми и проекти, среща и активира българската предприемчивост със заразяващата сила на американския оптимизъм.   

Пример за това са и 15-те истории за успеха, които ви разказваме сега. Правим го в специалната за нас година, когато фондация „Америка за България“ стана на 15, а списание EVA на 25. 

Затова и решихме историите да са 15 и зад всички тях да стоят жени. Каквото и да е в центъра на тези истории – подпомагането на местни граждански активности, превръщането на местен исторически музей в модерен комплекс, следенето за отчетността на публичните институции, опазването на безценни мозайки, провеждането на правни инициативи, изграждането на училища за пример, създаването на високотехнологични мостове към миналото с цел по-ясна визия за бъдещето, отварянето на перспективи за успехи на хора от ромската общност, икономическата свобода, свободата на словото и разследващата журналистика, правата на децата, фалшивите новини, превръщането на географската карта на един район в туристическа, създаването на чудна градина, в която младежи с увреждания отглеждат цветя и зеленчуци – каквото и да е в центъра на тези истории, където и да се развива действието – в Оряхово, Ветрен, с. Тополица, Пловдив, София, Добрич, на Деветашкото плато, всяка история е вдъхновяваща, защото променя съдби и общности.

В срещите с тези жени преживяваме тяхната отдаденост на това, което вършат, приемайки го за своя мисия. Търсим мотивациите им, трудностите им, удовлетворенията и постиженията им, открехваме вратите към личните им радости и надежди.

Защото това са не само истории за успеха, това са и истории от женското сърце.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР