Цветът на 2024 - нежен, топъл и уютен

Pantone Color Institute се спря на тоналността Peach fuzz

eva.bg 17 December 2023

Като всяка година от 1999 г насам, Pantone Color Institute обяви цвета на 2024 г. Peach Fuzz (прасковен мъх) е нюанс между розовото и оранжевото, описан като "нежен, топъл и уютен, чувствен и сърдечен, изразяващ нуждата ни от състрадание през следващата година. “

Тазгодишният избор „отразява нашия вроден копнеж за близост и връзка“, казва в изявление Леатрис Айсман, изпълнителен директор на Pantone Color Institute. „Избрахме цвят, излъчващ топлина и модерна елегантност“, добавя тя. „Тоналност, която резонира с нежността, сякаш предлага прегръдка и без усилие свързва младостта с вечността.“

Peach Fuzz е 25-ият избор на Pantone за цвят на годината. Инициативата започва през 1999 г с желание да „ангажира дизайнерската общност в разговор за цветовете“, според изявление на Лори Пресман, вицепрезидент на Pantone Color Institute.

Всяка година екип от експерти провежда проучване в най-разнообразни сфери, като кино индустрия,  изкуство, мода, дизайн, технологии и други, за да разбере кои цветове имат по-голямо влияние върху хората в този момент. Те също така използват инструменти за прогнозиране, изследване на психологията на цветовете и други източници, за да предвидят предстоящите тенденции.

Peach Fuzz е по-малко смел от миналогодишния избор, който беше ярък, розово-червен нюанс, наречен "Viva Magenta" и имаше за цел да предизвика ентусиазъм, да влее сила след годините на пандемия.

По-приглушеният тазгодишен оттенък отразява „нуждата от малко тишина, малко мир, известна почивка“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР