Френска целувка с Катрин Деньов

Необикновена изложба, разположена върху двата бряга на река Сена в Париж, представя френската кинолегенда Катрин Деньов с колекцията от фотографии, собственост на прочутата галеристка Жулия Гранон.

Краси Генова 16 November 2023

Галерията на Жулия, дъщеря на френския фотограф Франсоа Гранон, известен като златния обектив на списание Paris Match, се намира на десния бряг, в артистичния квартал Маре. Благодарение на баща си и на прецизните си колекционерски ходове Жулия е собственик на стотици фотографии, запечатали историята на френското кино, музика, мода и изкуство.

La Galerie de L’Instant напомня за магично място – портал към други светове. Веднъж попаднал в архивните пространства, посетителят има усещането, че тук преди миг е била Бриджит Бардо или пък че се е разминал преди секунди с нейната голяма конкурентка Катрин Деньов – двете сексбогини на френското кино.

Експозицията, която деликатно наслагва като в прецизна кинорамка фотографии от различните житейски периоди на Деньов, се простира и на левия бряг на Сена, в изискания култов хотел Lutetia на булевард „Сен Жермен де Пре“, където са отсядали Пабло Пикасо, Ърнест Хемингуей, Пеги Гугенхайм и Жозефин Бейкър, а Джеймс Джойс е написал няколко глави от „Одисей“. Lutetia често е домакин на изискани партита, свързани с модата и киното, на които гостуват много френски кинозвезди. Изборът на тази локация не е случаен, защото за Катрин Деньов Lutetia въплъщава френския шик и деликатно усещане за лукс.

Две години активна работа правят възможно сбъдването на една от големите мечти на Жулия Гранон – изложбата, вдъхновена и посветена на Катрин Деньов.

Жената, актрисата, блянът, към който баща ѝ, легендарният френски фотограф Франсоа Гранон, остава докрай много привързан. Като официален пратеник на списание Paris Match на кинофестивала в Кан и на много снимачни площадки, мосю Гранон е познавал всички звезди, но никога не е криел, че към някои е хранел топли спомени и чувства. Катрин Деньов е била сред този специален кръг, в който и тя, и Франсоа са се чувствали като семейство.

За разлика от него, спомените на Жулия за Деньов са по-скоро свързани с киното. „Както често при изложбите, които са ми най-скъпи на сърцето, всичко започва с ярък спомен от детството. При Катрин Деньов това е преди всичко нейният глас – уникален глас, успокояващ, ясен и мек, който ми разказваше историите от анимационните филми на „Дисни“ на плочи. Не е тайна, че всички имаме специално отношение към Катрин Деньов.

Нейният неповторим поглед, русата ѝ коса, елегантността ѝ, многобройните ѝ и сякаш точно по френски връзки с артисти, приятелството ѝ с френския моден дизайнер Ив Сен Лоран създават мистерия и магия около нея. Целта на изложбата е да отпразнуваме красотата и вълшебството на киното и дръзката свобода на тази актриса и очарователна жена, далеч от хладния кинообраз, който тя опровергава при всяка среща. Спомням си, че я срещнах преди няколко години, беше с един приятел, караха червен кабриолет, бяха паркирали, където им падне, и хапваха в хубав френски ресторант картофки с доматен сос. Небрежно, секси и толкова дръзко – всичко, характерно за Катрин, е в този момент. Тя е точно такава – обича живота, фантазията му и липсата на правила!“, коментира от Париж специално за EVA Жулия Гранон.

Фотографиите следват историята на звездата – от ранните години, в компанията на по-известната ѝ по онова време сестра Франсоаз Дюрлеак, която умира трагично в автомобилна катастрофа на 25 години и загубата ѝ остава голяма пробойна в сърцето на Катрин, до хитовите моменти в кариерата ѝ.

Почти всички кадри, включени в изложбата, не са показвани досега. Но най-интересна е серията от интимни фотографии на вече покойната Кейт Бари, доведената дъщеря на Серж Генсбур, плод на любовта на Джейн Бъркин и филмовия композитор Джон Бари, която улавя най-точно енигмата Катрин Деньов. Виждаме красотата на движенията ѝ, скритите послания на жестовете ѝ, неотменната цигара, строгия костюм Yves Saint Laurent и онзи неподправен чар... 79-годишната актриса не изневерява на навиците си по отношение на Париж (любимите ѝ места си остават същите – кафенетата и ресторантите в малките улички, опасващи Шан-з-Елизе), семейството и френското кино.

Твърди, че дължи неизчерпаемата си енергия на своята майка Рене Деньов, която умира на 110 години, и че ще продължи да играе с живота, дърпайки елегантно от своята цигара усещане за дързост, френски чар и неочакваната точно за нея арогантност.

И, да, тук наум ни идва нещо важно, което Катрин Деньов казва на кинофестивала в Кан преди години: „Човек може да изрази толкова много неща, без да говори!“. Какво по-хубаво доказателство от кадрите в изложбата, събрала сърцето на Катрин на двата бряга на Сена в Париж – града, в който познава любовта, успеха, страданието и силата на ранената душа.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР