Кийран Кълкин - малкият цезар от „Наследници“

По-малкият брат на детето звезда от „Сам вкъщи“ Маколи Кълкин прави ролята на живота си като Роман Рой в сериала на HBO „Наследници“ (Succession), номиниран за 27 награди Emmy за 2023 г.

Ирина Иванова 15 October 2023

Снимка: getty images/guiliver

Неговият Роман Рой, хипнотично зъл, отровно саркастичен, нелечимо наранен от живота си в това семейство, „счупен“, затънал до гуша във всевъзможни комплекси, се движи така, сякаш тялото му е в постоянен и болезнен гърч. Прилича на модерен и доста по-млад Клавдий. Или на модерен и доста по-млад Ричард III. Римски нрави, Шекспирови страсти – има ги в изобилие не само в „Наследници“, но и конкретно в образа на Роман Рой, третия син от общо четирите деца на медийния магнат Лоугън Рой и един от най-завладяващите персонажи в сериала.

Ще си позволим дори да му лепнем най-баналното от всички възможни определения – секси. Да, Роман Рой е секси, но още по-секси е Кийран Кълкин. И не защото вече е истинска звезда – три пъти номиниран за „Еми“, три пъти за „Златен глобус“, а просто защото носи харизмата на големия талант.

Съдбата на Роман Рой не е чак толкова чужда на Кийран Къл-кин. Той е израснал в голямо семейство с общо 7 деца. Баща му Кристофър, когото всички наричат Кит, е актьор от Бродуей, а майка му Патриша работи в системата на пътния контрол. По-големият му брат Маколи се превръща в едно от най-известните деца-звезди в историята на киното, след като на 10-годишна възраст е избран за главната роля в може би най-показваната и най-гледаната коледна комедия „Сам вкъщи“ (1990). Самият Кийран, тогава на 8, също има малка роля във филма, която е и първото му появяване на голям екран въобще. И седемте деца от семейството са насърчавани да станат актьори, но само Маколи, Кийран и Рори наистина сериозно се отдават на професията.

В интервю от 2007 г. Кълкин разказа, че баща им Кит е упражнявал физически и психически тормоз над всички тях, и призова брат си Кийран да направи всичко възможно и да се „откъсне“ от влиянието на баща си, да започне да мисли и да взима решения самостоятелно. Няколко години по-късно, когато вече бе спечелил първите си номинации за ролята си в „Наследници“, Кийран „отговори“ на брат си, като заяви, че все пак самият той не е имал неговия „идиотски, ужасен, негативен и травматичен опит като дете звезда“, но че все пак баща им наистина не е бил добър човек и добър родител.

Кийран си спомня като кошмар годините, в които Маколи е на върха на славата си. „Горкият! Беше малък и трябваше някак сам да се справи с реалността на популярността си. Изгуби всякаква анонимност, навсякъде бе разпознаван, сниман, преследван. Макар че бях дете, осъзнавах колко гадно е това за него“ – спомня си Кийран. Спомня си добре и периода, в който по-големият му брат е започнал често да посещава прословутото имение на Майкъл Джексън „Невърленд“. Преди три години, след като бе излъчен документалният филм „Да откриеш Невърленд“, в който двама мъже разказват за сексуалните посегателства от страна на поп легендата, на които са били подложени като деца, Маколи Кълкин постави Джексън сред най-добрите си приятели и отрече категорично да е ставал жертва на подобни посегателства от негова страна.

През 1995 г. родителите Кълкин се развеждат, което, освен в лична драма за самото семейство и децата, се превръща и в световна новина. Бракоразводният процес е изключително тежък и горчив, папараци и репортери ги дебнат на всяка крачка и Кийран, който тогава е на 13, не издържа и пише на ръка писмо до съда с молба да се забрани на медиите да отразяват битката за попечителство, която родителите му водят. Съдията отхвърля молбата и медиите са допуснати в съдебната зала. И до днес Кийран отказва да дава интервюта на някои издания, които тогава са писали за тяхната драма и са ги преследвали навсякъде.

Той е изключително внимателен в интервютата и изявите си и пази честта на семейството си, особено на майка си, братята и сестрите си, на живот и смърт. Съхранява всички 8-милиметрови домашни филми от детството им, защото се страхува, че може да „изтекат“ в някое жълто издание.

Въпреки всички перипетии, на Кийран Кълкин никога не му и хрумва да се откаже от актьорската професия. След „Сам вкъщи“ той участва в много филми, най-известният от които е „Бащата на булката“ (1991) със Стив Мартин и Даян Кийтън. През 2002 г. прави първия си сериозен пробив – с филма „Падението на Игби“ (Igby Goes Down), по повод на който филмовите критици пишат, че с този филм стартира истинската кариера на по-малкия брат на Маколи Кълкин. Кийран за първи път застава в светлините на прожекторите като звезда и това най-неочаквано му причинява силен стрес. Толкова силен, че в продължение на 6 години след това отказва всякакви роли. „Работата ми харесваше, но тогава все още не можех да понеса да съм успешен в нея“ – признава Кийран.

През 2008 г. семейство Кълкин преживява жестока трагедия – Коди, една от по-големите сестри, загива, след като е блъсната от кола. Тя е едва 30-годишна. Всички в семейството са шокирани и според Кийран дори днес, 15 години по-късно, всички те продължават да мислят за нея непрекъснато. Само споменаването на името ѝ е достатъчно, за да ги сломи и пречупи. Според актьора от всички негови братя и сестри именно Коди най-много прилича на персонажа му от „Наследници“ Роман Рой. „Беше рязка, безпардонна, но в същото време много срамежлива“ – описва той сестра си.

Ролята на Роман носи на Кийран Кълкин световна слава. Създателят на сериала Джеси Армстронг казва, че най-напред е избрал именно него. Първоначалната му идея е Кийран да изиграе ролята на братовчеда Грег, но Кийран прочел сценария и заявил, че не може да изиграе това момче, което още не е наясно със себе си, но затова пък се е видял в ролята на Роман още когато е прочел първата му реплика. След това буквално е потънал в сценария, в който е видял и нещо от собствената си история, от отношенията със собствените си братя и сестри, с баща си, със славата и парите.

„Когато се разбрахме, че Кийран ще играе Роман, всичко си дойде на мястото. Той зададе верния тон за всички останали, както и за целия сериал“ – признава Джеси Армстронг. Дори мотивът със смущаващия флирт на Роман с Джери Келман (Джей Смит-Камерън в ролята), съветник в компанията и по-възрастна от него с поне 30 години, е включен в сценария, тъй като Кийран и актрисата били приятели отдавна и на снимачна площадка винаги обичали да се занасят един с друг, а сценаристите решили просто да пренесат отношенията им и в сериала.

Кийран и колегите му Брайън Кокс (Лоугън Рой), Джеръми Стронг (Кендал Рой), Сара Снук (Шивон Рой), Матю Макфейдън (Том) и Никълъс Браун (Грег) получават огромно признание за ролите си в „Наследници“, а сериалът обира куп награди „Еми“ и „Златен глобус“. Екстравагантната семейна сага, в която има много сатира и трагикомедия, коментира преди всичко отношенията между хората днес, както и зависимостта им от властта и парите, но не си затваря очите и за връзките между властта и медиите, за манипулиращата мощ на последните, за свръхбогатството и морала, за кариеризма, алчността, страха, самотата и други демони, които всички ние много добре познаваме. Познава ги и той, Кийран Кълкин. Познава ги още от дете.

Ето защо, макар веднага след края на четвъртия и засега последен сезон на сериала, той да започна нов проект, единственото му желание всъщност e известно време да няма никаква работа. И да е със семейството си – съпругата си Джаз Чартън, с която са заедно от 10 години, и с двете им деца – почти 4-годишната им дъщеря Кийсън Сиукс и сина им Уайлдър Улф, който е на 2. Не обича да е далеч от тях. „Чувствам, че това, което трябва да правя, е да бъда татко, който си стои вкъщи. Така се чувствам най-много аз. И всичко, което ме отдалечава от това, е грешно“ – казва Кийран пред Variety, едно от най-престижните издания за кино в света.
Кой би повярвал, че Роман Рой крие в костюма си един истински семеен мъж!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР