В името на дървото

Италианската фирма за обзавеждане Riva 1920 предлага мебели от дървесина с над 50 000 годишна история

eva.bg 04 September 2023

В Riva 1920 обичат да казват, че проектират продукти, които подобряват жизнената среда, свързват хората и не вредят на околната среда. Мебелите им са изцяло произведени в Италия, а качеството и дълготрайността им са от основно значение.

В бързо променящия се технологичен свят, в който всичко трябва да се случва мигновено, почти стогодишната компания предпочита да пази традициите в дървообработването и майсторството на старите занаятчии, за да създава неподвластни на модните тенденции модели. 

„Новият лукс е да живееш в устойчива и екологична среда“, твърди  Маурицио Рива, трето поколение собственик на фирмата за луксозни италиански мебели Riva 1920 и продължава: „Представям си свят, в който творчеството, дизайнът и иновациите променят обществото към по-добро и запазят природата за бъдещите поколения. Именно това е светът, който се стремим да предложим на всеки, докоснал се до нашите продукти.“

Всичко започва през 1920 г. в Канту, в сърцето на Брианца, в малка семейна занаятчийска работилница, основана от Нино Романо и специализирана в производството на мебели от масивно дърво в класически стил. В средата на 40-те години работилницата започва да се управлява от Марио Рива, тъст на Нино Романо.  Братята Маурицио и Давиде Рива следват стъпките на баща им и дядо им и в края на 70-те години започват също да работят като дърводелци, посвещавайки се най-вече ва изработката на мебели по поръчка.

През този период вече се използват само напълно естествени восъци и масла, отличителна черта на Riva 1920. Компанията се разраства, премества се в нова, много по-голяма фабрика и през 1992 г. представя за първи път колекцията си от дизайнерски италиански мебели Riva 1920  на панаира в Милано. Следва период на сътрудничества с едни от най-известните имена в мебелния дизайн. Използваната дървесина е от планирана и контролирана регенеративна сеч. Въвежда се и повторното използваната дървесина като хилядолетния Каури от Нова Зеландия, Briccole от венецианската лагуна и ливанския кедър.

През 2005 г. е открита втора фабрика, а през 2010 г. е завършено изграждането на Riva Center, по проект на Ренцо Пиано. Сградата разполага на партерния си етаж с шоурум от около 1200 квадратни метра, а на първия етаж се намира Музеят на дървото. В него могат да се разгледат повече от 5000 експоната, включително дървообработващи машини и инструменти (от 1850 до 1930 г.). Безспорен акцент в колекцията е масата „Antico“, изработена от хилядолетно дърво Каури на 48 000 години и с дължина 12 метра, проектирана от архитект Ренцо Пиано.

Едни от най-впечатляващите мебели от колекциите на Riva 1920 са произведени от дървото Каури. Agathis Australis, както е научното му наименование, е вид иглолистно дърво, което съществува само в субтропичния климат на Нова Зеландия.

Счита се, че първите такива дървета са се появили през юрския период преди около 190/135 милиона години. Те са с височина до 70 м и диаметър до 9 м. За съжаление много от горите с тази растителност са били изсечени от английски колонисти при пристигането им, за дървен материал или да освободят земя за земеделие. Всички останали дървета вече са под държавна и законова защита и сечта им е строго забранена. Най-големият оцелял Каури е „Tane Mahuta“ или „Господарят на гората“ на езика на маорите.

Преди около 50 000 години, в края на последния ледников период, поредица от необясними катаклизми потопили цели гори от Каури във вода и кал. При разкопаването на почвата в наши дни се откриват истински „дървесни мини”.

Изключителното е, че въпреки че са били заровени под земята в продължение на хиляди години, тези трупи са идеално запазени и имат същите качества като току-що отсечен дървен материал. Калта и липсата на кислород са запазили тези дървета от химическите процеси на разлагане и вкаменяване, оставяйки ги непокътнати до наши дни. Изваждането на тези трупи е много труден процес, поради природните условия (кал, неравен терен) и поради тежестта им (често стотици тонове). Обработването на вече нарязаните сурови плочи също е голямо предизвикателство. Нужни са стотици часове работа в шлифоване на повърхността, запълване на неравностите, полиране, лакиране…

Riva 1920 създават главно трапезарни маси с това необикновено дърво, за да може то да бъде представено в най-добрата си светлина- оформено от природните стихии, несъвършено, с пукнатини, но толкова красиво. Фирмата производител използва своя дългогодишен опит в това да създаде истински произведения на изкуството, които са мечтан акцент за всеки интериор.

 

Компанията е представена в България в магазин Verrsus.

Някои от най-красивите модели в портфолиото на компания Riva 1920, може да разгледате на живо в шоурума на магазин Versus или в сайта https://selamoredesign.com

Трапезарна маса Riva 1920 Kauri Auckland

Проектирана от Davide Riva & Maurizio Riva, изработена с плот от масив Kauri, комбиниран с метална основа с квадратно сечение.

Легло SOSPIRO | RIVA 1920

Леглото Sospiro има масивна структура, съчетаваща два компонента с меки, заоблени линии: основа от масивно дърво, в която се помещава тапицирана рамка за легло. В комбинация с тапицирана табла, покрита с кожа или текстил.

 

Нощно шкафче SOSPIRO | RIVA 1920

Sospiro е нощно шкафче с рамка от масивно дърво и масивна плоскост, с 2 чекмеджета с предни части от масив и с традиционни механизми тип лястовича опашка.‎ Отвор на чекмеджето с оформена, вдлъбната дръжка‎.

 

Гардероб NUIT | RIVA 1920

Изработен от най-висококачествен дървен материал, Nuit е съвременен гардероб, осигуряващ различни пространства за съхранение за всички ваши нужди.

 

Кресло NOBLE | RIVA 1920

Кресло с конструкция от масивно дърво, с облегалка и удобна седалка, тапицирано с кожа или дамаска, с видими шевове.

 

Скрин REVO | RIVA 1920

Луксозен скрин REVO на италианската марка Riva 1920. Дизайн на Giuliano Cappelletti

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР