Франция се раздели с „Дамата с шапката“

На 90 годишна възраст почина Мадам дьо Фонтене, дългогодишен директор на конкурса Miss France

eva.bg 14 August 2023

В началото на месеца, Франция се раздели с Мадам дьо Фонтене, бизнесдама, медийна личност, с изключително разпознаваем стил и начин на обличане.

Женевиев Сюзан Мари Терез Мюлман, както е истинското й име, е родена на 30 август 1932 г. в Лонгви. Тя е най-голямата от семейство с десет деца, баща й е минен инженер в стоманодобивната фабрика Hagondange. Учи в католическо училище в Метц, а по-късно в гимназия по хотелиерство в Страсбург.

Женевиев дьо Фонтене е завинаги свързана  с конкурса за красота „MissFrance“. Присъединява се към асоциацията на конкурса като генерален секретар през 1954 г. (председател тогава е Ги Риналдо). По това време е модел за Balenciaga и през 1957 г получава титлата Мис Елегантност. По стечение на обстоятелствата през 1962 г на поста генерален директор на комитета Мис Франция е назначен съпруга на Мадам дьо Фонтене, Луи Поаро. Тя става негова асистентка, а след смъртта му, през 1981 г., поема функциите му.

На 31 декември 1986 г. конкурсът е излъчен за първи път по телевизията.

За разлика от други посланици на френската мода, които вярват, че шикът и добрият вкус преминават през постоянно обновяване на тоалетите, Женевиев дьо Фонтене има уникален стил, който почти никога не променя. Той включва неизменната шапка, спечелила й прозвището "Дамата с шапката", както и цветовата комбинация от бяло и черно.  

По отношение на носенето на шапки, Мадам дьо Фонтене е споделяла, че е последвала съвета на съпруга си, който я уверил, че по този начин уравновесява силуета си.

От друга страна, свързва черно- белите тоалети с добрия вкус и по този начин успява да не се поддаде на ефимерните модни тенденции.

В едно съвместно интервю с Карл Лагерфелд за списание Gala през 2009 г. и двамата споделят привързаността си към вечната комбинация на бялото и черното.

-Карл Лагерфелд: „Бялото и черното са майката и бащата на всички останали цветове.“

-Мадам дьо Фонтене: „Така е, и никога не изглеждаме демоде, облечени в бяло и черно!“

Друг важен детайл от дрескода на Мадам дьо Фонтене е коприненото шалче около врата, което подчертава шията, но и прикрива отпускането на кожата в тази зона.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР