Мира, карамел и кашмир

Диалогът с клиентите и сбъдването на мечтите им за собствен дом е в основата на работата на пловдивското студио за интериорен дизайн MIRAcle

07 August 2023

Снимка: личен архив

Далеч не само защото назовава проектите си с вкусни имена, интериорите на Мира Андреева, основателка на пловдивското студио за интериорен дизайн MIRAcle, мигновено ни привличат. Те се отличават с елегантност в линиите, избраните тоналности и текстури. За себе си дизайнерката казва, че не се определя само като добър професионалист, но и като добър слушател и фин познавач на вкусовете и предпочитанията на своите клиенти.

Създава MIRAcle, защото е родена да създава. Работата ѝ е съсредоточена в превръщането на празни пространства в мечтани домове с акцент върху личната комуникация между клиент и дизайнер и индивидуалния подход към всеки отделен проект. Сигурна е, че опитът и вроденият усет към красивото са идеалната комбинация от умения по пътя към създаването на перфектния дом такъв, какъвто всеки си представя за себе си.

Г-жо Андреева, интериорите, които представяте, дори и с малка квадратура, изглеждат просторни и много светли. Как постигате внушението за голямо пространство?

Обичам неутрални цветове. Играя със светлината и сянката. Избирам подходящите мебели и ги разполагам по най-добрия начин. Повдигам меката мебел на крачета, за повече въздух. Залагам на красиви завеси, падащи от тавана и опиращи до пода. Всички тези похвати създават усещане за лекота и простор.

Наименованията, с които описвате реализираните си проекти, звучат много „вкусно“, уютно… Сметана, карамел и орех, захарен памук, ванилов мус и портокал… Имаме чувство, че дори усещаме ароматите им…

С тези наименования имам желанието да пробудя въображението. Харесва ми да свързвам ароматите и вкусовете с цветовете и материите.

Как балансирате между изискванията на клиентите ви и собственото си виждане за интериора?

Всеки проект е съобразен с изискванията на клиента. От мен се изисква да събера идеите им и да подредя пъзела.

Как бихте определили вашия стил?

Съвременен и изчистен.

Какво отличава според вас добрия интериорен дизайнер?

Умението да създаде истинска връзка с клиента.

Апартамент „Кашмир“, който представяме на страниците на списанието, е един от най-новите ви проекти в Пловдив...

Апартамент „Кашмир“ е истинско бижу в центъра на града. Намира се в сграда, строена през 1962 г., с височина на таваните от 3 метра. След необходим ремонт и реконструкция за постигането на максимален комфорт и функционалност обособихме на площ от 97 кв.м отворено пространство с трапезария и кухня, спалня, детска стая, перално помещение и баня. Подменени са инсталациите, отоплението е подово с термопомпа и конвектори, цялото жилище е „облечено“ с гипсокартон. Настилката, ламиниран паркет от висок клас – тъмен, топъл, орехов, е еднаква в целия апартамент. Дневната зона е в меки светлобежови тонове. Черното  преминава като лайтмотив през осветителните тела (Ideal Lux), ключовете и контактите (Bticino Living Now), както и в декорацията. Кухнята е изработена по поръчка от фрезован и боядисан MDF, а плотът и гърбът ѝ са от технически камък. ;

Трапезарната маса е с плот от стогодишен орех. Спалнята и детската стая са в бледорозов цвят. Корпусните мебели и тук са по поръчка, изработени от MDF, с малки красиви черни дръжки за акцент, а леглата са тапицирани. Мокрите помещения са с широкоформатен испански гранитогрес. Вградени душ и смесители от висок клас (Hansgrohe) в черен цвят допълват минималистичната визия. Що се отнася до текстила, заложено е на красиви, богати завеси до пода, които внасят интимност и топлина.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР