Гръцко е, като живота е!

За гърците виното не е просто дълг към удоволствието, то е дълг изобщо към живота. То е в сърцевината му – истинската, човешката, земната и небесната. Като във великолепния стих на Одисеас Елитис:

02 August 2023

Гърците правят виното с душата си, с отдадеността, с която танцуват или гледат морето. И то от хиляди години. Така че ако всичко, което знаете за гръцкото вино, опира до вездесъщата и често с компромисно качество рецина, при чиято ферментация се добавя борова смола, откъдето идват и специфичните аромат и вкус, значи тепърва предстои да извървите пътя на истинските ценители на доброто гръцко вино. Да започнем сега!         

Крит и дафиновото вино на Lyrarakis  

Семейната винарна Lyrarakis е на около половин час път южно от Ираклион и е основана през 1966 г. Фокусирала се е върху уникални критски сортове – белите Видиано и Вилана и червените Лиатико и Котсифали. Нещо наистина рядко обаче е Дафни. В света има само десетина хектара, засадени с този сорт, и то благодарение на семейство Лираракис, които през 90-те години на миналия век го спасяват от изчезване.

Много не иска човекът.
Да бъде кротък да бъде невинен.
Малко храна малко вино.
Коледа и Възкресение.
Виното ще ви спечели с неповторими аромати и вкусове на дафиново дърво – откъдето и  името на сорта, салвия и розмарин. Достоен компаньон на задушени миди, пържена риба и ястия със зелени подправки.

Санторини и майсторът Парис Сигалас  

Местното съкровище е чувстващият се отлично на бедните вулканични почви сорт Асиртико – най-известният и ценен местен бял сорт на Гърция. Сред неговите най-прочути майстори е Парис Сигалас.

Той е пионерът, който прилага чиста математика (а и други иновативни идеи в енологията и лозарството) и успява да издигне вината на Санторини до международна слава.

1991 г. е рождена за винарната му Domaine Sigalas. Виното пленява с лимонен цвят и подчертани, характерни за сорта киселини. С интензивен, минерален вкус, аромати на цитрусови и костилкови плодове, с флорални и соленовати нотки, а финалът е дълготраен и запомнящ се.

Вино, което може да оставите да отлежи поне седем години.

Науса и Kir-Yianni, укротителите на опърничавия сорт

Домът на най-интересния и изпълнен с неподражаем характер червен местен сорт Ксиномаво. В превод от гръцки името означава „кисел и черен“. Въпреки че е капризен, в способни ръце той може да бъде претворен в незабравими вина, с неповторими аромати и вкусове на червени плодове, доматено листо, сушен домат и маслини. Често сравняван с Бароло или Барбареско (на основата на Небиоло) или с бургундски Пино ноар, заради по-бледия цвят, твърдата си структура и сложния си ароматен профил. В продължение на десетилетия в традиционната винарна Kir-Yianni знаят как да овладяват променливата му природа. Основана от Янис Бутарис, дългогодишен кмет на Солун и една от водещите фигури в гръцката винарска индустрия, днес Kir-Yianni се управлява от сина му Стелиос Бутарис.

Науса, в имението на Йоргос Диамантакос

То се намира в подножието на планината и е разположено на не повече от 10 хектара. Там Йоргос прави само две вина – великолепно червено от вече познато ви Ксиномавро и бяло от редкия, почти изчезнал местен сорт Прекнади. От последния произвежда хармонично и освежаващо вино с голяма ароматна устойчивост, комбинираща медени тропически плодове и бяла праскова. Балансираната киселинност и много добре интегрираният дъб предлагат усещане за пищна структура и дълбочина. Когато е младо, Прекнади е вкусно вино, но възнаграждава търпението и на любителите на отлежалите вина. Отлично се съчетава с повечето ястия от местната гръцка кухня.

Повече информация и възможност за поръчки онлайн на www.seewines.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР