Любовта трае три етажа

Португалската артистка Жоана Вашконселош превръща имението на лорд Ротшийлд в приказка за влюбени.

Краси Генова 13 August 2023

Графство Бъкингамшър е разположено в Югоизточна Англия и привлича като магнит туристите, които все още вярват в приказки. Причината е перлата в короната на аристократичното наследство на фамилията Ротшилд – имението Уейдъсдън.

Днес членовете на прочутото банкерско семейство са с ясната представа, че са наследили не само нещо величествено, но и мисията да споделят красотата му и културната му ценност с останалите хора. Барон Фердинанд Ротшилд купил имението от херцог Марлборо през 1874 година с тайното желание да изгради комплекс от дворец и градини, които да напомнят за Франция и дворците по бреговете на река Лоара.

Наследниците му добавили към имението винарска изба, още един дворец, който да приюти арт колекцията на фамилията, още няколко градини, които по нищо не отстъпвали на тези около Версай. Всъщност, когато човек прекрачи прага на имението, усещането му е, че влиза в приказка, която е очаквала само неговото появяване, за да започне.

Това усещане е и отправната точка за дългоочаквания проект „Сватбена торта“ на португалската артистка Жоана Вашконселош. Нейният блясък на  международна звезда стана още по-ярък, след като творбите ѝ украсиха последното дефиле на Dior в Париж. Текстилните мистични скулптури на Жоана, които впечатлиха артистичния директор на модния бранд Мария Грация Кюри и се превърнаха в приказен декор на шоуто, обиколиха целия свят благодарение на социалните мрежи.

Името на Жоана Вашконселош вече се свързва с представата  за приказна фея, която живее в реалния свят. 52-годишната Жоана наистина напомня на герой на Шарл Перо, облича се цветно и винаги акцентира на ексцентричните си бижута. Прическата ѝ е вдъхновена сякаш от многобройните трансформации на принцеса Леа от „Междузвездни войни“, а бретонът е нейната запазена марка.

След ревюто на Dior в Париж всички камери бяха обърнати към нея – голямото откритие на световната модна сцена, за което отдавна се говори с възхита в артистичните среди. Устойчивостта и вярата ѝ, че един съвременен артист може да „преведе“ на езика на изкуството си не само вътрешния си свят, но и посланията на предците си, най-после дадоха масов резултат. Жоана е активна на арт сцената от средата на 90-те години и превърна в своя запазена територия работата с текстил, която стъпва върху традиционното за Португалия  плетене.

Онова, на което мнозина в началото на кариерата ѝ поглеждат критично и дори понякога иронично, заради приложния характер на артистичните ѝ творби, днес печели адмирациите и уважението на модни дизайнери, колекционери и меценати от класата на семейство Ротшилд. Затова не беше изненада, че много преди да обяви партньорството си с Dior, Вашконселош  представи пред британските медии проекта си „Сватбена торта“ за имението Уейдъсдън.

Истинско предизвикателство дори и за нея и екипа ѝ, арт инсталацията е 12-метров скулптурен павилион под формата на триетажна сватбена торта, облицован изцяло с керамични плочки, характерни за родината ѝ Португалия.

Петгодишният период на работа върху амбициозния проект е финансиран изцяло от фондация „Ротшилд“. Очаква се откриването му на 8 юни да събере почитатели на съвременното изкуство от цял свят. Самата Жоана определя проекта си като „храм на любовта“ и допълва по време на срещата си с медиите преди месец, че „историята на сватбената торта е дълга и пълна със символика и традиция.

Тя тръгва още от Древния Рим, където хлябът е разчупван на две над главата на булката, за да донесе късмет на двойката, и стига до съвременните сладкарски изделия, които са символ на празника, любовта и донякъде на социалния статус на бъдещата семейна двойка. Моята сватбена торта е моето закачливо и приказно допълнение към тези истории и традиции“.

Включването на културната история и на идеята за предаването на наследството от поколение на поколение е характерно за работата на Вашконселош и нейния екип. Дълбоко повлияна от артистичните традиции в родината си, тя комбинира смело материали, форми и вдъхновения, които излизат извън очертанията на Португалия. Прави директни заемки и разтваря ветрилото от китайската и японската керамика до бразилския карнавал. Така създава феерия от цветове и светлина. За този амбициозен проект избира да работи с керамичното студио Viúva Lamego, което се намира в артистичното градче с вековни традиции в тази посока – Синтра.

Техните стандартни плочки 14 х 14 см определят размерите и структурата на сватбената торта, чийто диаметър от 11 метра е най-малкият кръг, който може да се направи с цели плочки.  

„Мащабен проект като този може да се осъществи само с размаха и подкрепата на щедър и изключителен покровител като лорд Ротшилд. Той съзря в проекта екзотичния и приказен потенциал и подкрепи финансово реализирането му, за да бъде споделен с повече хора. Онези, които познават работата ми, знаят, че основната ми тема вече повече от 30 години е любовта.

Този проект е моето лично предизвикателство на много нива, защото се опитвам в артистичен план да го превърна в многопластово преживяване. Искам хората да имат три различни подхода към него: да го съзерцават отвън, да се наслаждават на околността от различните височини и балкони и на финала да се издигнат до върха, като се превърнат в неделима част от храма на любовта!“

Любовта е и кодовата дума, която отваря портфейла на фамилията Ротшилд. „Радваме се, че имаме отново възможността да работим с прекрасната Жоана, която преди години постави няколко гигантски свещника в една от градините на имението, а тази година ще напомни по своя магичен начин колко важна е любовта. Сватбената торта е директна препратка към страстта, с която създателят на това райско място – барон Фердинанд, го превърна в храм за семейството си. От 8 юни нататък то ще бъде и храм на любовта“, коментира лорд Ротшилд.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР