Какво стана с водните лилии?

Най-известният китайски художник дисидент Ай Вейвей направи римейк на най-известната картина с водни лилии в историята на изобразителното изкуство – триптиха на Клод Моне. Направи го с… Lego.

22 July 2023

Снимка: Exhibition photography by Ed Reeve

Най-известният китайски художник дисидент Ай Вейвей направи римейк на най-известната картина с водни лилии в историята на изобразителното изкуство – триптиха на Клод Моне. Направи го с… Lego.

Изложбата на Ай Вейвей в лондонския Музей на дизайна беше едно от най-очакваните арт събития на 2023-та. „Ai Weiwei: Making Sense” е първото самостоятелно представяне на художника от осем години насам.

Изненада за всички беше дългата близо 50 фута творба „Водни лилии #1“, която зае цяла стена на галерията. В нея Ай интерпретира едноименния триптих на Клод Моне, есенция на идеята за съзерцанието, с 650-хил. елемента Lego. По думите на самия артист така той интегрира всички културни наслоения, които светът има, свързани с импресионистичната картина, включително и нейното дзен звучене, с конкретни преживявания от неговия собствен живот, и то с нов, дигитализиран, пикселизиран, донякъде обезличен език.

Езикът на технологизираната съвременност. В творбата артистът преплита две житейски легенди. Тази на Моне – рисуващ водни лилии в нежно трептящата цветна светлина на създадения от самия него Рай – градините на Живерни, годините са между 1914 и 1926. И своята собствена житейска легенда – син на един от най-известните китайски поети Ай Цин, Ай Вейвей прекарва детството си заедно с цялото семейство в изгнаниe.

Тъмното петно в картината, което „брутално пронизва водния рай“, съпоставя опита на Ай с идиличния контекст на Моне. Това не е първата творба, в която най-противоречивият съвременeн китайски артист използва елементи Lego.

През 2014 г. той направи серия от 176 портрета на политически активисти и затворници със същите „цветни тухлички“. Когато обаче дръзнеш да интерпретираш културен репер, и то толкова поетичен и нежен, явно искаш да прогориш с неотложността на поставените въпроси мислите и чувствата. И тогава „Какво се случва с водните лилии?“ придобива друг, много по-широк смисъл.  


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР