Стотиците лица на Ейда

В изкуството има безброй истории за художници, вдъхновявани от музи. Но случаят с Алекс Кац и съпругата му Ейда е като никой друг.

Теодора Николова 13 June 2023

В изкуството има безброй истории за художници, вдъхновявани от музи. Но случаят с Алекс Кац и съпругата му Ейда е като никой друг.

Те са заедно повече от 60 години. Любовта и връзката на родения през 1927 г. в Бруклин, Ню Йорк, световен художник Алекс Кац и съпругата му Ейда дел Моро превръща нейното женско лице в икона на модерността. То става най-важният обект на изкуството на артиста, задвижва нюансирането и осмислянето на същността му.

През дългия си живот 95-годишният днес Алекс Кац е нарисувал над 300 картини, изобразяващи Ейда – от малки интимни портрети до голямоформатни творби. Лицето в картините е на младо момиче, на майка, на зряла жена, променя се и остава същото, трепти във времето и е над него – познавано, обичано, преоткривано. Неизменно спокойно, стилно, вглъбено и неразгадаемо. Красивите бадемови очи сякаш виждат отвъд видимото. Композицията напомня филмови класики от 50-те (особено в „Син чадър II“ от 1972 г.
– една от най-известните картини на художника).

Двамата се запознават на откриване на галерия в Ийст Вилидж през 1957 г. Тогава Ейда работи като биолог-изследовател в Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Малко след това заедно отиват на концерт на Били Холидей. Женят се на следващата година. Кац вече е нарисувал първия портрет на Ейда.

Изключително характерният му стил, който не може да се сбър-ка, е формиран с влияния на Хопър, Матис, Русо, японския художник от 18. век Китагава Утамаро. Но със сигурност Кац не би бил Кац без присъствието на Ейда дел Моро в живота му.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР