Перфектните придружители

Аксесоарите, които са се еманципирали отдавна като допълнения, тръгват по свой път като изразно средство на индивидуалния стил

Илияна Алипиева 28 June 2023

Модният маратон из световните столици на модата приключи. Дизайнерите ни разказаха своите приказки. С дефилетата си Париж сложи финалния щрих в картината за следващата година. За всеки вкус и предпочитания има място. Интересна бе темата за аксесоарите, които са се еманципирали отдавна като допълнения и тръгват по свой път като изразно средство на индивидуалния стил.

"Дяволът е в детайла.“ Сентенцията е вярна и валидна за всички аспекти на битието. Аксесоарите в гардероба притежават голяма сила да променят дрехите до неузнаваемост.

Откакто свят светува, хората са ги използвали. Първо заради практичност. С развитието на обществото много бързо се развиват и символичната, и естетическата страна на тези допълнения, което произтича от изискванията на необходимостта за комуникация и социално позициониране.

Илияна Алипиева

Аксесоарите имат много съществена роля при невербалното общуване тогава когато още не е имало Гугъл. На хората са им били необходими знаци и символи, по които да могат още от първия поглед да се ориентират относно другите и да се отличат от всички останали.

Допълненията са висш пилотаж в модата. Не бива да се забравя, че те имат подчинена функция, обогатяват тоалета, придават завършена форма, блясък, финес, индивидуалност и характер. Важно е обаче да останат в ролята си на допълващ компонент, а не да доминират над дрехата. Комбинирането на аксесоарите с дрехите е фин процес. Усетът се развива с експериментирането, практикуването по метода проба-грешка. Само чрез опита можем да намерим себе си в океана от възможни комбинации.

Колко аксесоара може да понесе един тоалет? Много и различни. Можем ли да комбинираме брошка, перлена огърлица, гривна, обеци и шапка едновременно? Да. Ако някой го умее до съвършенство, то христоматиен пример за това безспорно е Коко Шанел. При нея колкото повече са аксесоарите, толкова по-добре се получава крайната картина. Въпреки това именно тя съветва преди излизане от дома да се погледнем в огледалото и да махнем един аксесоар.

Обувките

Този аксесоар е винаги с удивителен знак.

Ще речете – какво толкова, всички носим маратонки. Добре. А сещате ли се за приказката с поука и за момченца, и за момиченца, в която иде реч за бедната пленителна Пепеляшка, дето с помощта на едната изпусната пантофка намира своя принц от приказките. А пък той, фетишистът, носи обувката ѝ в пазвата до сърцето си, докато обикаля гори и поля, села и градове, за да я открие и да я припознае като любовта на живота си. Така че бъдете много внимателни с този аксесоар, може да доведе до фатални житейски обрати. Казано на езика на модата – неподходящите обувки могат да детронират и най-красивата дреха и да я развалят безвъзвратно. Затова започнете оформянето на аутфита от обувките.



Коланът

Назад към женствеността. Това повелява коланът на новото време. Днес той играе ролята на съвременен корсет, оформя красиво най-женствената част от фигурата, без да спира дъха на тези, които го носят, както се е случвало с жените, преди Шанел да ги освободи от теглото на стягащите железа. Коланът може да се носи върху всяка дреха – рокля, сако, палто, пелерина дори. Той остава на талията, подчертава я, вае я, дава усещане за грациозност, възпята в класическите произведения като символ на женската красота.
Коланът е отдавнашен наш спътник. Прикрепял е към тялото кожи, когато още не е имало дрехи. По-късно мъжете го ползвали основно да окачват на него сечива и оръжия. За римляните коженият колан е бил важен в битките, поради това че не затруднявал движенията на тялото.

За жените коланът идва на модната сцена през Средновековието. Използвали го за окачване на ветрилата и малки торбички за лична употреба. Можем да приемем, че се явява предшественик на дамската чанта, която по-късно пък ще стане царицата на дамските аксесоари.



Чантите

Кажи ми каква чанта носиш, за да ти кажа кой си. Ето така може би трябва да се дефинира новата роля на дамската чанта в нашия гардероб. Тя е най-добрата ни приятелка, нашата неизменна спътница, нашата визитна картичка, нашата утеха, нашето огледало, нашият статусен символ.

За да стане елемент от гардероба, чантата е изминала много дълъг път. От момента, в който хората започнали да се придвижват от едно място на друго, се явила необходимостта да носят със себе някои вещи. Първоначално чантите били мъжки аксесоар. За съхранение на дребни неща жените имали джобове, които се монтирали под полите като част от бельото на дамите. Идеята да се трансформира в чанта и да се извади на показ този интимен елемент (поради неудобството, че при ползване трябвало да се заголва голяма част от тялото) първоначално била приета с освиркване. Необходимостта от такъв аксесоар обаче си казала думата. Веднъж видели бял свят, чантите се настанили удобно в нишата си и започнали своето бързо развитие. Претърпели много метаморфози във функциите: от чисто декоративни до комуникационни – жените извезвали инициалите си върху чантичките си, за да дават информация за себе си, когато още нямало Фейсбук.

В чантата е скрит и копнежът по това, което една жена иска да бъде. Чантата е оръжие. Много фотографии в социалните мрежи показват жени, въоръжени със скъпи чанти пред гърдите си. Те ще се сражават с тях на бойното поле на социалния статус и ще се преборят за по-висок такъв. Има няколко фирми, притежанието на чиито продукти, които не могат да се купят свободно на пазара, а само със специални поръчки и по определен ред, дават сериозна заявка за финансови възможности и някакъв вид ексклузивност.

Шапката

Шапката е най-драматичният аксесоар, който съпътства човека, откакто той съществува. Спомнете си само баретата на Рембранд, цилиндъра на английския денди, помпозната шапка – театрална сцена на флора и фауна, която се носи по времето на Мария Антоанета, или пилотската шапка на смелите авиатори от войната. Представете си рекламните афиши на известна марка американски цигари с трима каубои с филцовите шапки на Джон Стетсън, каскета на Гаврош или пък нахлупената над очите шапка борсалино, творение на братята Борсалино от родния град на Умберто Еко – Александрия, под чиято периферия надничат очите на холивудски звезди.

Очарование, интрига, култ има в шапката. Chapeau! Hats off! Шапки долу!  –  с този възглас се изказва най-голямо възхищение, адмирации или почит за някого.

Шапките днес не предизвикват лудост у тези, които ги произвеждат, както някога, когато за обработката на кожата и филца е използван живачен нитрат, водещ до ментални проблеми на хората, заети с производството им. Днес модните фирми задължително включват в колекциите си и шапки, тъй като чрез логото, поставено на тях, брандът още по-бързо и лесно става разпознаваем за клиентите, а така се завоюват по-добри позиции на пазара.

Ако трябва да обобщим – аксесоарите имат способността да изразят идентичността и личността на този, който ги носи. Помагат за перфектната и класна визия, както и за заявяване на определен социален статус.  

В същото време аксесоарите са и океан с много рифове. За да сте сигурни, бъдете внимателни и отделяйте време при избора на тези много важни подробности в гардероба. Те са подправката, която ще направи тоалета интригуващ.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР