Как да изберем правилната слънцезащита

26 May 2023

Ако искате да спестите пари, докато избирате правилната слънцезащита, отидете на Kuplio.bg

Снимка: freepik

Изборът на слънцезащита в началото може да изглежда като лесна задача, преди да видите голямото разнообразие на пазара. По-долу ще разгледаме кой слънцезащитен продукт да изберем, как да го нанасяме правилно и ползите за здравето от слънцезащитните продукти.

Слънцезащитните продукти могат да са под формата на кремове, гелове, масла и спрейове. Когато избирате слънцезащита, не забравяйте да прочетете етикета, тъй като не всички продукти са еднакви. Винаги избирайте слънцезащитни продукти с широкоспектърна защита срещу UVA/UVB лъчи. UVB лъчите причиняват слънчево изгаряне, докато UVA лъчите допринасят за стареенето на кожата, като и двете могат да бъдат вредни и да причинят увреждане от слънцето. Само продукти, които са специално тествани, са обозначени с „широк спектър“.

Когато избирате слънцезащитен крем, трябва да се уверите, че е със SPF 30+ или по-висок. SPF (слънцезащитен фактор) показва степента на защита, която слънцезащитният крем осигурява срещу UVB радиация. SPF 30+ филтрира около 97% от UVB лъчите, а SPF 50+ около 98%. Никой слънцезащитен крем не ви осигурява 100% защита от слънцето.

Когато избирате слънцезащитен крем за плуване, трябва да изберете водоустойчив. Никой слънцезащитен крем не е напълно водоустойчив, така че ще трябва да го нанасяте отново според инструкциите на производителя, за да запазите ефективността му. Слънцезащитният крем също се премахва, когато се избършете с кърпа, което означава, че ще трябва да го нанесете отново за продължителна защита от слънцето.

Уверете се, че нанасяте слънцезащитния продукт правилно – това означава около 20-30 минути преди да излезете на открито. По този начин давате на слънцезащитния продукт достатъчно време да подейства, преди кожата ви да бъде изложена на слънце.

Бъдете щедри с количеството, тъй като е по-добре да сложите малко повече, отколкото недостатъчно. Увреждане от слънцето може да възникне, когато не прилагаме достатъчно слънцезащитен крем или ако не го прилагаме достатъчно често. За възрастни нанесете най-малко 5 ml (една чаена лъжичка) за всяка част от тялото – крак, лице, шия, ръка и т.н. За цялото ви тяло, като груб ориентир може да използвате 35 ml (седем чаени лъжички). Нанесете слънцезащитен крем върху всички части на тялото, които не са покрити с дрехи.

Когато използвате слънцезащитен крем, уверете се, че нанасяте отново на всеки два часа или веднага след плуване, за да си осигурите защита срещу UVA/UVB лъчи.

Експертите по грижа за кожата препоръчват да използвате слънцезащитен крем всеки ден (и през всеки сезон) върху зоните, които обикновено са изложени на слънце, като лицето, шията и ръцете. Това също може да помогне за предотвратяване на увреждане от слънцето. Превръщането на слънцезащитата в част от обичайната ви ежедневна рутина означава, че сте защитили кожата си от фотостареене и други по-сериозни състояния.

Ако искате да спестите пари, докато избирате правилната слънцезащита за себе си, отидете на Kuplio.bg. Изберете и използвайте ваучери и пазарувайте всичко, което решите, за по-малко пари. Възползвайте се сега от Notino безплатна доставка и Parfimo bg код за отстъпка.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР