3 съвета при избор на цветове за спалнята

24 May 2023

Снимка: pexel

Науката за цветовете е обширна, като тя намира приложение и при изграждането на жилищния интериор. Изборът на подходящи нюанси за стаята е много важен, тъй като те внасят естетика и придават модерно звучене. Чрез тях се създава уютна и комфортна обстановка. При обзавеждането на спалнята е желателно да заложим на подходящата за този тип помещение цветова схема. Препоръчително е тя да включва топли и успокояващи цветове, които помагат за отпускането на съзнанието и сетивата. Добре е внимателно да изберете цветовете на мебелите - можете да го направите лесно и удобно в онлайн магазините като Mebelmag обзавеждане за дома.

  1. Помислете какво излъчване искате да има спалнята

Романтично или минималистично, модерно или с ретро акценти – излъчването на спалнята зависи от подбора на мебели и допълващите ги елементи. Тоновете, които ще се използват, също са важни, защото именно те определят каква енергия ще усещаме, когато сме в стаята за сън. Идеи за комбинации от нюанси има всякакви, така че интериорът да е завладяващ и да ни предразполага към пълноценен релакс и уединение. Ето и някои от тях:

  • ако целта е да се постигне еклектично или boho излъчване на помещението, то следва да заложим на съчетанието от повече оттенъци, които е удачно и да контрастират помежду си – подобна динамична обстановка е източник на добро настроение, а и резонира с актуалните към момента трендове при интериора. Нюанси, като синьо, жълто, зелено и розово, са супер решение за търсещите кокетен драматизъм за своя дом;

  • привържениците на минималистичната и модерна атмосфера за спалня е препоръчително да изберат монохромни нюанси и щедро да добавят бяло, сиво, бежово, слонова кост и други неутрални цветове – в този случай се залага на изчистените и стилни варианти в светли тонове;

  • в случай че искате интериорът да е в стил “кънтри” и да наподобява вила извън пределите на шумния град, то тогава заложете на дървените мебели, на кафявата гама и на еко материалите. Кухнята, леглото и гардеробът в спалнята могат да са от дърво, както и обзавеждането в дневната.

  1. Обърнете внимание на нюансите и тоновете

Как да избера подходящи цветове за спалнята си? Това е въпрос, който всеки от нас си е задавал поне веднъж в живота, но отговорът на който, става все по-труден за откриване. Съвети има стотици, както и правила за комбиниране на отделните тонове – дали ще са противоположни и ще създават контрастни съчетания, или ще са от една и съща гама, но в различна тоналност.

Изборът на цветове зависи от вида на стаята и от това каква обстановка искаме да постигнем. Стаи, като спалнята, “обичат” меки нюанси, които са подходящи и за спалния комплект, текстила, стените и килима. Розовите и бежовите тонове са класически избор при обзавеждането на подобен тип помещения, за които можем да намерим и чудесни готови решения. С тях няма да ни се налага дълго да обмисляме как да съчетаваме отделните нюанси. Това ще ни спести време и излишни усилия.

  1. Съчетайте цветовете на стените и мебелите

Жилищният интериор е огледало на нашата душа. Той недвусмислено отразява вътрешния ни свят и подсказва за характера ни. Точно затова е много важно да комбинираме цветовете в спалнята и във всяко друго помещение по начин, по който да покажем ангажираност към естетиката и посланието, което искаме да отправим. 

Цветовете и стените в стаята трябва да комуникират помежду си хармонично – стилово и цветово. За целта е важно да решим дали искаме контраст, или плавен преход между двете. Ако подът е дървен, можем да заложим на зелена мазилка или тапети в слонова кост с деликатен принт. В тази комбинация можем да си позволим и далеч по-интензивни тонове, като тъмно синьо или сиво.




ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР