Магията на фауната: непоказвано изкуство

20 May 2023

От 24 май до 16 юли можем да видим творби на български художници, обединени от темата „Анимализъм“ в СГХГ в столицата. Представените произведения са на автори, творили през 19. до средата на 20. век.

Изложбата за първи път проследява и представя една слабо изследвана тема в българското изкуство – пресъздаването на животните като самостоятелни пластически образи и търсенията на българските художници в тази посока.

За разлика от други жанрове, които бързо навлизат и се установяват в България след Освобождението, анимализмът присъства в чист вид по-ограничено. Въпреки това се оформя изключително разнообразна картина от произведения, в които изображения на животни и най-вече птици, присъстват в един или друг визуален контекст.

Проектът представя огромно разнообразие от произведения – рисунки, скици, акварели, илюстрации, карикатура, живопис, скулптура, керамика. Най-ранните творби в изложбата, са на Захари Зограф от първата половина на 19. век, а визуалният разказ завършва с произведенията на Давид Перец и Жорж Папазов от средата на 20. век, значително отдръпващи се от натурализма.

В експозицията са включени работи и на Иван Милев, Владимир Димитров-Майстора, Иван Лазаров, Константин Щъркелов, Георги Попов-Джон, Иван Пенков, Иван Мърквичка, Борис Георгиев, Андрей Николов, Илия Петров и др. Част от представените произведения са напълно непоказвани досега или слабо известни.

Проектът е реализиран в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ и Националната художествена академия, и с подкрепата на галериите в страната и частните колекции.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР