Да бъдем отговорни и да променим картинката

Кампанията Промени Картинката вече трета година фокусира вниманието на обществото към проблема с неправилно изхвърлените фасове и апелира към отговорно потребителско поведение

16 May 2023

Едни от най-често неправилно изхвърляни отпадъци в световен мащаб са цигарените филтри, чието разграждане отнема до 15 години в зависимост от външните условия.

За да сподели фактите и анализира ефективността на активностите си информационната кампания #ПромениКартинката започна партньорство с Litterati – международна организация, чиято основна мисия е свят без отпадъци.

Основателите на Litterati Джеф Киршер и Дик Айрес пристигнаха в София и извършиха тридневно проучване какви отпадъци, включително и фасове, изхвърлят неправилно потребителите, какво количество и къде най-често ги изхвърлят.

Независимо дали става въпрос за пластмасова чаша, алуминиево кенче или фас от цигара, експертите заснемат боклуците и събират данни с цел да покажат какво и къде се изхвърля по улици, тротоари и плажове в над 185 държави по света. Чрез своето мобилно приложение Litterati създават общности от хора, които идентифицират неправилно изхвърлените отпадъци и се обединяват около идеята за един по-чист свят. Тяхната работа с данните се дели на два основни раздела – „Ангажиране“ и „Анализ“.

Анализът помага на общини, организации и компании да разберат какви отпадъци къде точно се появяват най-често, за да стартират успешни стратегии и действия за тяхното намаляване и премахване. Разделът “Ангажиране” обединява хора и общности около идеята за по-чист свят и нашата лична следа, когато говорим за справянето с глобалния проблем. Технологичното време за обработка и анализиране на резултатите от потребителското поведение в София е около 2 месеца. Организацията партнира успешно с Филип Морис Интернешънъл в различни страни – вижте тук PMI & Litterati: Working Together - YouTube

„Ние, от Litterati, превръщаме отпадъка в данни. Всяка снимка на даден отпадък дава информация кой, какво, кога и къде изхвърля. След това компютърна технология разпознава от снимката - предмета, материала и марката на отпадъка, които често не са разпознаваеми и видими за човешкото око. И цялата тази информация служи за 3 неща: да се разработват политики, да се произвеждат по-устойчиви опаковки и потребителите да бъдат стимулирани да се държат по-отговорно“, сподели Джеф Киршер от Litterati на специално медийно събитие на #ПромениКартинката в София.

„Всички искаме да живеем в по-чиста градска среда и природа. Това няма да се случи за ден или два. Но се надявам след 5 години да видим истинска промяна. И точно това правим с информационната кампания #ПромениКартинката и партньорството с Litterati – използваме данните, за да продължим целенасочената си работа в посока устойчиво намаляване на замърсяването в България с неправилно изхвърлени цигарени фасове, но и всякакви други отпадъци “, сподели Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България.

Фокусирайки се върху важността да знаем фактите, за да постигнем положителна промяна, информационната кампания #ПромениКартинката обвързва идеите за силата на изкуството да предаде послания, които да достигнат до еко съзнанието на потребителите.  

Една от вълнуващите инициативи на кампанията #ПромениКартинката беше възобновена тази година - колаборацията с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Вдъхновени от посланията на кампанията, студенти от академията по театрално и филмово изкуство създадоха нова серия от кратки видеа, посветени на темата, като част от обучителния модул „Социална реклама“. Видеата може да гледате тук: Специални проекти - Промени Картинката (promenikartinkata.bg)

Друга успешна активност на кампанията стартира отново - втората пътуваща изложба в колаборация с фондация Optimistas. Тя започна от Велико Търново, след това пристигна в Габрово. Следващите спирки са Русе, Видин и Бургас. Докато #ПромениКартинката пътува из България, провокативните визии и послания на кампанията привличат погледите на минувачите и в парка пред Народен театър „Иван Вазов“. На тази ключова локация изложбата се случва със съдействието на вестник Стандарт и Столична община и може да се види до 16-и май. Посланията на #ПромениКартинката ще „облекат“ и съблекални и спасителни постове на над 50 български плажа, за да напомнят, че всеки от нас има своя принос в опазване на планетата чиста.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР