Скандални кадри на Мадона от албума „Секс“ на търг за първи път

През 1992 г. книгата албум „Секс“ на Мадона и фотографът Стивън Мейзел се продава в повече 1,5 млн. копия.

eva.bg 13 May 2023

Madonna/Steven Meisel

По информация на CNN през октомври 2023 г. над 40 кадъра, публикувани преди 30 години в книгата албум на Мадона „Секс“, ще бъдат предложени на специален самостоятелен търг в аукционна къща Christie’s в Ню Йорк.Всеки кадър ще бъде отпечатан в един екземпляр, подписан от Мадона и модния фотограф Стивън Мейзъл, автор на фотографиите в книгата. Фотографиите, участващи в търга, са избрани лично от Мадона, Мейзъл и Антъни Вакарело, творческият директор на Saint Laurent.

Цените на репродукциите ще бъдат от 50 000 до 300 000 долара като част от приходите ще отидат за Raising Malawi - организацията с нестопанска цел, основана от Мадона през 2006 г., за подпомагане на сираци и уязвими деца в Югоизточна Африка.

„Тридесет години по-късно албумът „Секс“ все още е донякъде противоречив, но в същото време на него продължава да се гледа като на книга, донесла много положителна промяна в гледната точка на обществото към тялото и секса“ - твърдят експерти от аукционната къща.

Книгата, която бе издадена в тандем с петия албум на поп звездата "Erotica", предизвиква истински скандал в началото на 90-те години, тъй като включва голи снимки на Мадона и други модели, а също и звезди (тогавашното гадже на Мадона, рапърът Ванила Айс, Наоми Кембълq Татяна фон Фюрстенберг и др.), симулиращи сексуални действия. Ватиканът призова последователите си да бойкотират книгата, която беше забранена в страни като Ирландия и Япония. Въпреки това тя мигновено се превърна в комерсиален хит и се разпродаде в тираж от повече от 1,5 милиона копия.

Албумът „Секс“ е издаден в периода на пика на епидемията от СПИН в САЩ и част от скандалния му имидж се дължи и на факта, че включва откровени изображения на хомосексуалност във време, когато гей връзките са досто по-трудно приемани от мейнстрийма.

В свой пост в Instagram преди половин година Мадона написа, че с книгата си е проправила път за други артисти да изразят своята сексуалност и че е платила определена цена за това. „Заради показването на мъже, целуващи мъже, жени, целуващи жени и аз, целуваща всички, прекарах следващите няколко години в интервюта с тесногръди хора, които се опитваха да ме засрамят, наричайки ме курва, вещица, еретик и дявол“ – твърди звездата.

Преди търга през октомври снимките ще бъдат изложени в Christie’s в Лондон от май до 2 юни, след това в Париж от 27 юни до 6 юли, преди да се отправят към Ню Йорк на 30 септември, където ще бъдат изложени до 6 октомври.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР