Japanese touch

Дом, в който откриваме абсолютното потвърждение на принципа на Лудвиг Мис ван дер Рое, един от пионерите на модернизма – Less is more (По-малкото е повече).

Елка Влаховска 20 May 2023

Снимка: александър новоселски

В полите на Витоша, в сграда, спечелила престижна награда, компактният лофт, вдъхновен от кодовете на минимализма, е проектиран от интериорния дизайнер Ина Дамянова, добре познато име в артистичните среди у нас. Осъществен в много близко сътрудничество със собственичката, млада дама, работеща в IT сферата, тук откриваме абсолютното потвърждение на принципа на Лудвиг Мис ван дер Рое, един от пионерите на модернизма.

Когато чуем лофт, асоциираме думата обикновено с обширно пространство, но тук всичко е изключително компактно, макар че има стена с над 4 м височина. Големият плюс са изключителните гледки – от едната страна към Витоша, а от другата – към столицата, чиито нощни светлини въздействат като магична картина.   

Общо пространство обединява просторен хол, малка трапезария и минималистична кухня, всичко решено в монохромната гама.

Оригинален подход на дизайнера е разделителната стена с въртящ се панел с вградена огромна плазма. Това функционално и  компактно решение позволява според момента на деня и настроението да се гледа телевизия или филм от страната на хола или откъм трапезарията и кухнята.

Игрив момент в минималистичния декор внася присъствието на висяща люлка. Тя е модерно решение, заместващо олдскуул практиката на поставяне на кресло. Първоначално обсъждана с недоверие от страна на собственичката, висящата люлка в интериора впоследствие се превръща в любимото място за релакс и съзерцание на променящите се цветове и светлини на планинския пейзаж отвън.

Друг кът за спокойно прекарване на времето в четене или дори само в daydreaming е второто ниво, до което се стига по семпла  стълба. Решено в минималистичната естетика на японската къща, там човек може да полегне на удобна постелка, тип татами, която се сгъва и прибира по желание. Погледът през стъклената преграда осигурява визуален контакт с останалите зони.  а – Less is more (По-малкото е повече).   

Ина Дамянова е един от малкото дизайнери у нас, които успяват много органично да вплетат изкуство в дизайна на интериора. В тази монохромна и чиста естетика артистичните елементи са много премерени, но притежават силно въздействие.

Сложната триизмерна структура на стената в хола е от бетонни елементи в три различни дълбочини с вградени различни сцени на осветление. Играта на обеми, светлини и сенки е почти осезаема и се променя в различните часове на деня. През нощта пък могат да останат видими само геометричните светлинни композиции, които вдъхновяват въображението.

Единственият цветен акцент в този лофт е аквариумът, вграден в растерната облицовка на разделящата дневната зона и зоната за сън преграда. Това композиционно решение е изключително оригинално с въздействието на плуващите екзотични риби сред естествени корали.

В трапезарната част откриваме артистичен елемент, перфектно допълващ визията на пространството. Структурата от триизмерни геометрични фигури от дървени клечки на стената обогатява визуалното удоволствие от една минималистична, вдъхновена от японските традиции естетика. Играта на геометрия, продължаваща в избора на форми и текстури на дизайнерското обзавеждане и осветлението в този кът, се допълва от декоративните топки мъх, които съвсем естествено препращат към усещането за близост с природата и хармония между рационалното и чувствеността.

Кухнята е изведена до абсолютния, както се шегува Ина Дамянова, „маниакален детайл“. Доминираща е отново естетиката на минимализма, комбинираща въздействаща визия и изключителна функционалност. Всичко е високотехнологично, удобно и плод на решения, свързани с безкомпромисния избор на обзавеждане, осветление и уреди за дома.

Подвижен  дървен плот на „острова“ отваря или скрива котлоните. Той е с вградени специални сензори, за да се осигури безопасността, ако случайно котлонът бъде оставен по невнимание включен. Подвижен панел затваря или отваря и функционалната зона на кухнята.

Ключов елемент на дизайна на тази зона е съчетанието от бетон, дърво и дизайнерско осветление – вградени насочващи „прожектори“ и конусовидни лампи обогатяват геометрията на пространството. Атмосферата на това иначе малко пространство е изключително динамична.

Тя никога не е една и съща в различните часове на деня. Можем смело да кажем, че това не е кухня в традиционния смисъл на думата, а място, което говори на собствен експресивен език с кодовете на модерния високотехнологичен дизайн. Функционалната естетика се допълва и от оставащите скрити в кадъра прибори и посуда, избор на собственичката, както и от хладилника по дизайн на Филип Старк.

Спалнята е също издържана в естетиката, съчетаваща функционалността на минимализма с дизайна, вдъхновен от японската култура. Цветовата палитра е пестелива, но достатъчно изразителна с монохромното си въздействие. Съчетанието на материали е дърво и бетон. Дървото преминава и в част от стената, разделяща зоната за сън от скрития дрешник и пространството на home office.

Високотехнологичната двустранна камина има предимно декоративен ефект. Изпарения от водни пръски се осветяват с прожектор и така се постига имитация на огън, който създава усещането за топлина и интимност.

Своеобразна динамика създават растерните повърхности, както и специално подбраните щори на прозорците. Те са също новост – оригинални звукоизолиращи панели, които, от една страна, не допускат да проникне шумът отвън, а от друга – могат да се регулират в зависимост от желанието за осветеност на помещението.   

На стената над спалнята е монтиран силно въздействащият пластичен обект, авторска работа на Ина Дамянова от цикъла „Лунни състояния“. Собственичката на дома присъства на изложбата и сама избира това оригинално пано за дома си.

„Никога не настоявам мой артистичен обект да присъства в интериорите на моите клиенти – казва Ина Дамянова. – Но те сами откриват онова, което докосва сърцето и сетивата им.“

Може би това изразява и невидимата силна връзка, която винаги се създава между искащия да види красив своя нов дом и избрания от него дизайнер.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР