Титина, кучето, което Амундсен едва не изяде

История за приятелството и последвалата вражда между двама велики мъже, един полярен изследовател и един конструктор на дирижабли, видяна през погледа на кучето Титина. Анимационният филм „Титина“ зарежда с емоции, които очакваме от първокласното игрално кино. Това е най-скъпата норвежка анимация за всички времена.

Адриана Попова 28 April 2023

„Титина“ е анимация за всички възрасти, но зрителите с повече опит ще оценят по-добре хумора и пласта с културните и исторически препратки към 20-те години на 20. век - джазът, авантюристичната треска за овладяването на последните бели петна на картата на света, овластяването на Мусолини в Италия и т.н. Анимацията е дублирана на български и в главната роля е забавният и вечно забъркващ се в бели фокстериер Титина.

Започнала живота си като римско улично куче, Титина е споходена от късмет – осиновява я Умберто Нобиле, гениален инженер, който през 20-те години на миналия век вече е прочут конструктор на дирижабли.

През 1924 г. норвежецът Роалд Амундсен, звездата сред изследователите, първият човек, стъпил на Южния полюс, поръчва на Нобиле да му построи дирижабъл, достатъчно голям и надежден за полет до Северния полюс. Просто Северният полюс винаги е бил голямата мечта на Амундсен, който се надява там да открие неизследвана досега земя.

Поръчката е тъкмо по вкуса на Нобиле. Той конструира дирижабъл, който е наречен „Норвегия“.

През 1926 г. въздухоплавателното чудовище излита от Рим. През Англия и Осло „Норвегия“ стига до Ленинград, като за пет дни изминава 4300 км. На 11 май дирижабълът се отделя от последната позната земя - на норвежкия остров Свалбард, а на следващия ден вече е над Северния полюс. В екипажа са шестима норвежци и шестима италианци, лично Нобиле управлява творението си. 

За разочарование на пътешествениците твърда земя не се вижда и затова от борда те хвърлят на леда норвежки, италиански и американски флаг (в екипажа има и американец, това е милионерът и полярен изследовател Линкълн Елсуърт, спонсор на експедицията).

Амундсен обаче краде шоуто на Нобиле. От телеграмите, които разпраща след покоряването на полюса, излиза, че той сам е свършил работата. Италианецът е бесен. Не стига, че този ужасен сноб и самохвалко Амундсен не му признава основната заслуга, но и за малко да превърне Титина в… яхния. Защото и тя е на борда на дирижабъла. От експедицията си до Южния полюс норвежецът е известен с това, че когато привършат запасите му от храна, не се колебае да сготви кучешко.

Разлютеният Нобиле иска от Дучето, който е на власт в Италия, да организират втори, вече чисто италиански, полет до Северния полюс. Този път дирижабълът му попада в тежка буря и катастрофира. Нобиле и екипажът му бедстват на ледовете, а помощ от Италия не идва – Мусолини не иска да си мръдне пръста за провалената експедиция. И тогава Амундсен, който иначе е в ужасни отношения с Умберто Нобиле, излита със своя хидроплан, за да търси пострадалите.

Как завършва всичко се знае от реалните биографии на Амундсен и Нобиле. До тях в полета до Северния полюс наистина е кучето Титина - надлежно загърнато около врата с шалче в цветовете на италианското знаме. Все пак за всяка добра история трябва и куче... Титина се превръща в истинска медийна звезда. По време на експедицията тя дори има собствен дневник в The New York Times, поканена е в Белия дом, обикаля Холивуд, посещава Япония. 

"Титина" на режисьорката Кайса Нес е най-скъпият норвежки анимационен филм на всички времена с бюджет от 72 милиона норвежки крони. В него са използвани документални кадри от действителните експедиции с дирижабъл до Северния полюс. 

"Титина" се разпространява в киносалоните от Арт Фест с подкрепата на програма "Творческа Европа" Медиа на ЕС и ИА "Национален филмов център".

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР