Chateau Denmark 24/7 парти

Остров на звукозаписни студиа и музикални магазини, улица „Денмарк“ в Сохо, Лондон, е мястото, където навремето Sex Pistols, Елтън Джон и Дейвид Бауи общуват и записват албуми. Историята привлича ценители на рока и пънка от цял свят.

Елка Влаховска 13 April 2023

Снимка: Taylor Howes Designs

Остров на звукозаписни студиа и музикални магазини, улица „Денмарк“ в Сохо, Лондон, е мястото, където навремето Sex Pistols, Елтън Джон и Дейвид Бауи общуват и записват албуми. Историята привлича ценители на рока и пънка от цял свят.

От 90-те години на миналия век улицата губи блясъка на предишната си бунтарска слава, но Chateau Denmark възнамерява да върне емоцията, като въплъщава духа на рока и отдава почит на британската музикална индустрия.

За да стигнат до лобито на хотела, гостите минават през тунел с прожекция на клипове на известните музиканти по стените и перфектен саунд. А обслужващият персонал е облечен в ексцентрични дрехи в стил Вивиън Уестууд и Аликзандър Маккуин от най-бунтарския им период.

Стаите имат различни дизайнерски теми. Едни клонят към викторианската готика с вградени черни гардероби, които приличат на изповедалня, а други приканват „грешниците“ да се отдадат на забранени удоволствия с белезниците, поставени до леглото. Има и апартамент, в който клиентът може да „забие яко“ с професионален комплект барабани, като е осигурена перфектна звукоизолация за съседите.

Ирина Владимирова

В екипа на архитектурното студио Taylor Howes Designs, създало тази необичайна хотелска среда, има и българско име – Ирина Владимирова, директор „Дизайн“. Специално за EVA от Лондон Ирина разказва за духа на проекта и интериорните предизвикателства.

„Chateau Denmark (Шато Денмарк) е комплекс, разположен по протежение на едноименната улица, а в същото време е частен хотел и до него имат достъп само неговите гости, един истински съвременен „замък“ с мото 24/7 парти. Концепцията на модерно готик-пънк място е абсолютна новост за Лондон и това привлича огромен интерес към проекта.

Намира се на легендарната улица на музикантите „Денмарк“ в Сохо, Лондон, и не е част от хотелиерска верига. Всичко тук е малко необичайно. Като започнем от подписването на документ при пристигане, че няма да имате нищо против шума, и се стигне до саунд системите в стаите, които могат да конкурират тези на някой малък клуб.

На тази улица в началото на кариерата си са живели Вивиан Уестууд и Sex Pistols, а са се отбивали, записвали и гостували Дейвид Бауи, „Роулинг Стоунс“, Елтън Джон и много други –  творци, оформили духа на съвременна Великобритания с пънкарския привкус, който се вижда ясно в модата на Аликзандър Маккуин, Вивиън Уестууд и Малкъм Макларън.

проектът

Това е необичаен проект за Taylor Howes, в интерес на истината е необичаен за почти всеки дизайнер. Представете си клиент, който идва с идеята да проектирате за него хотел и той да е шумен, забавен и декадентски.

Директорът на този проект Джейн Ландино искаше да създадем визия, изключителна във всеки детайл. Тук има толкова много символики, като „съшиването“ на пердетата с безопасни игли, мини черепите на леглата, които отдалече изглеждат като копчета, както и плочките от щампирана естествена кожа на пода и белезниците в нощното шкафче.

Стаите са много различни, някои са посветени на музиканти и техни известни парчета, други са вдъхновени от десени на Аликзандър Маккуин, а трети имат специфичните готически форми.

Почти всеки елемент в този проект е изработван по поръчка от лондонски фирми, включително и на неизвестни занаятчии от Острова, които проявиха невероятно въображение. Няма мебели, които да са на известни дизайнерски брандове, нито на големи имена. Мисля, че това прави проекта уникален и очарователен.

предизвикателството

Това беше колекцията от картини и произведения, които нашият екип подбра. Толкова мащабно представяне на всички сфери на съвременното изкуство е трудно да се види дори в музеи.

Изкуството е във всекидневието ни. Аз лично посещавам поне две събития на седмица като част от работата ми. Понякога това са концерт и изложба, друг път – пърформанс и театър, но винаги има микс от различни елементи. Като музика харесвам различни варианти на рок, някои от любимите ми групи са Linkin park и Imagine Dragons.

естетиката на рокендрола и пънка

Хората имат романтична представа за рок и пънк, които са свързани с поведение, облекло и визия, но аз мисля, че е по-скоро начин на мислене, тази лека незаинтересуваност към мнението на всеки, който не попада в групата на хората, които те вдъхновяват. Също и желанието да бъдеш различен, такова нещо не съществува, естествено, но можеш да придобиеш някаква малка разлика спрямо голямата група в обществото.

В Chateau Denmark еклектиката от пънкарски, рок, готик, барок и бритиш детайли се среща с тъмни палитри, които създават усещане за празнично настроение.

Клиентите бяха много активни и участваха дори в избора на финалните декорации. Тъй като за Taylor Howes това е първи подобен проект, присъствието и визията на клиентите бяха много съществени. Да се изгради доверие в такъв мащаб е трудно, но нашият екип се справи с това. Хората винаги ни изненадват, дори когато смятаме, че ги познаваме добре. На финала, след като инсталирахме изкуството в едно от фоайетата, имаше забавен момент. Клиентът позвъни да каже да махнем картина, която според него е твърде провокативна.

Без дори да попитаме за коя картина говори, всички в студиото решихме, че ще става дума за една огромна холограма 2 х 2 метра, на която са очертани две фигури по време на секс. Ден по-късно клиентът позвъни да попита защо провокативната картина все още е там. Оказа се, че е имал предвид малката икона с Мадоната на съседната стена. Според него именно тя е провокацията на фона на всичко останало. Имаше логика, просто не я видяхме веднага.



парти нонстоп

В Chateau Denmark гостите идват, за да бъдат част от парти, сами или с компания. Представете си, че попадате в хотел, където можете да потропате на вратата и да се самопоканите в апартамента на Хари Стайлс, който в момента свири Kiwi на китарата си. Ако пък не ви се общува, можете да стоите в стаята си и личният ви иконом да ви приготви коктейл на бара в дневната ви, докато слушате музика на професионална инсталация за миниконцерт.

Мисля, че огромният интерес към хотела се дължи на възможността да пътуваш в миналото, музиката и изкуството. В Лондон те са важна част от живота на хората и улица „Денмарк“ се превръща отново в желана дестинация.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР