10 красиви грешки

Учените все още не са успели да изчислят колко време и пари отделя нежната половина на човечеството за себе си.

Свобoда Сидерова 22 April 2009

Затова пък „греховете”, които прави, съвсем не е трудно да се видят.
 
Истинската жена е спец по въпросите на красотата. По-скоро ще умре, отколкото да си легне с макияж. В козметичната й чантичка цари ред като в аптека без намек от разсипана пудра и следи от червило или молив. Чете внимателно бюти статиите на ЕВА и умело жонглира с понятия като Aluma, hightlighter, аквапорини, нутрицевтика. Параноично следи за срока на годност на кремчетата, а бъркането в бурканчето с пръсти оценява като престъпление. Вкъщи държи козметиката си не в кутия от обувки, а в малък хладилник. Ако приятелка я помоли да й услужи с блясъка за устни, я изпепелява с поглед. И вие можете да станете експерти, стига да не допускате грешки в постигането на неземна красота.

Грешка 1: „уморена съм, ще си легна така”
Нарушаването на първия закон на красотата доказва, че не обичате себе си. И после кожата била злопаметна и реагирала със землист оттенък, възпаление или, не дай си боже, с пъпки. Свикнете с мисълта, че почистването не е екзекуция, а релаксиращ ритуал. Не се увличайте обаче. Скърцащата от чистота кожа води до нарушаване на нормалното рН и хидролипидния слой, което означава покана към всички бактерии в радиус един метър и активиране на жлезите с мастна секреция.

Грешка 2: матрьошка с розови бузи
Целта на ружа е да оживи лицето и леко да подчертае отделни части. Някои го смятат за анахронизъм. Други пък се стремят наведнъж да скулптират формата на носа и овала и да направят бузите по-слаби. Резултатът е розовобузеста матрьошка. От значение е и цветът на ружа. Ефектът от розовия оттенък (допуска се и смесването на няколко), прасковения или бронзовия е доста по-естествен и жив. Кафявата палитра пречи не само кожата да изглежда отпочинала и светеща отвътре, но и я състарява.

Грешка 3: тежки като камък мигли
Ако сте нанесли 2 или 3 слоя спирала и това е недостатъчно, значи спиралата ви е или некачествена, или с изтекъл срок на годност. От съществено значение е начинът на нанасяне - не мажете, а извивайте, равномерно разпределяйки съдържанието по цялата дължина. Внимавайте със спиралата за обем – ако натрупате прекалено много на долните мигли, тя започва да се рони и ще заприличате на панда. Ако пък не нанесете, ще изглежда, че по рождение сте лишени от растителност. Спиралата за дължина също има особеност – след като нанесете първия слой, изчакайте да изсъхне и едва тогава нанесете втория.

Грешка 4: цялото лице блести
Нека се договорим – не бъркайте блясъка от светоотразяващите частици с този на мазната кожа. Първият прави лицето сияещо и свежо, вторият - „мръсно”. Сиянието е персона нон грата единствено в Т-зоната. За да приличате на момичетата от дефилетата на Nussein Chalayan и Donna Karan, ще ви се наложи да усвоите тайните на сияещата кожа – кремообразен хайлайтер или сребриста пудра във вътрешния ъгъл на очите, горната устна, над скулите и покрай линията на косата. 
 

Грешка 5: пренебрежение към четките и апликаторите
Смесването на тоналния крем с пръсти е удобно, но не винаги правилно. Някои видове макияж, например сенките и ружа, е по-добре да се нанасят с подходящите четки. Taka щe сте сигурни, че ще придобиете съвършена визия, а няма да заприличате на индианец от племето навахо. Неоспорим плюс на художническите пособия е, че позволяват нанасянето на по-малко грим. Някои от тях пък следват формата на лицето или очите. Кръглата четка за пудра или руж например има куполообразна форма с по-къси косъмчета в краищата. Четката за вежди, която прилича на козе копитце – скосена в единия край, придава напълно естествен вид на веждите. Подобна е и тази за скулите.
1 четка за фон дьо тен на Chanel 2 четка за руж на Guerlain

Грешка 6: борба с видимите бръчки
Валидно е стандартното правило: всеки проблем е по-лесно да се предотврати, отколкото да се реши. Още повече, че процесът на остаряване стартира не след 25-годишна възраст, както досега се твърдеше, а много преди това. Окислителният стрес, резултат от действието на свободните радикали и UV лъчите, е този, който прецаква нещата. Лесно е да си представите как действа – спомнете си как желязото при контакт с въздуха ръждясва или как нахапаната ябълка става кафява. Така че не диамантите, а антиоксидантите са най-добрите приятели на младите дами.

Грешка 7: маска на лицето
Опитът да промените цвета на лицето с тонален крем води до ефекта на маска от японския театър Кабуки. Кожата на лицето може да е с една идея по-светла от тази на тялото, но не и обратното. Иначе ще попадне в сянка и ще се получи дисхармония. Не забравяйте да туширате тоналното средство, докато не го изравните с останалата кожа. Иначе отстрани ще изглежда, все едно сте си присадили ново лице и криете белезите.

грешка 8: жертва на UV зависимостта
Лесно се разпознава – тя е като сестра-близначка на Донатела Версаче. Не бъркайте равномерния красив загар с пресушената кожа с цвят на фурма. Мнозина ограничават стоенето под слънчевите лъчи за сметка на солариума, твърдейки, че при него липсват опасните UVB лъчи. Има резон, но само в случай че посещавате солариума веднъж седмично за поддържане на тена. UVA лъчите също причиняват фотостареене, ако дозата им превиши препоръчителната.

Грешка 9: цигарите не влияят на красотата
Визитната картичка на пушачките са вертикалните бръчки над горната устна. Звучи като виц, но е истина. Учените са категорични: 2 години стигат, за да се „преобрази” кожата и да стане сивкава, пореста и сбръчкана. Никотинът не само действа зле на тъканите, но и „краде” витамин С, отговорен за синтеза на колаген. Не случайно пластичните хирурзи забраняват цигарите преди и след операция. Мит е, че ако оставите пушенето, ще напълнеете. На практика то предизвиква хормонален дисбаланс. В някои участъци наистина отслабвате, но в други пълнеете.

Грешка 10: честата смяна на цвета влияе негативно на косата
Боядисването на косата определено не попада в категорията SPA процедури и е своего рода стрес, но все пак живем в 21 век. Преди 20 години задачата на боите се ограничаваше с резултата. Днес се добавиха и грижи за косата. Арсеналът на възстановяващите средства също расте. Проблемът е друг - самодейността. Ако сте решили да промените имиджа си, т.е. от брюнетка да се превърнете в блондинка или обратно, доверете се на професионалист.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР