Добре дошли в Magentaverse

Елка Влаховска 05 April 2023

кресла Laskasas

Снимка: пресофиси на марките

Мнозина се запитаха какво е Viva Magenta, определен за цвят на 2023 г. от института Pantone, законодателя на палитрата в модата, графичния дизайн и дигиталния свят.

Откакто видяхме Дженифър Лопес на декемврийската корица на американския Vogue и Кейт Мидълтън при гостуването си в САЩ, облечени в рокли с този сложен енергизиращ цвят, любопитството ни нарасна.  

Viva Magenta съчетава нюанси на червено, лилаво и розово, променящи се според светлината, и е въведен в цветовата гама на Pantone през 2019 г. Бързият му възход в дневния ред на света донякъде отразява събития, случили се оттогава насам.

Лори Пресман, вицепрезидент на Института, го определя като „нетрадиционен цвят за нетрадиционно време“. И допълва, че той ще ни помогне да направим трансформациите в съзнанието и бита си, както и във възприятията си за новите тенденции, които със или без нашето съгласие променят начина ни живот.

Как да направим връзка с природата и с нарастващото присъствие на виртуалната реалност в ежедневието ни? Как да събудим собствените си творчески сили и откъде да потърсим вдъхновение?

Отговорът се крие в едно люспесто насекомо – кохинил, от което се извлича естественото багрило кармин, широко използвано при червилата и в хранителната индустрия. Отвъд това този бръмбар ни показва как се оцелява. Здравата му черупка говори за смелост и безстрашие, които много от нас придобиха през последните две години.

Но това е само началото в пътешествието към Magentaverse. Терминът обединява търсенията в дизайна и прогреса в света на института Pantone. Събитието, което привлича вниманието, е в Artechouse, Маями, до 30 април.

Известното арт пространство представя цвета Viva Magenta посредством образи и звуци, чувства и вдъхновения. Идеята е посетителят да изследва кодовете на виртуалното във физическия свят, връзките между природата и технологията и да се впусне в артистично преживяване в космически мащаби.

За проекта Pantone си сътрудничи с НАСА, Motorola и Midjourney (генератор на изкуствен интелект), който създава визуализациите на Viva Magenta. За четвърта поредна година Artechouse и Pantone си партнират, но за първи път изложбата ще бъде отворена за широката публика.

Колкото до това дали искаме да въведем цвета на 2023 г. в нашето ежедневие – отговорът е: да, ако имаме дързост, смелост и усет за новите предизвикателства на живота.

Урок за напреднали
според института Pantone в интериора цветът Viva Magenta се съчетава най-добре с:
PANTONE Pale Dogwood 13-1404, PANTONE Gray Sand 13-1010,
PANTONE Gray Lilac 13-3804, PANTONE Pale Khaki 15-1216,
PANTONE Fields of Rye 15-1115, PANTONE Agate Gray 15-6307,
PANTONE Plein Air 13-4111.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР