Шопинг терапията - измислица или реалност

27 March 2023

Снимка: shutterstock

„Плачът е за незабележителните жени. Красивите жени отиват на пазар!“, с тази крилата фраза Оскар Уайлд проправи път на тенденцията за шопинга като терапия и трамплин за добро настроение, след каквато и да е драма или турбуленция в живота ви. И макар терминът „шопинг терапия“ да възниква официално в края на 80-те години на миналия век, в една статия на журналистката от Chicago Tribune Мери Шмич, феноменът – да ходим на пазар, за да вдигнем градуса на настроението, е завещание на един истински ценител на живота и неговите приключения – писателят, който измисли Дориан Грей и сладкия послевкус на живота и неговите изкушения.

Припомняме и друго негово златно правило – „Най-добрият начин да победиш изкушението е да му се отдадеш!

След него и официализирането на шопинг терапията като лайфстайл антидепресант, модните издания акцентираха на страничния ефект на шопинг терапията като мощно средство за тонус и виталност – по-добро от упражненията, слънцето, а според някои дори по-добро от секса. Да, тук, може да се поспори, но в някои от случаите може да се постави поне знак на равенство. „Изследванията показват, че всъщност има голяма психологическа и терапевтична стойност, когато пазарувате, ако се прави умерено, разбира се. Независимо дали добавяте артикули към пазарската си количка онлайн или посещавате любимия си бутик за няколко часа, вие наистина получавате психологически и емоционален тласък.

Дори разглеждането на витрини или онлайн сърфирането може да донесе захранвано от мозъка щастие, коментира в статия за списание Vogue клиничният психолог Скот Беа.

Изследванията показват, че вземането на решения за пазаруване може да помогне за укрепване на чувството за личен контрол върху околната среда. Може също да облекчи чувството на тъга. Според проучване именно тъгата се свързва с усещането, че ситуациите контролират живота ни, а не самите ние. Затова актът на пазаруване може да възстанови усещането за личен контрол и автономност.

„Мирисът на нещо ново, ярките светлини и цветните дисплеи се комбинират, за да създадат въображаемо, сетивно изживяване, което може да ни отдалечи от собствената ни реалност, дори за малко“, категоричен е д-р Беа, който припомня, че допаминът (хормонът, който предизвиква чувство на удовлетворение и радост) се освобождава дори преди да бъде направена покупка. Самото разглеждане, дори и на витрини, може да повлияе положително на настроението ви. Съвсем естествено допаминът увеличава желанието ви да продължите да търсите неща, които ви карат да се чувствате добре. „Някои смятат, че допаминът се освобождава, когато наистина получите награда или закупите артикул, но всичко това започва, преди да направите покупка, тъй като се наслаждавате на всички възможности преди нея. Става въпрос за едно цялостното пътуване към кратък период на чисто щастие!“

Отвъд поетичното определение на Оскар Уайлд, шопинг терапията се дефинира като акт на купуване на специални неща за вас, които ви карат да се чувствате добре, дори когато не сте в най-доброто си настроение. Артикулите, закупени по време на тези пазарувания (като дрехи или аксесоари), се наричат ​​„комфортни покупки“. Според годишно проучване на търговията на дребно от Бюрото за преброяване на населението на САЩ, онлайн пазаруването се е увеличило с 43%, или 244 милиарда долара през 2022 г. А Amazon съобщава, че клиентите му купуват приблизително 7400 продукта на минута от продавачи в САЩ. Именно цифрите, които се повишават и важността на пазаруването като ритуал за потребителите, провокират големите компании да превърнат търговските си площи в много повече от места, в които правим дадена покупка. Те вече са арена на преживявания. Те са вдъхновени и организирани, така че едновременно да отговарят на непрестанно променящите се търсения на потребителите, но и да разказват, без думи, историята и посланията на бранда на всеки прекрачил прага им.

Специалистите са категорични – тенденциите, които рефлектират върху търговските площи са пряко свързани с идеята за вълнуващо преживяване, което, разбира се, предоставя точната информация на потребителите. Сред любимите брандове, които издигат идеята за шопинг терапия на пиедестал са Chanel, Apple и Louis Vuitton. Иновативните подходи в търговските площи не липсват и у нас.

Източник: instagram.com/bg_iqos

Примери за потребителско шопинг преживяване ни дават бранд бутиците на водещата бездимна алтернатива у нас IQOS, която е научно доказан по-добър избор от продължаващото пушене. При пълнолетните пушачи, преминали изцяло към устройство без горене, се наблюдава намаляване на рисковите фактори, в сравнение с продължителната употреба на цигари. Идеите за важността да бъдем заедно, да празнуваме многообразието, да отбелязваме важните моменти намират своето отражение в бутиците на иновативния бранд чрез различни активности, насочени към пълнолетните пушачи, пристъпили прага на бранд пространствата. С преживяване и обслужване на ниво, еквивалентно на това в другите бутици на бранда по света, там пълнолетните пушачи могат да получат информация, свързана с бездимната алтернатива.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР