Код: антистрес

Една лимитирана колекция пресъздава скандинавската култура на благоденствието.

24 March 2023

Снимка: Икеа

Финландската сауна, неделима част от начина на живот на скандинавските народи, е призната за уелнес феномен и е включена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Светът признава благотворното действие на ритуалите, които внасят неповторимо спокойствие и лекота дори в най-напрегнатото и динамично всекидневие.

Непринудената атмосфера във финландската сауна, общуването, красивата простота на моментите, прекарани в нея, възстановяват физическото и емоционално равновесие и елиминират стреса. Северната култура, част от която са те, отправя деликатни, но много въздействащи послания, изразени със силата на скандинавския дизайн, с концепцията за дома „хюга“, с търсенето на щастие в малките неща.



Шведският бранд ИКЕА и къщата за дизайн Marimekko влизат в успешна колаборация, за да пресъздадат тази култура на благоденствие. Лимитираната колекция BASTUA (от “bastu” думата за сауна, използвана в шведския южен район Смоланд, където ИКЕА е основана) е вдъхновена от скандинавските ритуали за здраве и грижа за себе си и включва мебели, изделия от стъкло и текстил със смели десени.

Тя вплита експертния опит в обзавеждането на шведската компания и емблематичните принтове на Marimekko и е първият случай, в който дизайнерската къща разработва щампи, предназначени ексклузивно за съвместната им работа.


 
Marimekko е добре познат дизайнерски бранд. Започнал дейността си през 1951 г., той изповядва идеята да внася цвят и радост в живота и домовете на хората.

Емблематичните им щампи са дързък символ на положителната нагласа и самоувереността. Най-силният посланик на бранда в света е Джаки Кенеди, която купува 8 модела рокли на Marimekko, за да се появи с тях в предизборната кампания на съпруга си през 1960 г. През 90-те години на миналия век, в сериала „Сексът и градът“, Кари Брадшоу също облича рокля на бранда, а в дома ѝ се появяват покривки за маса с принтове на финландската марка.  



Днес модата, дизайнът и благоденствието си подават ръка в лимитираната колекция BASTUA на ИКЕА. Тук щампите на Marimekko са с релаксиращо въздействие, почерпили вдъхновение от красотата на скандинавската природа. Хавлиите, кърпите и първото по рода си дизайнерско ведро са предмети, използвани в обществените или домашни сауни, докато останалите продукти са предназначени за моментите преди или след този ритуал.

Елегантните принтове носят емоция – те са вдъхновени от растението ревен, което се среща в изобилие около финландските сауни, или от шарката на дървото, от което сауните са изградени. Така колекцията изпълва дома с красотата и спокойствието на северната природа и създава пълноценно усещане за релакс.  

Модулните меки седалки, малката масичка и пейката от бреза, подносите, стъклените чаши, наподобяващи играта на светлината, отразяваща се в езерните води, както и ароматизираните свещи, съчетаващи уханията на бъз и ревен със сладостта на ванилията, препращат към традиционния скандинавски дизайн за дома и неговата неуловима магия.

Точно във времената, когато всеки волно или поради обстоятелствата е подложен на всекидневен стрес, е полезно да си осигурим малката доза щастие за деня. Дали ще ползваме опита на скандинавците и ще поддържаме здравето си в сауната, или ще се доверим на българската традиция за семейно и приятелско релаксиращо общуване у дома, важно е да намерим начин да забавим темпото, да се освободим от негативизма и да открием малките извори на радост и лекота.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР