5 неща в дома, които издават неувереност в себе си

Човек може да прави невероятно впечатление на увереност в себе си и дори да проявява доминантност в отношенията си с хората, но домът – най-личното му пространство, може да говори на друг език.

18 March 2023

Снимка: Pinterest

Според интериорните дизайнери има 5 неща, които категорично подсказват за неувереност и колебливост. Добрият дизайнер винаги е и донякъде психолог, той тънко усеща красотата и разбира как да създаде пространство, в което конкретният клиент да се чувства добре. Затова интериорните специалисти предупреждават за грешки, които е добре да се избягват, ако не искате да създавате впечатление на несигурен човек.

Не претрупвайте дома с дребни аксесоари

Изобилието от интериорни „дреболии“ създава излишен визуален "шум" и води до объркване. Често човек се заплесва по някой отделен предмет, докато губи целта, с която е влязъл в стаята. Събирането на ненужни предмети или неспособността да изхвърлим подаръци, които не ни харесват и не отговарят на конкретното пространство, говори и за неувереност при вземане на правилните и категорични житейски решения.

Интериорните специалисти препоръчват да се освободим от ненужното и да оставим няколко аксесоара, които подчертават текстурата на тъканите или цветовете на мебелите и носят усещане за комфорт.

Не купувайте некачествени неща

Когато става въпрос за основните интериорни елементи - диван, легло, маса, не бива да се прибързва с покупката. Важен е добрият избор на качествени мебели, които няма да изглеждат износени след по-малко от година. Провиснал диван или опърпана тапицерия ще развалят настроението ви и ще ви напомнят всеки път, че сте направили необмислена стъпка. Самоувереният човек се грижи за комфорта и настроението си, затова избира неща, които ще му харесат дълго време.

Не задържайте безполезни неща

Ако държите у дома нещо, което никога повече няма да ви потрябва, значи то заема място за нещо ново. Вие сте сякаш в застой, неспособни да напредвате с лекота в живота.

Най-често това се случва с детските играчки и дрешки, чието време е отминало. Интериорните специалисти препоръчват да сменяте гардероба или скрина в детската стая, да раздавате на приятели нещата, отживели времето си и да подготвите стаята за новия етап от развитието на детето. По този начин веднага ще се почувствате свободни и уверени.

Не копирайте интериори

Независимо дали ви е харесала подредбата в мебелния шоурум или сте се въодушевили от интериори в списанията или в онлайн платформите, вашият дом е лично пространство. То е преди всичко ваше. Може би копираният едно към едно луксозен интериор подсказва, че сте идеалист, но също така напомня, че се страхувате да покажете своята уникалност. Проявата на характер и лични предпочитания е черта на самоуверените хора.

Никога само черно или само бяло

Виждали сме подобни монохромни интериори в елитните международни издания за дизайн и архитектура.

Сам по себе си белият цвят символизира чистота, самота, съвършенство. Това е положителен цвят, който включва всички нюанси на спектъра. Но не се препоръчва да го използвате в интериора в чист вид, изобилието от този цвят създава усещане за превъзходство или, напротив, засилва комплекса за малоценност.

Черният цвят се свързва с мистерия, неговата символика е мир и тишина. Но не забравяйте, че той е в състояние да увеличи депресивните състояния и унинието. Чудесен ход е да използвате черно и бяло заедно, съживявайки ги с ярки акценти, изкуство или ретро елементи.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР