Ах, този Ален Делон!

eva.bg 02 March 2023

Снимка: getty images/guliver

Секссимвол във Франция през 60-те и 70-те години на миналия век, 87-годишният Ален Делон въплъщава вечния конфликт между екранните образи, романтични, нежни, неустоими, и човека зад артиста – противоречива, дори скандална личност, мъж, към когото може да имаме смесени чувства, меко казано.

Какъвто и да е бил Ален Делон в личния си живот, е факт, че той е един от най-красивите мъже и талантливи актьори в историята не само на френското, но и на световното кино. Решихме да ви разкажем за него, а черно-белите снимки, сигурни сме, ще накарат да избледнее всяко негативно чувство, поне за няколко минути. Да, Ален Делон е мъж, за когото всяка жена все някога е мечтала.

„Момичето със син балон е влюбено в Ален Делон“ – си припомняме с усмивка и продължаваме.

Делон е смятан за мъжката версия на Бриджит Бардо. Всичко се преобръща за младия актьор, след като той участва във филма „В зенита на слънцето“, тогава е на 25 години. Именно след премиерата на този филм Ален Делон е обявен за най-привлекателния мъж в киното.

Знаех всичко и получих всичко. Но истинското щастие е в даването.
Името му е анаграма на „le don“ („дарбата“) и затова често се смята, че е псевдоним, но това е рождената му фамилия. Детството на Ален Делон е време на бунтарство. Родителите му се развеждат, когато е на 3, и момчето е отгледано от майка си. Като ученик Ален не се представя добре и няколко пъти е изключван от училище.

Тъй като е прекарал по-голямата част от детството си в месарницата на втория си баща, Ален иска да стане месар. Дори за определен период от време, когато е 14-годишен, работи като месар, но не остава задълго, защото се записва като френски морски пехотинец и е изпратен в Индокитай през 1953 г.

След като се връща в Париж, Делон заживява край Пигал, това е кварталът на проститутките. Там, както той сам е казвал, се прехранва „благодарение на краси­вия си външен вид“, което дава повод за различни тълкувания. По това време се сближава с членове на мафията.

Казвам това, което мисля, когато искам, когато ми харесва. Не можете да ми попречите.
Ален Делон се появява на кинофестивала в Кан през 1957 г. като придружител на актрисата Бриджит Обер. С външния си вид привлича вниманието на търсач на таланти. Търсачът на таланти е американец, който му осигурява роля в Холивуд. Продуцентите обаче имат изискване – да започне да учи английски. Ален отказва и се задоволява с френска продуцентска компания. Работи с режисьора Ив Алегре, който му дава роля във филма си „Когато се намеси жена“.

Тази роля Делон получава всъщност благодарение на посредничеството на много известната по това време актриса Бриджит Обер, която придружава в Кан. Ален и Бриджит се запознават в джаз клуб и скоро след това той се нанася в дома й. Бриджит го представя на приятелката си Мишел Корду, която е съпруга на режисьора Ив Алегре.

Първата филмова роля на Ален Делон е на млад гангстер в „Когато се намеси жена“ (1957). Първата му главна роля в романтичен филм е година по-късно във филма „Кристин“ с Роми Шнайдер.

Делон става популярен и благодарение на отношенията си с Роми Шнайдер. Когато се запознават през 1958 г., тя е вече голяма европейска звезда, а той е млад, почти неизвестен актьор. През 1969 г. правят незабравими роли в „Басейнът“ на Жак Дьоре.

Искам да бъда обичан така, както аз самият обичам себе си.
Ален Делон печели международно внимание с ролята си в трилъра „В зенита на слънцето“ през 1960 г. Всеки следващ филм, в който участва, повишава статута му на звезда. Много критици смятат, че това до голяма степен е допринесло за тъмния му темперамент. Той се превръща в идол във Франция и Европа, боготворят го и жени, и мъже.

Ален Делон не успява да се наложи в Холивуд, въпреки че все пак прави опит за това. След като учи английски в продължение на три месеца, се мести в Съединените щати, където прекарва няколко години. Повечето от ролите, които изиграва там, са засенчени от водещи американски актьори. Делон е силно критикуван в Америка, защото демонстрира френския си шовинизъм.

Аз не съм звезда, актьор съм. С години съм се борил да спрат да ме възприемат само като едно хубаво момче. Искам публиката да разбере, че преди всичко съм актьор, който подхожда много професионално и обича всяка минута пред камерата.
След като живее в Америка със съпругата си Натали и сина им Антони, Ален Делон се завръща във Франция. Повечето от проектите и филмите, в които се снима там, нямат успех. Голямата френска звезда има разочароваща кариера в Холивуд и прекратява договора си с MGM. След завръщането си във Франция Делон краси филмовите екрани, докато се пенсионира.

През 1975 г. участва в „Зоро“. Твърди се, че е приел ролята заради сина си Антони. Делон има още две деца.

Но славата върви ръка за ръка с много скандали. Делон има много жени, свързван е с партита със съмнителна репутация, дълги години не стихват слуховете за връзки с мафията.

Актьорът има свой собствен бранд. Неговата продуктова линия включва парфюми, дрехи, очила и дори шампанско.

През 2011 г., на 75-годишна възраст, в съавторство с Филип Барбие Ален Делон издава книгата „Жените на моя живот“. В 200 фотографии, придружени с лично написани коментари от актьора и кратки разкази, са показани моментите на нежност и обич в живота му, моментите, в които е бил най-щастлив.

„Исках да отдам почит на тези, които обичам, които са ме обичали и на които дължа това, което съм. Не бих бил нищо без тях“, казва Делон.

В книгата, чийто предговор е написан от самата Бриджит Бардо, има снимки на майката на Делон, както и на приятелките му, включително и на най-известните сред тях. Тук е съпругата му Натали (майка на сина му Антони; бракът им продължава 5 години), Роми Шнайдер (негова голяма любов; „Споменът, който запазих от нея, е усмивката й“), Далида (имат връзка през 1963 г. в Рим; записват дует на песента „Parole, parole“), актрисата Мирей Дарк (имат връзка в продължение на 15 години), Розали ван Бремен. Розали е майка на другите две деца на Делон (Ален-Фабиен и Анушка).

Ален Делон е носител на престижната награда „Сезар“ за изпълнението си във филма „Нашата история“. „Сезар“ е френският еквивалент на Оскарите.

През 2017 г. Ален Делон обяви, че приключва с актьорската кариера. На 20 май 2019 г. бе удостоен с почетна „Златна палма“ въпреки протестите на феминистки асоциации. Същата година актьорът получава инсулт, оттогава живее далеч от светлините на прожекторите. Като изключим тази снимка с трите му деца, която бе публикувана в социалните мрежи в началото на 2023 г.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Paris Match (@parismatch)

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР