Висш италиански дизайн край езерото Комо

В къщата на езерото Комо откриваме великолепния микс от класическа архитектура от началото на 20. век и съвременни италиански мебели от последните колекции на компанията за луксозен дизайн – Baxter. Домът е мястото, което не само ни приютява, но и пробужда мечтите ни, създава магия за сетивата ни, приканва ни към медитация, релакс или игра.

20 February 2023

Снимка: Gianluca Vassallo и Francesco Mannironi

Къщата на езерото Комо е жива и жизнена, сякаш живее собствен живот, едновременно отразявайки в пълна степен личностния светоглед на обитателите. Тя съзнателно допълва общото впечатление от града след разходката с гледка на въздействащите с готическата или ренесансовата си архитектура сгради, определящи характера на мястото, описано от много романисти и поети.

В тази резиденция от началото на 20. век сякаш времето е спряло благодарение на внимателната и изключително прецизна реставрация. Достатъчно е да тръгнете по каменната пътека, обрамчена с типичната за района растителност, за да оставите грижите зад гърба си. Усещането за полъха на миналото е обогатено от блестящото вплитане в неговите романтични кодове на новите колекции италианския бранд Baxter. Природата сякаш вибрира на собствена честота, усилена от присъствието им.

И ето ни на входа с рисувани тапети, вдъхновени от творбите на Marianne Hendriks. Можем да разчетем широките мазки с четка като препратка към природата отвън, а в центъра, като иконом, готов да ни посрещне, e масичката за кафе Fany и двете лампи Nuvola от фибростъкло, подчертаващи движението на енергията в стаята.

 

Вдясно е кабинетът, а вляво – холът с камината с емблематични предмети и аксесоари. От едната страна e бюфетът Joni, от другата - фотьойлите Barret и Lazybones Lounge в мека овча кожа, а след това - масичките за кафе Tebe и Liquid.

Движението в хола внушава спокойствие и плавен преход към трапезарията. На пода е ръчно изработеният килим Himani в съчетание с уникалния мраморен плот от травертин на масата за кафе Thalatha или съвременната интерпретация на геометрични форми на масата за кафе Allure.

 

Хроматичната гама, със своите нюанси на синьо, приканва към релакс, а от прозореца нахлува опияняващ аромат на божури и глициния. Сърцето, олекотено от тази хармония, си позволява да следва меката елипса на стълбището, за да открие зоната, посветена на уют и почивка с две спални, трапезария и читалня. Леглото Stone по дизайн на Федерико Пери е преразгледано с нови модули в нюанс на синьото, който напомня цвета на небето.

 

Терасата е аранжирана така, че едновременно да предостави вълнуваща гледка към езерото, но и възможност за общуване на чаша коктейл в компанията на приятели. Насладата се допълва от елегантната визия на луксозния диван Narciso, проектиран от Studiopepe. Сетивата ни - обоняние, осезание и зрение, сякаш се разширяват.

 

Италианската компания за луксозен дизайн Baxter говори за себе си, като ни стимулира с материали за докосване, гладки, кадифени или грапави и блестящи повърхности, с изследване на формата, дори понякога като прищявка, но винаги осмислена с идеята за красота в чистия естетически смисъл. Творческите достижения на бранда са сякаш ръководство как да надскочим границите си и ни показва възможностите да живеем така, както не бихме и помислили.

 

Синергичната игра между статичност и движение, и нежният баланс между закрито и открито пространство продължават и около зоната с плувния басейн. Около него са колекциите градински мебели Himba на Роберто Ладзерони в нюанси на екрю и слонова кост, и Dharma с легла, дивани и фотьойли, характеризиращи се с щедра динамика на формата, завършени с меки възглавници от плат или кожа.

Оттам погледът се предава на красотата на пейзажите на езерото Комо и човек потъва в един свят, доизграден от въображението и усещанията. Нека да се оставим да бъдем съблазнени от цялостното изживяване, един продължаващ разказ за красотата на Made in Italy.

Колекциите на луксозния италиански бранд Baxter може да откриете в магазин Verrsus, на бул. Симеоновско шосе 120 в столицата или на сайта selamoredesign.com.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР