Белгийско уиски? Защо не?

юлия костадинова 09 February 2023

Улрик Найс

Снимка: пресофис на Seewines

Знаете кой прави едни от най-добрите бири в света – белгийците.  А знаете ли коя е изходната суровина за производството на уиски? Тази на бирата, разбира се! Сега вече изразът „белгийско уиски“ има по-дълбок смисъл, нали?

Когато открих белгийските бири за себе си, бях изумена! Думата, която описва за мен стила им, е само една – „гладкост“ (знам, че няма точно такава дума, но аз я изобретих за случая). След дългогодишни и целенасочени опити да навляза в дълбочина в ароматния и вкусовия им профил, винаги опирах пак дотам, като успях да изведа за себе си и следващата несъществуваща дума „банановост“ (от банан). И така, за мен до ден днешен белгийските бири се свързват с гладкост и банановост.

Покрай участието си като международен съдия в Spirits Selection – световен конкурс за дестилати, посетих Белгия, и по-специално нейните дестилерии, където (ако искате, вярвайте) от столетия се произвежда... уиски! Всичко е просто и логично, защото изходната суровина за уискито е всъщност тази на бирата. Така се оказа вече по-малка изненада да установя, че Белгия е страната на чудни, сатенено меки уискита, които се отличават с „гладкост“ и „банановост“. У мен узря идеята да покажем най-доброто белгийско уиски на българския пазар. Малката 100% тероарна дестилерия от Fexhe-le-Haut-Closher в сърцето на Белгия спечели моето сърце, а после и сърцата на целия екип на Seewines.com.

Да ви запозная с уискитата Belgian Owl – белгийския бухал, който вярваме, че ще ви понесе на кадифените криле на удоволствието чрез посланика си Улрик Найс.

Защо казват, че Belgian Owl е „тероарно“ уиски?

Действително Belgian Owl вероятно е най-близкото до това, което наричаме тероарно уиски.

Какво ще рече това?

Всички суровини - ечемикът и водата за уискито, идват от едно и също място - платото в Хесбай в Белгия. Както ечемикът, така и водата са уникални за платото Хесбай и отразяват богатството на неговата почва. Това е и причината, поради която с гордост поставяме на предния етикет упоменаването „дестилирано в Хесбай“. Belgian Owl без съмнение е продукт от Хесбай.

Какво бихте казали на хората, които имат предразсъдъци към уискитата, различни от шотландските и ирландските?

Подобен опит имаха така наречените „вина от новия свят“, когато започнаха да придобиват все по-добра и сериозна репутация; те често бяха отхвърляни като по-нискокачествени, защото нямаха родословието на класическите винарски региони и много често бяха отричани. Начинът, по който те се бореха за признание, беше началото на децентрализацията в алкохолните напитки изобщо. Световните уискита са логично продължение на това движение. Аз просто бих казал: „Не критикувай, докато не го опиташ!“ и бих намигнал с най-закачливото намигване, на което съм способен!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР