Джералдин Чаплин пристига у нас за „София Филм Фест“

02 February 2023

Джералдин Чаплин ще е специален гост на 27-ия София Филм Фест. Легендарната актриса Джералдин Чаплин ще представи у нас филма на Джесика Удуърт „Лука“ и ще получи Наградата на София на Столична община.

Джералдин Чаплин е първата дъщеря на Чарлз Чаплин и Уна О’Нийл и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О’Нийл. Родена е в Санта Моника през 1944 година. Голяма част от детските си години прекарва в швейцарски пансион.

Първоначалната амбиция на Джералдин е да стане професионална балерина. Тя решава да напусне колежа и да учи в Кралската балетна академия в Лондон, където е приета през 1961 година. Тя танцува професионално в продължение на една година в Париж, където я открива Дейвид Лийн и я кани да участва в „Доктор Живаго“ (1965).

По време на 12-годишната си връзка с режисьора Карлос Саура, Джералдин Чаплин се снима в едни от най-успешните си филми, между които „Ментовка с лед“ (1967), „Ана и вълците“ (1973), „Елиса, живот мой“ (1977). „Да отгледаш гарвани“(1976) е филмът, който й донася световна слава.

След двете си роли в „Босият император“, Джералдин Чаплин изиграва Генерала в „ЛУКА“ (Белгия-Италия-Нидерландия-България-Армения) на носителката на „Златен лъв на бъдещето“ Джесика, който имаше световна премиера и провокира публиката и критиката на кинофестивала в Ротердам. Филмът е вдъхновен от шедьовъра на Дино Будзати „Татарската пустиня“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР