5 причини да изберем натурални продукти

27 January 2023

Снимка: pexel

На рафтовете в магазините често срещаме различни стоки с атрактивни етикети. Когато обаче разгледаме техният състав, намираме цял списък от непознати химични съединения. Повечето потребители се спират на синтетична козметика заради достъпната ѝ цена и бързия ефект. В момента много от производителите се опитват да направят производството си максимално хипоалергенно и възможно най-безопасни за здравето съставки, но за купувачът все още представлява трудност да разпознае кои съставки са безопасни. 

Лабораторните експерти многократно са откривали метали и други вредни компоненти в състава на скъпа козметика. Самите производители често крият съдържанието на опасните елементи под сложни имена, които са неразбираеми за потребителите. Това допълнително обърква купувачите. Как да разберете дали дадена козметика е натурална и защо да я изберете?

Съвременен подход към козметични средства и хранителни добавки

През последните десет години човек сериозно започна да мисли за ползите и вредите от нещата, които използва. След като приоритизираха здравето, повечето купувачи решиха да прехвърлят предпочитанията си основно на натуралните продукти.

Ползите от билковата козметика са известни отдавна. Тя е направена от естествени съставки, които са били обработени с помощта на различни екологични технологии. Без парабени, оцветители, стабилизатори и други вредни суровини.

Основната характеристика на такива продукти е, че те са насочени към хидратиране и стимулиране на регенериращите свойства на кожата, косата, но и на правилната работа на нашия организъм. В същото време, ако ги сравните със синтетичните им еквиваленти, ефектът от употребата обикновено не се забелязва веднага след първото приложение. Природните растителни съставки действат по-бавно, но много по-ефективно.

5 причини да изберем натурални продукти 

Нека разгледаме петте основни причини, които ще ни накарат сериозно да се замислим върху използването на натурални средства в ежедневието си:

  1. Натуралните продукти се абсорбират безопасно от тялото – това не е изненадващо, защото съставките им включват само естествени компоненти от растителен произход. Те не съдържат багрила, консерванти, наночастици, радиоактивни вещества и аромати. Вместо това към тях се добавят биоактивни съставки, които имат благоприятен ефект както върху целия ни организъм, така и върху кожата, която става по-красива, по-гладка и още по-еластична. За да увеличат срока на годност, производителите използват естествени антисептици вместо консерванти, като различни растителни екстракти, етерични масла и др.

  2. Натуралните продукти са по-ефективни – ако някой от потребителите се съмнява в ефективността на естествените компоненти, то тогава най-вероятно никога не ги е опитвал. Техните качества са доста по-високи, отколкото изглежда на пръв поглед. Етеричните масла и растителните компоненти, които са част от натуралните продукти, имат ефект върху нас при редовна употреба. Подобрение може да се забележи в рамките на една седмица след първия ден на използване.

  3. Натуралните продукти са подходящи за всеки – подобно на синтетичната козметика, естествените средства са разделени на групи, всяка от които има своя собствена цел. Първата група козметика е насочена към овлажняване и интензивно подхранване на сухата кожа, втората група – за възстановяване на баланса на мазната кожа, третата група – за поддържане на състоянието. Има и специални натурални продукти, които са по-леки. Презназначени са за хората, които имат по-голяма чувствителност към различните съставки.

  4. Натуралните продукти могат да бъдат много разнообразни – все повече производители започват да залагат на производството на козметика, чийто състав е максимално чист и са изцялина билкова основа. Ще срещнете разнообразни артикули като паста за зъби, шампоани, балсами, кремове за лице и какво ли още не с растителен произход и различни билки в състава. Налично е богато разнообразие и на хранителни добавки, които подпомагат здравословното състояние на организма. 

  5. Натуралните продукти не вредят на околната среда – по правило производителите на хранителни добавки и козметични средства се придържат към максималното запазване на околната среда. Те използват технологии, които освен че са безвредни, не замърсяват природата. Дори опаковките на такива артикули са изцяло съобразени с това. 

Знаейки всички това, е много по-лесно да прецените коя е правилната грижа за вашето здраве. Не забравяйте, че продуктите имат различна устойчивост заради липсата на химикали, поради което е добре винаги да се проверява срока на опаковката, споделят от онлайн магазин  https://greenlabox.bg/.

Лечебни свойства на билковите продукти

Билковите артикули имат много лечебни свойства, тъй като се състоят от естествени съставки, които са богати на микроелементи, витамини и антиоксиданти. Те могат да подобрят текстурата на кожата, да увеличат нейната хидратация и еластичност, да попречат на преждевременното стареене и да подобрят цялостния вид и цвят. Също така такива препарати могат да помагат в лечението на различни кожни проблеми, като акне, екзема, сухота и чувствителност. Друг положителен ефект е стимулирането на изпаряване на токсините и нормализирането на работата на себума.

Какво най-често ще откриете в състава?

Ето и кои съставки са най-често срещани в препаратите на изцяло билкова основа и какви са техните основни свойства:

  • масло от гроздово семе – маслото от гроздови семки е полезно заради своите многоцелеви химически съставки, които предлагат много бенефици за кожата и косата. То е богато на антиоксиданти, омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамини А, C и E, флавоноиди, минерали и стеаринова киселина. Всичко това спомага ва подобряването на цялостната регенерация и текстура на кожата ни;

  • алое вера – то е богато на стеаринова киселина, антиоксиданти, флавоноиди, бетаин, калкулен и лизин. То действа успокояващо на раздразнения, които могат да бъдат породени от агресивни влияния. В хранителни добавки употребата на тази съставка може да нормализира хормоните, да подпомогне метаболизма и да намали апетита;

  • серамиди – те имат множество антиоксидантни свойства, като помагат за борбата срещу стареенето на коса и кожа. Изключително са богати на минерали като калций, магнезий, фосфор, калий и натрий, които са нужни за едно добро здравословно състояние.

Ще откриете и много други съставки, като лайка, лавандула, арганово масло и други. Заложете на натурални качествени продукти и бъдете спокойни за здравето си, благодарение на тяхната употреба. 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР